biszkopt kakaowy - 1230 przepisów (strona:64/82)

Wegańskie czekoladowe ciasto z kremem wiśniowym i dżemem kokosowym z chilli (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 130

mleka kokosowego) z 400ml puszki  -2 szklanki wydrylowanych wiśni -ksylitol -ok 4-5 łyżek mąki kokosowej Dodatkowo -garść wiśni - dżem kokosowy z chilli Buko Organic WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju(...)wyłożonych na dnie papierem do pieczenia dwóch tortownic wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty.  KREM KOKOSOWO-WIŚNIOWY Śmietankę kokosową, wiśnie i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa

Candy Pandas
Podryw kontrolowany 311

Ulegnie? W każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi...  ;)  Klasyczny włoski deser. Tiramisu.  Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao.  Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi nafaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie(...)misce i zmiksowałam na gładką masę. Do drugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem

bastalena
Tort kakaowy z musem czekoladowym 247

Przepis na ten tort powinien był trafić na bloga pod koniec maja, ale dziś dopiero nastąpi debiut tego smakołyku. Tort powstał na urodziny mojej mamy jako

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Egzotyczna Fantazja 147

chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie smacznego ciasta, orzeźwiających owocowych smaków i deserowej, czekoladowej glazury. Składniki na biszkopt kolorowy: 9 białek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2  szklanki oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem(...)żółtka  2 łyżki mąki pszennej Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy. różowe: ¼ bazy opakowanie różowego kisielu Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy. kakaowe: ¼ bazy 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupkami po łyżce każdego rodzaju ciasta, jedno obok drugiego, potem

Domowe ciasta
Czekoladowy sernik z truskawkami 174

Dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 100 g śmietanki 30 % 150-200 g truskawek Wykonanie sernika czekoladowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść. 2. Do misy miksera/robota lub malaksera(...)Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłęm, nad parującą wodą. Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Ostygnięty wyjąć  z tortownicy i wstawić do lodówki

kolorowotorcikowo
ŁACIATY MURZYNEK Z TWAROGIEM I KASZĄ 146

Zdjęcie pokazuję tylko pół bo druga część już zniknęła zanim wróciłam do domu😝 Pamiętajcie, aby jaja i maślanka były temperatury pokojowej, nie prosto z lodówki. Składniki: duża blacha 37x26 biszkopt -3 jajka  -2 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżki kakao -pół szklanki cukru pudru (słodzik zmielony) -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka sody -1 łyżka octu jabłkowego masa(...)powstałą pianę dorzucamy do masy i ponownie miksujemy.  3. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać.  4. Do blachy wyłożonej papierem wylewamy masę kakaową i rozprowadzamy po całej powierzchni.  5. Następnie dużą łyżką nabieramy białej masy i delikatnie "artystycznie" rzucamy na kakaową masę tworząc łaty. Pieczemy 40 min 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) 167

masła 2 łyżeczki ciemnego kakao   Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki  Wykonanie:   1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić(...)miarka kuchenna ) i zalać gorącą śmietanką. Odstawić na około 3 minuty, aż czekolada się rozpuści. Następnie, blenderem, zmiksować całość na aksamitny i gładki krem. 3. Gotowy ganach wylać do kakaowego korpusu tarty. Tartę wstawić na chwilę do lodówki. Gdy ganach zacznie się "ścinać", czyli lekko twardnieć, ułożyć na wierzchu nieduże truskawki. Tartę dobrze schłodzić w lodówce, minimum 3-4 godziny

