Naleśniki , naleśniki , naleśniki – taka odpowiedź ode mnie zwykle pada , kiedy ktoś mnie pyta na co mam ochotę.To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy
Ostra na SłodkoFajny sposób na zrobienie pysznej polewy, który wzbogaci nie jedno ciastko :)Składniki:3 łyżki wody2 łyżki cukru100g margaryny 4 kopiate łyżki mleka w proszku ( np
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaO amarantusie dowiedziałam się niedawno. To jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin na świecie,a w takiej postaci w Polsce znana od niedawna.Kupiłam amarantus firmy
bistro mamaDawno nie było muffinek. Blachę musiałam wyciągać z samego dna szuflady. Wiśnie kupiłam z myślą, żeby choć trochę zamrozić na zimę. I szczerze przyznaję, że pożałowałam
bistro mamaTe pachnące, kruche ciasteczka zadowolą każdego łasucha. Pomarańcze i masło sprawiają, że już podczas pieczenia w domu pięknie pachnie a później smak jest wyśmienity. Słodko gorzka
Smaczna Pyzamojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku(...)ostatnich minut) ciasto od góry przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą
moj przepis naczekolady w kąpieli wodnej (tzn. umieszczamy czekoladę w szklanej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada ostygnie (ale nie zastygnie!)- delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki-rozprowadzamy ją na szybce. W gęstniejącej czekoladzie- wykonujemy faliste szlaczki za pomocą widelca. Jeżeli czekolada(...)jeszcze bardziej zastygnąć i powtórzcie czynność kreślenia widelcem. Szybkę, ze zrobionymi w białej czekoladzie szlaczkami, wstawiamy do lodówki i zabieramy się za rozpuszczenie w kąpieli wodnej- tym razem- czarnej czekolady. Roztopioną czekoladę odstawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z lodówki szybkę z zastygnietą białą czekoladą i wylewamy na nią czekoladę czarną. Za pomocą silikonowej łopatki- ładnie ją rozprowadzamy
Domowe Tortygotowe ! TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE : Wybieramy osiem większych truskawek. Truskawki myjemy i osuszamy.- ale nie odcinamy szypułek ! Gorzką lub mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. łamiemy i wkładamy czekoladę do szklanej miski, następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Nie zamaczamy truskawek(...)czekoladzie! Nadziewamy truskawki na szaszłykowe patyczki i delikatnie obtaczamy je w czekoladzie. Czekamy chwilkę z uniesioną truskawką nad miseczką, aż obcieknie nadmiar czekolady- następnie odkładamy do zastygnięcia- tak aby truskawka nie dotykała powierzchni. W tym celu najlepiej wykorzystać durszlak- powkładać w niego patyczki truskawkami do góry. W czasie gdy czekolada zastyga na truskawkach- my możemy zająć się przygotowaniem białej
Domowe Tortymało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik bez pieczenia, troszkę czasochłonny, ale zdecydowanie warto. Przepis autorski. Składniki na tortownicę 20-23 cm: Mus z gorzkiej czekolady: 100 g gorzkiej czekolady, min 70 % kakao 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kawy w proszku (nie w granulkach(...)rozprowadzić kakao z wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić. Nad kąpielą wodą rozpuścić czekoladę, do gorącej czekolady dodać wodę z kakao oraz kawę. Wymieszać na jednolitą masę. Ostawić do lekkiego wystudzenia, ale nie do całkowitego zastygnięcia. W misie miksera ubić śmietanę na sztywno. Dwie-trzy łyżki śmietany dodać do czekolady wymieszać, tak aby masa była jednolita, następnie dodać resztę śmietany i delikatnie
moj przepis natruskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki(...)ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy płatki z białej czekolady. Jeśli nie mamy gotowych płatków z czekolady, należy zetrzeć tabliczkę białej czekolady na tarce o dużych oczkach. Wstawić gotową masę do lodówki. oraz: ok. 1 kg truskawek 350 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka
maniapieczeniaprze szczęśliwe, mogąc uczestniczyć w przedświątecznych przygotowaniach. Podstawą mazurka wielkanocnego jest kruche ciasto . Polecam zrobić klasyczne na maśle, bez dodatku spulchniaczy. Będzie idealnie kruche. Mazurek malinowy z białą czekoladą idealnie równoważy smaki. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i bardzo pracochłonne. Kolejne etapy wykonanie niezwykle szybko, a sama dekoracja nie będzie koniecznie potrzebna, gdyż artystyczny wzór(...)Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach białej czekolady wylać na kruchy spód wypełniony frużeliną malinową. Przy pomocy widelca lub wykałaczki wymieszać czekoladę z frużeliną, tworząc fantazyjne zawijasy
kolorowotorcikowonią dumnie kroczyć! Zainspirowana nowym słodkim konkursem „Złocista kuchnia Diamant” przygotowałam fantastyczne desery składające się z kilku obłędnych warstw. Chrupiące karmelowe ciasteczko pokryte obłędnym musem z białej czekolady z maracują i lśniącym mirror glaze tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze. Całość wieńczy czekoladowy plaster miodu i szczypta brązowego cukru. Ten deser to prawdziwa poezja(...)czekoladę, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Foliujemy ( by nie wyschło ), odstawiamy. CAŁOŚĆ: Do silikonowych foremek wlewamy mus z białej czekolady i maracui, przykrywamy okrągłym karmelowym ciasteczkiem, mrozimy przez noc. Po zamrożeniu oblewamy podgrzanym białym mirror glaze. Dekorujemy białą czekoladą i szczyptą cukru trzcinowego. Smacznego! #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
Ostra na SłodkoPóki co stwierdziłam, że małymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli(...)mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem z białej czekolady: 250 g serka mascarpone 125 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru z białej czekolady 100 g białej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej) kilka dużych pokruszonych
Świat Ciastaorzechów i czekolady – zawsze idealne! Zainspirowana konkursem „Złocista kuchnia Diamant” na Durszlak.pl stworzyłam przepis na fantastyczne profiterole z karmelizowanymi z rumem bananami, kremem z palonej białej czekolady, obłędną bezą włoską i chrupiącymi frytowanymi orzechami. Nieziemska całość, od której ciężko się oderwać! Deser jest świetnym pomysłem na imprezę albo słodkości do popołudniowej kawki! Spróbujcie! Będziecie zachwyceni(...)BANANY Z RUMEM: * cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara DIAMANT – 100 g * woda – 100 g * rum – 50 g * banan – 2 szt KREM Z PALONĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ: * biała czekolada – 200 g * śmietana 36% – ok.250 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko z jaj rozm. M – 2 szt * woda – 30 m FRYTOWANE ORZECHY: * cukier
Ostra na Słodko