biały sos - 1500 przepisów (strona:23/100)

Zapiekanka gołąbkowa 260

ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych  ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory

Monia miesza i gotuje
Sałatka nicejska 229

tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą) 60 g czarnych oliwek ½ małej puszki filecików anchois 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   Czosnkowy sos vinaigrette: 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać

Trzeci talerz
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 175

ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma(...)międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie oliwą z oliwek. Do piekarnika

vegetanie
Fasolka po bretońsku 172

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około 3 litry

wyzwania kuchenne
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 220

papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu. Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka

zielonacukinka
Kulki twarogowe 202

Dwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały.                                                 Kulki pikantne     Składniki: -twaróg ( najlepiej(...)Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek . Mieszamy i gotowe.    Kuskus mieszamy z cebulką i zalewamy wodą według przepisu. Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe. Kulki z bakaliami     Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód

Maminek kulinarny
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem 143

duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie, ( nie mogą być zbyt miękkie ). Filety śledziowe(...)ugotowane na twardo jajka i jabłko pokroiłem w kostkę. Ogórki pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, wystudziłem, obrałem, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszałem z pozostałymi składnikami.  Sos: majonez wymieszałem z jogurtem, dodałem sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku oraz sok z cytryny. Sos dodałem do sałatki, delikatnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Faszerowane muszle makaronowe 185

makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić(...)pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym

MarciochaKucharzy
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 201

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając(...)brandy, dolewamy sok wyciśnięty z cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Kebab w chlebku pita 230

piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka  papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Wykonanie: Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam(...)biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.  Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń.  Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem

Bea(u)ty kitchen
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 177

Uwielbiam surówki z białej kapusty i robię je baaardzo często oraz na mnóstwo sposobów. Każda ich ilość w obojętnie jakiej wersji - znika bardzo szybko. Jedyną czynnością, za którą nie przepadam do krojenie/szatkowanie kapusty... Jednakże ostatnio do tych celów używam szatkownicy Borner i przyznam(...)jest rewelacyjną i ooostrą pomocą. Wracając do surówki... Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a sama kapusta jest miękka i jednocześnie delikatnie chrupiąca. Koniecznie spróbujcie! 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula  sól Sos:   200 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny cukier puder (do smaku) sól, pieprz

Di gotuje
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM 320

posiekanego koperku 2 łyżki sosu sojowego lub bulionu 2 łyżki soku z cytryny sól szczypta czarnego pieprzu WYKONANIE SOS KOPERKOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy lub bulion oraz sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Gotujemy około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje( jeśli się to nie stanie, można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki wymieszaną(...)dołu) i pieczemy około 15 minut lub około 2 minuty dłużej jeśli lubimy bardziej wypieczoną rybkę. Porcje łososia układamy na talerzach, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ulubioną sałatką i  żółtym  lub  białym  ryżem

cool and minty
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 201

minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK, czyli börek z serem 194

Kruche, chrupiące börek z serem, idealne z turecką herbatą! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200g białego sera pęczek natki pietruszki czarny pieprz Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufki do baklawy 1 żółtko czarnuszka Przygotowanie Żeby przygotować farsz, umyć natkę i posiekać. Ugnieść ser i wymieszać

Tureckie Przepisy
Domowe lody rabarbarowe bez maszyny 176

mleka 3,2%, 250 g rabarbaru, 50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie), 2 żółtka, 5 łyżek brązowego cukru. Do przybrania: jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe. Przygotowanie: Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut

SzczyptaSmaQ
Flaki na ostro z woka 239

Jeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na

slodkokwasnapl
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 183

nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego

vegetanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 211

pieczarek - cebula - ząbek czosnku  - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na  mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką oleju.  Czosnek drobno posiekać, cebulę

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania