malin ● 200 g białej czekolady ● 30 cl śmietany kremówki ● 3 białka jajek ● 2 listki żelatyny (4 g) ● 4 łyżki cukru pudru Do dekoracji: ● listki mięty lub werbeny Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj na tarce. Przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj 10 cl kremówki i rozpuść w kąpieli wodnej.* Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, nie dopuszczając do wrzenia(...)godziny. Ubij na sztywno resztę kremówki**, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru . Udekoruj schłodzony mus bit ą śmietan ą, malinami i polej resztą schłodzonego sosu coulis. *Biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż gorzka, więc lepiej utrzyj ją na tarce zamiast połamać na kawałki. Dodaj śmietanę (w żadnym wypadku nie dodawaj wody) i rozpuść czekoladę w gorącej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie... Składniki -świeży szpinak -salsa di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę w domu ze świeżych pomidorów , to nic trudnego. -czosnek, dużo czosnku -ricotta -masło -sól, pieprz, oliwa z oliwek(...)mieszanki gotowe i idealnie wyważone, w moim przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola Na maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały. Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino. Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie
Z Kuchni Do KuchniPieczony łosoś z czarnym makaronem wygląda intrygująco, a sos na bazie mrożonych malin i wina jest przysłowiową kropką nad i. Składniki: 4 porcje Łosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy czarna sól ziarnista dwie łyżki oliwy z oliwek trzy gałązki bazylii cytrynowej Sos 200ml białego wina półsłodkiego 300g mrożonych malin Dodatkowo 500g czarnego(...)środkowej półce w opcji termoobieg, ostatnie 3 minuty pieczemy bez przykrycia i zmieniamy opcję na grill. Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy przygotowanym sosem, ozdabiamy talerz mrożonymi malinami i listkami bazylii cytrynowej
Gotowanie i blogowaniecienkie plasterki i polewamy delikatnym sosem pomarańczowym lub innym ostrzejszym. Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico białego 2 łyżki soku z pomarańczy Składniki sosu utrzeć i posypać białym pieprzem młotkowanym
Kulinarny karnet Christopheraznowu w roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa Biała Mozzarella SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni
Kopystką po garachzimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki 300 g pieczonych, octowych ziemniaków ( klik ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda biała cebula sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy sól pieprz płatki papryki opcjonalnie przygotowanie Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić. Ziemniaki włożyć
Stare Garymnie tym razem szparagi i mozzarella; tak, tak, wiem: to zupełnie nie ta pora. Uznajmy więc, że to wspomnienie wiosny, do której poważnie zaczynam tęsknić. Biały, delikatny sos, czerwona cebulka i kapary, żeby pizza nabrała charakteru; i gotowe. Nie potrzeba nic więcej, żeby cieszyć się wybornym smakiem w zaciszu domowym. A Wy pamiętaliście o Dniu Pizzy...? Marta i Emilia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona
Qlinarnie i Qlinarniebananowo-kokosowy serniczek z sosem z białej czekolady Najlepszy sposób na ostudzenie czegoś w zimę? Wystawić to za okno xd :3 Składniki:200g twarożku 100g zmiksowanego bananajajkołyżka mąki kokosowej(15g?)1/3 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia+ wiórki do posypaniaJajko miksujemy z bananem na puszysta masą. Twarożek miksujemy z resztą składników, delikatnie mieszamy obie miseczki. Masę przelewamy
More food, love and dreamsSkładniki:Kapusta pekińska o wadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;250 ml majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie
Gospodyni MiejskaŚledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem. Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki(...)odciskamy przez ścierkę. Pokrojone na kawałki śledzie układamy w naczyniu. Następnie na wierzch wykładamy odciśniętą cebulę i wszystko zalewamy sosem. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Moje przepisy na śledzie znajdziesz w kwartalniku lubelskiego magazynu blogerów AROMAT : Artykuł Śledzie białe Jasia pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forktego sosu to gęsty jogurt grecki, drobno poszatkowany, zielony ogórek, roztarty czosnek i oliwa. Reszta to dodatki urozmaicające/wzbogacające jego smak. Sok z cytryny można zastąpić białym octem winnym. Smak sosu można wzbogacić o oliwki, miętę, białą paprykę czy fetę. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaporcje) ok. 200 g filetu z łososia ze skórą 125 ml białego półwytrawnego wina sól morska i świeżo mielony pieprz 4-5 łyżek kaszy jaglanej Sos malinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska Sałatka z roszponki(...)około 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu ( sprawdzić w trakcie gotowania, czy nie trzeba dolać odrobiny więcej wody, gdyby kasza wchłonęła całość ) . Przygotować sos malinowy: W małym rondelku zagotować 200 ml białego wina z gałązką rozmarynu oraz kawałkiem imbiru. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć imbir z rozmarynem i dodać maliny
Moja Delicjaobiadu szczególnie do dań mięsnych.Składniki (proporcje na 4-5 osób) :0,5 kg białej kapusty2 marchewkisos sałatkowy francuski3 łyżki oleju1/3 pęczku koperekuPrzygotowanie :Kapustę możliwie drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą. Sos sałatkowy mieszam z 3 łyżkami oleju i dodaję do warzyw. Mieszam. Podaję po minimum
Mechanik w kuchnimarchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć(...)oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.Gotową surówkę wstawić na kilka godzin
Gospodyni Miejska