biała czekolada - 5588 przepisów (strona:22/373)

Śłodkie środy - czekoladki z mascarpone i cynamonem 119

lubimy. Ja pod ciemną czekoladą ukryłam delikatne, kremowe nadzienie z serka mascarpone i białej czekolady z odrobiną cynamonu. Czy może być coś lepszego na poprawę nastroju w ponury jesienny dzień? Czekoladki z mascarpone i cynamonem SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady  50 g białej czekolady  100 g serka mascarpone 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu(...)jeszcze dwa razy, za ostatnim razem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Foremki muszą być dokładnie pokryte, a czekolada dobrze zastygnięta, wówczas napełniamy je nadzieniem z serka i białej czekolady i chłodzimy w lodówce ok 15 minut.  Po tym czasie zamykamy foremki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Gotowe chłodzimy min 30 minut. Przechowujemy w lodówce, gdyż nadzienie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Milka 995

mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy na karteczkę i wetknęłam do segregatora(...)biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy. Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy. Masa: 700 ml mleka 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 90 g białej czekolad 200 g masła 100 g cukru pudru W połowie szklanki mleka mieszamy cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z pokruszoną białą czekoladą. Na gotujące się mleko wlewamy

Cynamonowe szczęście
Świąteczne muffiny z żurawiną 129

przykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z tych dwóch ostatnich, łącząc w przepisie goździki z żurawiną. Ciepło korzennych goździków, aromat pomarańczy, cierpko- słodki smak żurawin i delikatność białej czekolady sprawiają, że cała słodkość Świąt zostaje zamknięta w niewielkiej, mieszczącej się w dłoni, miękkiej i wilgotnej muffinie :) Ogromnie Wam polecam, bo kiedy za oknem mroźno, dobrze rozgrzać się ciepłą kawą(...)zagryźć ją aromatyczną i słodziutką muffinką :) Niech będzie ciepło i słodko zimą w naszych kuchniach! :D Pomarańczowe muffiny z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 jajka 1 łyżeczką proszku do pieczenia szczyptę soli 6 łyżek oleju 3 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik po przepis] lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 360

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy . Polecam i Wam Składniki: 160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych) 80g masła – roztopionego i ostudzonego 50ml Baileys 800g(...)czekolady: W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewę rozprowadź po ostudzonym serniku. Udekoruj również ostudzonymi karmelizowanymi orzeszkami. Sernik trzymaj w lodówce. Przed podaniem go gościom, warto go wcześniej wyjąć z lodówki (tak z 2 godziny wcześniej). The post Sernik z Baileys z polewą z białej

Moja Delicja
Truskawki w czekoladzie 151

czekolady 60 g. białej czekolady patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Myjemy i osuszamy truskawki- ale nie odcinamy szypułek ! Gorzką lub mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. łamiemy i wkładamy czekoladę do szklanej miski, następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Nie zamaczamy(...)czekoladzie! Nadziewamy truskawki na szaszłykowe patyczki i delikatnie obtaczamy je w czekoladzie. Czekamy chwilkę z uniesioną truskawką nad miseczką, aż obcieknie nadmiar czekolady- następnie odkładamy do zastygnięcia- tak aby truskawka nie dotykała powierzchni. W tym celu najlepiej wykorzystać durszlak- powkładać w niego patyczki truskawkami do góry. W czasie gdy czekolada zastyga na truskawkach- my możemy zająć się przygotowaniem białej

Domowe Torty
Musik Potrójnie czekoladowy 207

czekoladowych herbatników 6 łyżek mleka 4 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 70% kakao 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 op śmietanki kremówki (po 200g) 4 jajka 5 łyżek cukru Przygotowanie: herbatniki układamy na spodzie tortownicy, nasączamy mlekiem białą czekoladę łamiemy, wrzucamy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dosypujemy dwie łyżeczki żelatyny podobnie(...)herbatniki wylewamy ciemną, potem białą masę, oprószamy wiórkami czekoladowymi, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc P.S jeśli nie lubicie czekolady białej, możecie wykorzystać dwie tabliczki czekolady gorzkiej i dwie mlecznej:) albo zrobić zupełnie biały torcik, z kontrastem truskawek lub malin:) albo podać deser z biszkoptowymi języczkami w formie deseru

Luźna Kuchnia
PUDDING Z SUCHARKÓW Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 119

Pudding chlebowy to specjalność Brytyjczyków i jest to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A ja zamiast czerstwego pieczywa użyłam sucharków delikatesowych i przygotowałam pudding z białą czekoladą i borówkami. Wyszedł rewelacyjny! Taki prosty przepis, a można wyczarować niebanalne śniadanie na słodko. To również świetna propozycja, gdy zabranie pieczywa, a chcemy zjeść coś naprawdę pysznego. Dodatki możemy dobierać według(...) czekolady i owoców, jak: borówki czy maliny jest doskonałe 😋 Sucharki Extra Delikatesowe są lekkie i kruche, nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów .  Idealna nadają się do zapiekanych puddingów i nie tylko... Składniki: 1/2 op. sucharków Extra Delikatesowych Mamut  (145 g) 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 3 duże jajka 100 g czekolady białej

Kuchnia MagdaLeny
Grasujące dinozaury czyli domowe prlinki orzechowe:) 144

czekoladypołowa tabliczki białej czekoladytrzy kostki gorzkiej czekolady1/2 szklanki orzechów laskowych5 łyżek mleka zgęszczanego1 łyżka mleka w proszkuPrzygotowanie:Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek. Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą, tak aby miseczka nie dotykała wody. Rozpuszczam czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów. Następnie rozpuszczam(...)lodówki.Po tym czasie nakładam kolejną warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynnośc powtarzam jeszcze raz.W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych

Magiczna kuchnia Darii
Sernik czekoladowy z granatem 146

masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny. Warstwy te komponują się ze sobą znakomicie, każdy kęs to czysta rozkosz. A żeby całość nieco ożywić, wierzch udekorowałam pestkami(...)stabilny.Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao60 g masłamasa serowa:500 g twarogu 3krotnie zmielonego3 jajka200 g ciemnej czekolady (70%)80 g ciemnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)mus z białej czekolady:80 g białej czekolady200

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik dwie czekolady. 223

Bardzo prosty torcik dwie czekolady . Środkowa część przełożona jest musem z gorzkiej czekolady ,a wierzch musem z białej czekolady .Dekoracja ze świeżych owoców tylko zachęciła do jedzenia.Polecam. Składniki : tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki cukru, płaskie 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną(...)wzdłuż na pół. Mus z gorzkiej czekolady : 100 ml śmietany kremówki 50 g gorzkiej czekolady Śmietanę podgrzewamy, lekko,roztapiamy w niej gorzką czekoladę połamaną na kawałki .Odstawiamy do ostygnięcia ,potem do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.Po tym czasie masę ubijamy mikserem na mus. Przekładamy nim środek tortu.Przykrywamy drugim blatem. Mus z białej czekolady: 60 ml śmietany kremówki

Ladylaura.
Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą 238

zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone(...)Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem 5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany. Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić mikserem

KreatywnePiny
Truskawkowy mus 148

białej czekolady: 150 g białej czekolady; 250 ml śmietany 30%; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić do 30 st.C. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodawać schłodzoną czekoladę, cały czas delikatnie mieszając. Mus rozłożyć do pucharków na galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce. Wierzch udekorować startą białą czekoladą. U mnie na każdej porcji pojawiła(...)się "czapa" bitej śmietany, biała czekolada i śmietankowe groszki. Całość zwieńczyła truskawka z listkiem mięty. Uwagi:  Ważnym jest, by rozpuszczoną czekoladę schłodzić, bo dodawana do musu za ciepła lubi się warzyć. Jeżeli masz odpowiedni termometr, to warto zbadać temperaturę. Jeżeli chodzi o mnie, to ja czekoladę rozpuściłam, potem odstawiłam w kuchni na około 40 min, od czasu

In my kitchen
Tarta z białą czekoladą i granatem 178

Biała czekolada i granat to jedno z połączeń, które nigdy mi się nie znudzi. Mam chyba z 5 różnych przepisów na tartę z połączeniem tych dwóch, dziś chyba najprostsza z nich :)   Składniki: Spód: 100 g masła 200 g mąki 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Krem: 200 g śmietany kremówki(...)serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 granat Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lodziarnie w Poznaniu: Marina (ul. Woźna 18, obok Starego Rynku) 169

byście chcieli :) Każdego dnia jest do wyboru pięć smaków, w tym zawsze jeden wegański. Jakie to smaki właściciele na bieżąco informują na facebooku lodziarni. Zdecydowanie polecamy borówkę z białą czekoladą (prawdziwy sztos!), śmietankę z oreo (ach!) i białą czekoladę z malinami (wymiata)! Smaki, które próbowałyśmy: Śmiatanka z oreo Biała czekolada z malinami Borówka z białą czekoladą

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą 709

czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania ) 120 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g białej czekolady 2 pełne łyżeczki żelatyny(...)stolnicę i wałkować. Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki. Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód. Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie

kolorowotorcikowo