dobrej białej czekolady Składniki sosu czekoladowego: 50 g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej (72% kakao) 40 g mleka (+ parę łyżek w razie potrzeby) Przygotowanie: Przygotować mus: 25 g śmietanki i 25 g mleka zagotować wraz z listkami mięty i połową gałązki rozmarynu (drugą połowę zachować). Zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, połamaną na kawałki. Cały czas(...)białej czekolady. Polać sosem czekoladowym. Udekorować listkiem mięty. Mus można również podać w małych kieliszkach lub na małych talerzykach: Na małe talerzyki rozsmarować małą ilość sosu czekoladowego. Łyżką nabrać mus rozmarynowo-miętowy i przy pomocy drugiej łyżki delikatnie układać na talerzykach. Polać sosem, posypać pokruszoną czekoladą karmelową. Udekorować listkiem mięty. The post Rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady
Moja Delicjapowietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie(...)piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychtylko :) Ja zaczęłam już przekopywać tony przepisów na świąteczne smakołyki, a Wy? Jeśli jeszcze nie wybraliście świątecznego menu, może zdecydujecie się na wspaniały mazurek z kremem z białej czekolady i jagodami? Z całego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek(...)puszystej, gładkiej i kremowej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub dla leniuszków w mikrofalówce. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy do kremowej masy i całość miksujemy przez kilka minut. Na przestudzony kruchy spód nakładamy mus jagodowy i dokładnie rozprowadzamy. Na mus bardzo delikatnie umieszczamy kremową masę z białą czekoladą. Pozostałymi jagodami, których nie użyliśmy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo mus, dodałam jeszcze warstwę musu z białej czekolady. Zrezygnowałam z czekoladowych dekoracji (nie lubię temperować czekolady w domu, brakuje mi odpowiedniego sprzętu), zamiast tego postawiłam na owoce, listki mięty i melisy oraz beziki, które pasują chyba wszędzie(...)średnicy 20 cm (ciasto podczas pieczenia rozlewa się na boki). Mus z białej czekolady: 100 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę i namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Kremówkę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Na krem biały: 600 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej czekolady (3x100g) 20 ciasteczek oreo Na krem ciemny: 300 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie: Najlepiej dzień wcześniej wieczorem: Z ciasteczek wyjąć nadzienie, które następnie przełożyć na miskę(...)śmietankę przelać do nadzienia z ciasteczek i mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Podobnie postępować w przypadku z białą i mleczną czekoladą. Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Mleczną czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą
My sweet a lifeCiasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej(...)szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki
Trzeci talerzLikier z białej czekolady. Wcale nie trzeba go kupować, można zrobić samemu – świetny smak, a do tego frajda z produkcji ;) Bardzo prosty i szybki. Świetny jako dodatek do deserów, a także kremów do ciast. Natomiast w jesienne i zimowe wieczory można naprawdę fajnie rozgrzać. Składniki: – 250 ml mleka – 200 g białej czekolady(...)zagotowania). Wystudzić. Do wystudzonej mikstury dodawać porcjami alkohol i energicznie cały czas mieszać. Rozlać do butelek. Podobne przepisy Lemoniada truskawkowa Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover
Pociąg Do Kuchnisezonowe owoce. Uwielbiam ten czas- czas kolorowych, polskich, drobnych owoców. Jestem pewna, że dzisiejszy przepis na porzeczkowy sernik przypadnie Wam do gustu. Zestawienie kwaśnej czarnej porzeczki ze słodką białą czekoladą jest fenomenalne! Ja do musu użyłam białej czekolady z drobinkami jagód (taką akurat miałam). Serniczek pieczemy na spodzie z pokruszonych herbatników, który wcześniej podpiekamy w piekarniku(...)wierzchu, a po poruszeniu formą ma galaretowatą strukturę. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Mus z białej czekolady: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wlewając ostudzoną czekoladę, krótko zmiksować. Biały mus wyłożyć na sernik, wyrównać. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować czarną porzeczką i oprószyć cukrem pudrem
Nastoletnie Wypiekaniewyglądając jak zombie na halloween!__________________________________________________________________________________________Mam dla Was przepis na fantastyczny deser!Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych(...)MIODOWE CIASTKA:* mąka pszenna – 120 g* masło – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 50 ml* miód – 1 łyżka* sól – 1 szczyptaMUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:* żółtko – 2 szt* śmietana 36% – 220 ml* masło – 30 g* biała czekolada – 100 gKREM KASZTANOWY:* obrane, jadalne kasztany – 200 g* woda
Ostra na Słodkoczekolady u mnie Magnetik z Biedronki 600 ml śmietany 30 % Śmietanę podgrzać do wrzenia, odstawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, po minucie wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki na min. 12 godzin. Po tym czasie, tuż przed składaniem tortu, krem lekko ubić mikserem, tak aby trochę go napowietrzyć, ale nie za długo. Krem z gorzkiej czekolady: 400 gr gorzkiej czekolady(...)połowę 175 gr dżemu malinowego. Na część truskawkową wyłożyć połowę kremu z białej czekolady, na część malinową wyłożyć połowę kremu z gorzkiej czekolady. Położyć drugi blat, nasączyć połową ponczu. Wyłożyć pozostały dżem truskawkowy i malinowy. Następnie Na część truskawkową wyłożyć pozostały krem z białej czekolady, na część malinową wyłożyć pozostały krem z gorzkiej czekolady. Wyłożyć trzeci blat. Nasączyć
moj przepis nabiszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Michałkowa: 500 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych Na masę śmietanową: 250 ml śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru Na białą polewę(...)ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopcie rozprowadzić krem Michałkowy. Następnie na warstwę kremu wyłożyć herbatniki maślane, maczane uprzednio w mleku. Na herbatniki wylać schłodzoną białą polewę, na to nałożyć
My sweet a lifeprzygotowujemy wg naszych upodobań. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać same babeczki od Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) , które piekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki kopiaste jogurtu greckiego 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny Na spód: 2 babeczki(...)stężenia w lodówce na godzinę. Powierzchnię deseru śmietankowego polewamy z 2 kostek gorzkiej czekolady i 1 łyżki śmietanki, posypujemy płatkami gorzkiej czekolady. The post Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich jest inny - nie ma dwóch identycznych, co sprawia, że świetnie oddają prawdziwie artystyczny wygląd. Dostępne są w ciemnej, białej i marmurkowej czekoladzie. Ja użyłam tych białej czekolady do dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać(...)wcale NIE JEST niezdrowa, o ile mamy do czynienia z tą wysokojakościową. Nie jest to mieszanina cukru i mleka w proszku (jak w przypadku "białych czekolad" z supermarketu). Te pastylki to PRAWDZIWA, biała czekolada, która bazuje na w 100% czystym maśle kakaowym. Dostępne są jeszcze inne kolory i smaki: truskawkowy i limonkowy. - Shiny Pearls
Poranek na słodkokrem, to wyjątkowy deser dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają smak białej czekolady. Smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi malinami. Doskonale nadaje się również do przekładania tortów. Ulepszona receptura sprawia, że możecie teraz zrobić ten pyszny krem bez ryzyka, że masa się zwarzy w momencie dodawania czekolady do śmietany. Krem ma plastyczne właściwości zaraz po zrobieniu-ale z czasem nabiera(...)kremówki 160 g. białej czekolady Przygowowanie kremu : Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Krem z białęj czekolady przez Domowe Torty Wyjętą
Domowe Torty