biszkopt kakaowy - 1230 przepisów (strona:67/82)

Ciasto Michałek 1290

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Dzisiejsze ciasto dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy(...)ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. --> Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem wystudzoną kakaową mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. --> Formę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód

Marta Gotuje
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI 137

ciasto łączy w sobie to co lubię :truskawki,jogurt,biszkopt i do tego ciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki. SKŁADNIKI Biszkopt 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżka kakao Masa jogurtowa  3 gęste jogurty naturalne po 330g 7 łyżek cukru pudru 1,5 łyżek kakao 3 łyżki(...)cukru pudru,łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao,miksujemy. Następnie wlewamy po pół szklanki żelatyny do jednej i drugiej miski.Do tortownicy wlewamy na przemian trochę białej masy trochę kakaowej masy i tak dalej z masy nam się skończą.Wkładamy tortownicę do lodówki na kilka godzin.Gdy masa dobrze stężeje dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Ciasto marchewkowe 148

coś na chłodne, nudne, jesienne wieczory.. ciasto z marchewką ...pyszne jak piernik, z chmurką puszystego kremu.. .   ciasto: 2 jaja 200 g mąki 

Z Marcepanem
Ciasto Michałek 817

DODATKOWO -pół szklanki kawy do nasączenia ciasta -trochę kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu -kilka zmielonych orzechów włoskich -3 cukierki Michałki do posypania ciasta Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(...)szybko wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Posypujemy orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gorąco polecam, ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, wilgotny biszkopt, pyyyszna masa, wszystko idealnie współgra tworząc pyszną całość. Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
FANTAZYJNA KOSTKA 154

smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę(...)wystudzony budyń. Schłodzić. Galaretkę - każdy ze smaków (czyli po 2 opakowania) rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Galaretki odstawić w chłodne miejsce do czasu , aż zaczną tężeć. Ułożenie Z biszkoptu ciemnego ściąć wierzch i pozostawić do dekoracji (pokruszyć. Pozostały biszkopt przekroić na dwa równe blaty. Jasny biszkopt pociąć na 11 pasków o równej szerokości. Tortownice o wymiarach

Ciastka - domowe słodkości
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 458

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Kostka orzechowa 300

Bardzo smaczne ciasto, które szczególnie mojemu M. przypadło do gustu. Początkowo miałam obawy co do masy, gdyż dawno już nie robiłam takiej na bazie masła i

Smaki Na Talerzu
Ciasto Cappuccino z porzeczką 145

razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort.   Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru  1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju  szczypta soli Białka oddzielamy(...)śnieżką. Gdy zgęstnieje, wsypujemy cappuccino. Następnie wlewamy żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości gorącej wody.   Dodatkowo:   nasączenie: kawowe: 3 łyżeczki kawy + 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru kakaowe: 3 łyżeczki kakao+ 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru mały słoik dżemu z czarnej porzeczki   WYKONANIE:   blat biszkoptowy+ nasączenie kawowe + dżem   krem I   blat biszkoptowy

Domowe ciasta
Ciasto biszkoptowe skubane 201

Delikatne ciasto biszkoptowe z wnętrzem z owoców i galaretki, oblane kakaową polewą. Wychodzi zawsze, sami dobieramy smak galaretki i owoce jakich użyjemy. Owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę(...)foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt studzić przez około 10 minut w foremce, a następnie wyjąć z formy do całkowitego wystudzenia na kratkę. Po wystudzeniu wyskubać miękkie wnętrze biszkopta, pozostawiając około 0,5 cm brzeg

Kuchcik gotuje
Torcik czekoladowo-wiśniowy 190

W te zimne ponure wieczory nie ma to jak kawałek pysznego czekoladowego tortu na poprawę humoru. A jeśli znajdziemy w nim jeszcze wisienkę, to już niczego

Z Marcepanem
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 340

herbatnikowym spodzie i z polewą czekoladową. Czytaj więcej >> 2) ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika - z cynamonek i galaretką z pomarańczy, na kruchym , kakaowym spodzie. Czytaj więcej >> 3) PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY Delikatny i puszysty sernik o smaku śmietankowym z sera twarogowego. Czytaj więcej >> 4) SERNIK BANANOWY Z RICOTTY Jest(...)delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik tylko, że bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
Torcik ananasowo-cytrynowy 153

się bardzo szybki i pyszny :) Dekorację zrobiłam z takich samych składników, ale ułożyłam z nich ukrytą dedykację :) A przepis pochodzi od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Składniki:  Biszkopt (należy upiec 2 sztuki): 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką) 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki proszku(...)czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać. Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu. 2.  Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio. Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić

Na Ciasteczkowych Papierach
Tęczowa babka białkowa 161

się bez przeszkód.  A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową recepturę na b abkę z białek , choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle ods ł onie. Babka(...)błękitny i czerwony; ilość barwnika to szczypta proszku na czubku noża. Silikonową formę do babki natłuścić olejem . Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia

Grunt to przepis!
Kryształek z wafelkami kakaowymi i ciasteczkami z marmoladą 164

dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :)  Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)galaretki pomarańczowej i truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, wkładamy spodnią część ciasta i nasączamy np : herbatą, wykładamy około 3/4 masy śmietanowej i przykrywamy również nasączonym biszkoptem. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Na każdy kawałek ciasta układamy dekoracyjnie ciasteczko z marmoladą Brześć

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 139

zmieniłam tylko proporcje, bo robiłam na większą tortownicę. Tort była dla męża na urodziny, trochę spóźniony, bo tydzień po fakcie, ale warto było :-). Tortownica: 23 cm Składniki na biszkopt: 7 jajek 180 g cukru brązowy 140 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 5 łyżek oleju rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)likieru i wody, smarujemy go połową powideł, na powidła wykładamy połowę kremu, przykładamy drugim blatem, który nasączamy likierem, nakładamy powidła, krem. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączyć pozostałym likierem.  Polewa kakaowa (zawsze miękka nawet z lodówki) 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników

kruche babeczki