filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę. Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając. Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.Smacznego
Maminek kulinarnynastępnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać ze skórki. Wsypać do miski i połączyć z pokrojonymi jajkami ,pistacjami i odsączonymi kaparami. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku, doprawić solą, białym pieprzem, sokiem z limonki i odrobiną gałki muszkatołowej. Do całości wlać sos i wymieszać. Smacznego
Anioły w kuchnijuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizainspirować się nią i stworzyć własną kompozycję Składniki: mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 cebula 2 garście żurawiny suszonej 1 łyżeczka soli Składniki sosu: 4 łyżki majonezu domowego ¼ szklanki mleka 2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka chrzanu tartego domowego 2 łyżeczki cukru pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kapustę umyłam i bardzo drobno posiekałam. Można to zrobić(...)dodałam marchewkę i cebulę. Posoliłam i dobrze wymieszałam. Na koniec wsypałam żurawinę. Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na noc. Powinna tak postać przynajmniej 2 - 3 godziny. Zrobiłam sos: Wszystkie składniki przełożyłam do blendera i zmiksowałam. Można jeszcze spróbować i „dosmaczyć” wg uznania. Dodać pieprzu, cukru soli albo octu. Sos gotowy. Miskę z kapustą wyjęłam z lodówki, odsączyłam
Kuchnia u Krysizdjęcie surówki Zapraszam! SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ Prosta, łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem bardzo smaczna surówka z białej kapusty, smakiem przypominająca tą z chińskiego baru. PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ Idealny dodatek do obiadu a także do grilla. Można ją wykonać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Jest soczysta, chrupiąca(...)która zasmakuje całej rodzinie. Idealna zarówno do obiadu jak i do dań z grilla. WIOSENNA SURÓWKA A’LA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa
Blog z Apetytemrodzaj mięsa o czym za chwilę. Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków
prawdziwe jedzenieswoich upodobań) Jogurt wymieszaj z chrzanem. Ja do sosu nie dodaję soli, bo przeważnie kiełbasa jest dość słona i to ona jest elementem słonym w sałatce, ale możesz dodać do sosu szczyptę soli. W dużej, płaskiej misce lub na półmisku rozsyp sałatę z roszponką, porozrzucaj na niej plasterki białej kiełbasy, rzodkiewki, połówki jajek przepiórczych, posyp szczypiorkiem i koperkiem. Całość polej(...)kleksami sosu z jogurtu i chrzanu. Wcinaj na zdrowie! Składniki mieszanka sałat z roszponką 200 g lub sama roszponka 2 pęczki rzodkiewki jajka przepiórcze – 18 szt 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 160 g jogurtu naturalnego gęstego 3 białe kiełbasy z szynki (ok. 300 g) 2 łyżeczki chrzanu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych;150 ml mleka;Olej do smażenia.Sos:125 ml majonezu;2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;1 łyżka drobno posiekanej cebuli;4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;2 łyżeczki białego octu winnego;1 łyżeczka białego cukru;1/2 łyżeczki soli.Dodatkowo:4 plastry pomidora;2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe(...)pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi
Gospodyni Miejskatrochę białej czekolady i chciałam ją jakoś fajnie wykorzystać. A że zbliżała się wyjątkowa okazja, chciałam, aby deser też był wyjątkowy. Tak powstała panna cotta z białą czekoladą i wanilią z dodatkiem sosu z owoców leśnych. Deser idealny na romantyczny wieczór we dwoje (a już niedługo Walentynki). Szybki (nie licząc czasu chłodzenia) i nieskomplikowany w wykonaniu. I przede wszsytkim pyszny(...)porcje, w sam raz na karnawałowe przyjęcie w gronie przyjaciół :) Składniki na ok 6 porcji ( 6 kieliszków do wina): 300 ml śmietany kremówki 180 ml mleka 150 g białej czekolady 30 g cukru laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 250-300 g owoców leśnych (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach
Zawsze głodna!Roladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka(...)wlać do rondelka. Doprawić solą i pieprzem, chwilę podgrzać cały czas mieszając, nie gotować. Roladki pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i ulubionymi surówkami. Smacznego:) Artykuł Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąSzybkie, łatwe i pyszne danie. :) Składniki: I. Sos: - 2 żółtka - 2 łyżeczki octu ryżowego - sól morska - biały pieprz - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili - 2 łyżeczki słodkiego sosu chili - 4 chluśnięcia sosu Tabasco - olej II. Tempura: - 1 żółtko - 200 ml bardzo zimnej wody - 100 g mąki - duża szczypta soli - szczypta sproszkowanego chili III. Całość
DominikaDolciminut. Drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem białe gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Roladki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem. Na talerzu układamy cząstki grejpfruta. Podajemy z ryżem białym lub brązowym
Miód i pieprzząbki czosnku 5 liści bazylii 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki soda oczyszczona (około 1/3 łyżeczki) sól/pieprz do smaku Sos: puszka pomidorów bez skórki 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka czosnku niedźwiedziego 300 ml passaty pomidorowej łyżeczka śmietany 12 % szczypta cukru sól, pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół(...)pozostałą cebulkę oraz czosnek. Szklimy je na patelni i razem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy przyprawami oraz łyżeczką śmietany. Miksujemy. Częścią sosu przykrywamy dno naczynia żaroodpornego, na które wykładamy pulpety. zalewamy je pozostałym sosem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10 minutach wykładamy na zapieczone pulpety
ChilliJemyzwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :) Sałatka : 400 g fasoli białej z puszki
Chocolate Muffin Blogwarzywami po azjatycku (3 porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną) łyżka oleju rzepakowego około 80 g orzechów nerkowca pieprz
e-PrzepisyKulinarne