kolorowotorcikowo
Testowanie z "Cukry Nyskie" 135

Wczoraj dotarła do mnie paczuszka do testowania od firmy "Cukry Nyskie" . Cukry Nyskie - produkują ciastka, wafle, markizy, krakersy i biszkopty już od ponad 65 lat. Zapraszam po informacje na temat produktów tej firmy . W czasie istnienia na rynku Spółdzielnia Pracy Cukry Nyskie otrzymała wiele nagród i wyróżnień. Oto niektóre z nich: Srebrny Laur Kompetencji i Umiejętności w kategorii "Załoga - Wspólny(...)Przedsiębiorczość (2000) Najciekawszy Wyrób Roku (1998) Najlepszy Produkt Opolszczyzny (1993, 1995) Po więcej informacji na temat firmy zapraszam tutaj W mojej paczce znalazły się : Herbatniki Petit Beurre: pełnoziarniste i kakaowe Markizy: orzechowe, kakaowe oraz chałwowe Ciastka fit & free bez dodatków cukru: czekoladowe i waniliowe Wafelki Pałeczki: orzechowe i kakaowe Ciastka regionalne Dziękuję za paczuszkę i zabieram się za testowanie

Kuchnia u Bietki
Ciasto Milky Way 206

mają tego samego smaku, co kiedyś. Teraz w ustach czuć tylko cukier, który zgrzyta między zębami. Dlatego taką alternatywą jest domowe ciasto Milky Way upieczone na puszystym, czekoladowym biszkopcie. Krem najlepszy, puszysty i bardzo mleczny. Jednym słowem MNIAM 😋 Ciasto tak szybko znikło, że nawet nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć. PRZEPIS Ciasto 🌿 3/4 szkl. oleju 🌿 1/2 szkl. wody 🌿 3/3 szkl. cukru(...)szkl. mąki pszennej Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Ubić, aż masa będzie lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze chwilę zmiksować. Wlać mieszankę kakaową i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników, tak by piana nie opadła. Dodać suche składniki ( mąki, proszek, soda ). Wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę na blachę 20x 35 cm. wyłożoną pergaminem

Kuchnia Paulettes
Familijna pychotka 148

ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku   i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą.  Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Sernik dyniowy z ricotty i mascarpone 188

żółtka 50 g masła 100 g białej czekolady szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie sernika:   1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26/28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.   2. Do misy miksera/robota(...)zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłem, nad parującą wodą.   4. Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać.   5. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 90 minut.   Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z mascarpone i kremówką 402

rozpuszczonym masłem. Ostatnio jakoś nie chce mi się robić spodów do serników, a te herbatniki sprawdzają się jako spód idealnie. Jeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć je na chwilę w syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe Do ciasta można użyć ulubionych owoców(...)miejsca. Ale na sernik na zimno, jakoś je wygospodarowuję Drukuj Sernik na zimno z mascarpone window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Spód 100 gr rozpuszczonego masła 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych Masa 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy) 250 gr mascarpone 200 ml kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl cukru 2 galaretki truskawkowe owoce

Mieszam w Garnku
Kostka szczęścia ;) 516

Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Margarynę, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w garnku, a potem studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy kakaowa mieszanina wystygnie, wlewamy ją do mąki, dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek i mieszamy z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut(...)postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej.  Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa. Uwaga! Galaretka z truskawek musi mieć bardzo gęstą konsystencję, bo inaczej

Czerwona Porzeczka
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe 151

może dlatego, że przywodzi na myśl smak i aromat soczystych pomarańczy, sama nie wiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :)     Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów(...)delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.    Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżka kakao 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Brzoskwinie odsączyć, do syropu dodać wody

Cynamonowe szczęście
Ciasto z masą i roladkami w galaretce 185

Upiekłam ciasto kakaowe,do wypieku ciasta użyłam mąki Szymanowskiej Uniwersalnej .Fajne i praktyczne nowe opakowanie mąki ..Waga mąki ciut się zmniejszyła, bo w opakowaniu jest 800 g ale opakowanie jest super..Zapięcie strunowe pozwala na zamknięcie opakowania i nic przez przypadek [jak to u mnie czasem bywa ] się nie wysypie. No dobra , ciasto upieczone, a ja nie miałam pojęcia(...)koniec okazało się , że brak w domu odpowiedniej ilości żelatyny,a nie chciało się iść do sklepu tak,więc wykorzystałam to co miałam i oto co wyszło. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 niepełna szkl. mąki szymanowskiej uniwersalnej 1/2 szkl.  cukru  2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania