foremek wsypujemy po pół łyżeczki maczku o smaku soczystego owocu mango i po pół łyżeczki błyszczących, ciemnych płatków czekoladowych. Obie te dekoracje dobrze odznaczają się kolorem na jasnej, białej czekoladzie, nie rozpuszczają pod wpływem ciepła rozpuszczonej czekolady. Maczek z mango chyba zostanie jedną z moich ulubionych posypek –ma mnóstwo smaku, jest bardzo soczysty, świetnie imituje smak świeżego owocu(...)już do pełna, uzupełniamy foremki. Ważne żeby przy dolewaniu ciemnej czekolady biała czekolada pod spodem była jeszcze płynna – wtedy obie warstwy czekolady się połączą i nie rozwarstwią się przy tężeniu. Czekoladki wkładamy do lodówki na 3-4 godziny do schłodzenia i pełnego stężenia czekolady. Po tym czasie czekoladki wypychamy pojedynczo z foremki i rozkładamy na talerzyku lub na paterze
Karo in the Kitchenpozostaje echem, odbija się na podniebieniu, zostaje tam na dłużej, a potem stapia z aksamitem czekolady. Maliny i różowy pieprz to duet idealny, jeśli owinąć go słodyczą białej czekolady, która równie cudownie przyjęła kandyzowaną pigwę i likier pomarańczowy . Obydwa nadzienia powstały zupełnie spontanicznie - otwarłam lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej(...)tego - bawcie się w kuchni, tak dobrze jak ja. 400 g czekolady o zawartości min. 65% kakao 3 cieniutkie plastry boczku 1,5 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok. 350 ml śmietany kremówki 1 filiżanka cukru 1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki curry w proszku
KUCHARNIAPropozycja na niedzielny deser na pokonanie zimowych humorów. Tropikalny krem ananasowy z musem z mango, pistacjami i wiórkami z białej czekolady. Słodko i pysznie. Deser zrobimy w dosłownie kilka minut. Do jego wykonania potrzebujemy nektaru ananasowego Hortex, owoc mango i trochę białej czekolady. KREM ANANASOWY z MUSEM MANGO, PISTACJAMI i BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: (na 4 porcje(...)posiekaną białą czekoladę. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się w masie czekolady i masła. Krem studzimy. mus z mango: Mango obieramy , kroimy na części i miksujemy blenderem na mus. Mus można lekko osłodzić cukrem pudrem (opcjonalnie) Wykonanie: Krem ananasowy przekładamy do miseczek, polewamy go warstwą musu z mango, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz startą białą czekoladą
Bon appetit mon amieDziś chcę Wam zaproponować absolutnie rewelacyjny sernik czekoladowy z musem z białej czekolady! Czy już nie brzmi pysznie? :) Ciężki, wilgotny, kremowy i równy jak stół (pieczony w kąpieli wodnej) czekoladowy sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i przykrywający go delikatny i bardzo słodki mus z białej czekolady oprószony z wierzchu gorzkim kakao. Deser jest wprost idealny i jest(...)temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej 2 łyżki kakao (przesianego) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Mus z białej czekolady: 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g białej czekolady Dodatkowo: gorzkie kakao (do oprószenia) Wykonanie: Spód: Ciastka (wraz z nadzieniem) wrzucamy do misy blendera/malaksera i rozdrabniamy do otrzymania
MyCookBook.plprzepis na przepyszny sernik z truskawkami i białą czekoladą . Sernik bez pieczenia … na kruchych ciasteczkach. Tak delikatny , że swoją konsystencją przypomina mus , a biała czekolada i soczyste truskawki nadają mu iście królewskiego charakteru. Taki sernik z truskawkami i białą czekoladą jest idealnym pomysłem np. na randkę – gwarantuję , że traficie prosto do serca przez(...)jogurt grecki – 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 4 łyżeczki * woda – 50 ml BIAŁA CZEKOLADA: * biała czekolada – 100 g * śmietana 30% – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm ). MASA SEROWA: Żelatynę
Ostra na Słodkoskłada się: domowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem gruszek i serka mascarpone- gruszki i bita śmietana w elemencie ozdoby- wszystko delikatnie opruszone czekoladową posypką i kropelkami z białej czekolady. Oto najlepszy dowód na to, że tort wcale nie musi być ciężki lub ociekający czekoladą, aby był dostojny i pyszny! Skusilibyście się na kawałek? Poniżej- specjalnie dla Was, przepis(...)gęstej, kremowej konsystencji. GRUSZKI Z CZEKOLADĄ: Umyte i osuszone połówki gruszek układamy na desce. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. łamiemy i wkładamy czekoladę do szklanej miski, następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą czekoladę (ale nie wystygniętą!) umieszczamy w rękawie
Domowe Tortytłuszczu 150 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 2 łyżki cukru (u mnie brązowy, możesz zastąpić innych słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią) 1-2 łyżeczki agaru* 200 g białej czekolady na sos z czerwonej porzeczki: 450 g czerwonej porzeczki (owoce zdjęte z gałązek) trochę wody 2-4 łyżki cukru lub innego słodzika (ksylitolu, stewii) - ilość dostosuj do swoich preferencji(...)łyżki dadzą kwaśny sos * Ja do swojej panna cotty dodałam 1 łyżeczkę agaru, ponieważ nie lubię konsystencji ściętej galaretki. W ten sposób uzyskałam gęsty krem z białej czekolady, ponieważ panna cotta nie zestaliła się całkowicie. Jeżeli chcesz, aby panna cotta się zestaliła, dodaj 2 łyżeczki agaru. Przygotowanie panna cotty: Do rondelka z grubym dnem wlej śmietanę i mleko
Chilli Czosnek i OliwaGorąca biała czekolada z nutą cynamonu – słodki deser do picia. Dziś coś dla wielbicieli białej czekolady. Słodki deser na jesienną chandrę Ja od czasu do czasu (wraz z przyjaciółką) raczę się taką słodką rozpustą. Do tego rozgrzewający cynamon i nasze ulubiona słomka do schrupania I… dzień od razu staje się lepszy. A na pewno słodszy Jeśli(...)ptysiowa Brześć Przygotowanie: Mleko i cynamon (+ opcjonalnie gałkę muszkatołową) gotujemy w małym garnuszku. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i całość dokładnie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Na dno mniejszych szklanek lub pucharka wlewamy niedużą ilość soku malinowego. Następnie powoli wlewamy naszą gorącą białą czekoladę. Całość dekorujemy tuż przed podaniem bitą śmietaną, szczyptą cynamonu i słomką ptysiową. Smacznego
Słodkie okruszkiŚmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)Odkładamy ubitą śmietanę z galaretką do lodówki na pół godziny. Polewa z białej czekolady: W rondelku na małym ogniu razem z masłem i mlekiem rozpuszczamy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą: Biszkopt przekrawamy na dwa blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami
W kuchni Katieprzepis po kliknięciu w poniższe zdjęcie). Polecam! Składniki: (na 4 porcje) Warstwa malinowa: 250 ml gorącej wody 50 g malinowej galaretki (proszek) 100 g malin Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej Dodatkowo: garść malin do dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: Malinową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu przelać(...)równo do 4 szklanek. Do każdej dać po kilka malin. Galaretki schować do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie przygotować mus z białej czekolady: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem do puszystości. Strumyczkiem wlewać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę, miksować na niskich obrotach. Na stężałe galaretki wyłożyć mus z białej czekolady
Nastoletnie Wypiekaniektórych spotkałam od czwartku na swej drodze :). Totalne wariactwo, ale jak pyszne ; )! Możecie użyć dowolnej czekolady białej. Ja użyłam czekolady słodzonej stewią . Moje ciastka przełamałam gorzką czekoladą – nie jest jej dużo, ale moim zdaniem dobrze przełamuje słodycz białej czekolady. Składniki: (na 6 ciastek) 1 szklanka mąki – 3/4 szklanki mieszanki lub mąki ryżowej z łyżką skrobi ziemniaczanej + dopełnić szklankę(...)czekolady białej (pół tabliczki)* 15-20g gorzkiej czekolady 2-3 mrożone maliny na 1 ciastko 2 łyżki stewi 1 łyżka cukru kokosowego 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki mleka kokosowego szczypta soli (można pominąć) *Jeżeli nie słodzicie ciastek cukrem kokosowym i pomijacie gorzką czekoladę, to ilość białej czekolady można zwiększyć do 100g. Przepis: 1. Przygotowujemy dwie miski
Fill The BowlBudyniowe naleśniki z sosem z białej czekolady i migdałami Dziś coś na słodkie rozpoczęcie dnia. Pyszne budyniowe naleśniki ze słodkim sosem z białej czekolady i chrupiącymi migdałami. Ja do tego podaję zawsze jeszcze plasterki pomarańczy. Idealne śniadanie (czasem można zacząć słodko dzień ;)) lub pyszny deser. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Czy do Was też zawitała zima(...)jajka klasy M 3 łyżki mąki pszennej pół szklanki wody / tu szklanka o pojemności 200 ml odrobina oleju Dodatkowo: 3 łyżki mleka 4 i pół łyżki kropelek białej czekolady – polecam białą belgijską czekoladę ze sklepu Brat.pl garść migdałów kalifornijskich – u mnie ze sklepu Brat.pl plastry pomarańczy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy budyń (proszek), mąkę pszenną
Słodkie okruszkiławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy. Więcej informacji jak zrobić krem maślany na bezie szwajcarskiej znajdziesz Tutaj . Dodatkowo: ok 20 g gorzkiej czekolady ok 20 g białej czekolady 2 ciastka typu ‘pieguski’ Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc dwa duże(...)wodnej. Przy pomocy wykałaczki robimy źrenice, ‘malując’ je na papierze do pieczenia. Możemy też namalować je bezpośrednio na ‘oku’ z białej czekolady. Musimy uważać, aby czekolada gorzka nie była za gorąca, ponieważ rozpuści nam białą czekoladę. Następnie przy pomocy łyżeczki i wykałaczki robimy usta Ciasteczkowego Potwora, wykładając
Słodki Pomysłdzieciństwa uwielbiam białą czekoladę. Kiedyś potrafiłam po prostu zjeść ją od tak Teraz bardzo często wykorzystuję ją w najróżniejszych przepisach. Na pyszną kawę (tym przepisem podzielę się już niedługo ) lub w najróżniejszych ciastach, ciasteczkach i deserach. Dziś zapraszam Was na pyszny kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami . Deser, który poprawia mi humor w nawet najcięższe(...)firmy. Zostały po nich już tylko… słodkie okruszki i pyszne przepisy, którymi co jakiś czas będę Was kusić Dziś zapraszam Was na prosty deser. Kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami. Spróbujcie. Kokosowy serniczek z białą czekoladą i krakersami Apetitki Składniki: około 79 g dobrej jakości białej czekolady z kokosem* 3 łyżki śmietanki 30% 4 łyżki
Słodkie okruszkiupiec ten biszkopt , który zawsze wychodzi z przepisu na biszkopt idealny , nasączyć go ponczem z odrobiną wody różanej, przełożyć konfiturą malinową (lub inną ulubioną), udekorować pysznym kremem z białą czekoladą, wanilią oraz mascarpone i ozdobić świeżymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Brzmi banalnie, prawda? Ale jakże jest pyszny i nie wymaga dużo pracy! W dodatku z pewnością uda się wszystkim(...)ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 2 łyżki wody różanej (lub soku
Food Square