biały sos - 1500 przepisów (strona:12/100)

Kiszona pasta czosnkowa 179

Kiszona pasta czosnkowa to idealny dodatek do białego barszczu, żurku czy sosu, idealna do mięs wszelakich, do zup, i czego dusza zapragnie. Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek. Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo. Zachęcam do kiszenia czosnku. Przepis pochodzi

Moje Małe Czarowanie
SOS TZATZIKI Z CUKINII 192

Pieczone warzywa, sałatki, makarony często proszą się o sos podbijający ich smak. Jednym z nich jest tzatziki. Nie trzeba być mięsożercą, by się nim zajadać. Czas obalić mit, jakoby smakował wyśmienicie tylko z udkiem kurczaka. Spróbujcie polać nim warzywa surowe lub pieczone. Smakuje??? Czas też, by przyrządzić go z cukinią zamiast ogórka, bo tego ostatniego sezonowo brak. Dla mnie(...)skórek*, a następnie blendujemy z wodą, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładki sos. Do sosu dodajemy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i prószymy koperkiem. Smacznego! * Nie zdołałam obrać całości migdałów (dzieci...!!!), stąd sos nie jest całkiem biały

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków 236

papryczka 400 ml mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta przyprawy cajun 1 szczypta białego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku tłuszcz kokosowy Wykonanie: Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy

Wino Francja Kuchnia
Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym 187

zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę. A tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
40 przepisów z nowalijkami 207

szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z podgrzybków 122

Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju, a następnie

Wiem co jem
Karkówka w sosie grzybowym 199

ziemniakami,smakuje i pachnie obłędnie! Na obiad znakomita..:) Składniki 1 kg karczku bez kości 4 łyżki masła 1 litr bulionu sól ziołowa do smaku 50 ml białego wytrawnego wina -niekoniecznie Sos: 50 dag maślaków i kozaków czerwonych 1 duża cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżeczka maki pszennej 10 dag śmietany 18% Sposób przygotowania Karkówkę kroimy

Wanilia i Kardamon
Pasta jajeczna 175

Gotowa pasta smacznego! Składniki:  5 jajek  pół ogórka zielonego  1 łyżeczka masła  pęczek szczypiorku 1 cebula dymka lub 1 nieduży por ( tylko część biała)  sól oraz pieprz Sos: 3 łyżki majonezu      Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo ( muszą być twarde) i dobrze studzimy. Szczypior siekamy, a cebulkę lub pora kroimy w kosteczkę/paseczki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pyszny podwieczorek dla dzieci 203

deserek to zwykły budyń! Ale podany nieco inaczej... Składniki -budyń śmietankowy -jagody goji -morwa biała suszona -śliwka kalifornijska -sos do deserów u mnie mango Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczek nalej kroplę sosu do deserów I na kroplę włóż jedną śliwkę. Zalej budyniem. Zrób zygzaki z polewy czekoladowej. Dzieci ją uwielbiają! Posyp jagodami goji i owocami morwy

Z Kuchni Do Kuchni
Restauracja Kryształowa - Katowice 154

kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka wybrała jako danie główne   p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były   przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko   bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami.... 210

pomidorki koktajlowe 25 dag. suszone pomidory- pół słoika dwie łyżki prażonych płatków migdałów kilka oliwek ser do sałatek typu bałkański ( można kupić w Lidlu) kilka winogron  ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2  łyżki octu balsamicznego pół łyżki miodu zioła oregano, bazylia dwa ząbki czosnku  WYKONANIESałatę płuczemy, dodajemy pomidorki przekrojone

W kuchennym oknie Ewy
Mule w sosie śmietanowym 210

Małże w aksamitnym sosie śmietanowym na bazie białego wina. Najlepsze są świeże mule, ale mrożone też się nadają. Wbrew pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a doskonałe zarówno na obiad jak i romantyczną kolację.Składniki:1 kg świeżych muli2 małe cebule3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masłaszklanka białego wina1/3 szklanki śmietany 16%pęczek natki pietruszkipieprz, chilliMule oczyścić

wyzwania kuchenne
KREM ZE SZPARAGÓW. 263

warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego  1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju,  wrzucam por i przesmażam.  Szparagi obieram (jeśli są młode, wystarczy je umyć i usunąć

W kuchni Karmel-itki
Obiad w 10 minut – makaron, białe wino, czosnek, szalotki i ziołowa posypka 305

wygrywa makaron. Mój mężczyzna zje absolutnie każdą ilość i nigdy przenigdy nie odmówi dokładki, a ja jako łasuch lubię sobie sprawiać przyjemność jedzeniem. Ten makaron w kremowym sosie z szalotek, czosnku, wytrawnego białego wina i śmietanki tortowej naprawdę jest do zrobienia w 10 minut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos(...)rondla dodajemy śmietankę i jeszcze jedną łyżkę masła, dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz i czekamy aż sos zgęstnieje. Próbujemy, czy sosu nie trzeba lekko dosolić, pieprzymy go do smaku – wyjmujemy liść laurowy. Odcedzamy na sicie makaron. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z sosem, dokładnie mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy połowę startego sera

Karo in the Kitchen
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 342

czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego  topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa(...)kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
szparagi 157

białe szparagi zielone szparagi   szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem   jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami   placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów

królestwo garów
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 338

Składniki: KURCZAK W SOSIE BBQ: 1 cały, nieduży kurczak (o wadze około 1,5 kg); 1 średnia cebula; 8 ząbków czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); 2 łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry(...)tłuszczu odlać z patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Zestawić z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego z podsmażonymi częściami kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć (pokrywką/folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
Pieczony łosoś (dzwonko) i czerwona quinoa na pesto z jarmużu 211

bogaty i pełny smak. Jako dodatek węglowodanowy wybrałam komosę ryżową o interesującej, czerwonej barwie. Składniki na 2 porcje : 2 dzwonka łososia norweskiego (po ok. 120g) 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka ziaren białego sezamu 100g czerwonej komosy ryżowej (inna nazwa to quinoa) Pesto : 2 garście liści jarmużu (same liście, bez łykowatych łodyg) 40g orzechów nerkowca niewielki ząbek czosnku 2 łyżki(...)pokryć sosem teriyaki. Pozostawić na około 15 minut. Po upływie kwadransa, dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Rybę piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, następnie otworzyć piekarnik, posypać ziarnami sezamu i piec jeszcze 10 minut (można od razu posypać sezamem, wtedy będzie przypieczony, a mi zależało na tym, żeby pozostał biały). Czas, który łosoś spędza

Dietolog
Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 238

Panierka: jajko  sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól  Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 płaskie łyżki

Czerwona Porzeczka
Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 339

folii aluminiowej. Jeśli chcecie rybę z niej wyjąć, przelejcie na talerze sos, który jest w folii. To on stanowi kwintesencję smaku tego dania. Pstrąga podajemy z białym pieczywem, które można maczać w sosie. Smacznego

Smak mojego domu
Surówka Coleslaw 304

Pyszna surówka z białej kapusty i marchwi, w połączeniu z sosem majonezowym... Nieco mniej zdrowa wersja surówki, ale za to bardzo smaczna 😊 Składniki: kapusta biała 1 mała główka, marchew 2 szt, majonez 10 łyżek, mleko 2 łyżki, sok z cytryny do smaku, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy, nasalamy i odstawiamy. Następnie

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania