biała czekolada - 5588 przepisów (strona:24/373)

Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą 172

naturalnym! Ale tu jego wartości zdrowotne się kończą, bo do tego dochodzi jeszcze słodka, biała czekolada! W końcu owoce i jogurt to dla ciała a czekolada dla ducha, prawda? Nie ważne... ważne, że smakuje pysznie! Mniaaam! Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą Składniki: mango, 100 g (tabliczka białej czekolady), 10 herbatników, 400 g jogurtu naturalnego(...)Wykonanie: Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mango obieramy, połowę kroimy w kostkę a połowę blenderujemy na mus. Pokrojone w kostkę mango układamy na dnie kubeczków. Jogurt naturalny miksujemy z białą czekoladą i przykrywamy nim mango. Herbatniki mocno kruszymy i posypujemy nimi jogurt. Na wierzch deseru nakładamy po łyżce musu z mango. Smacznego

paapilotkaa
Dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią 103

Cena truskawek poszła w dół, więc czas na przetwory. Dziś wypróbowałam niedawno znaleziony przepis na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią. Zastanawiam się jeszcze nad dżemem truskawkowym lub dżemem truskawkowym z rabarbarem... Składniki na dżem truskawkowy z białą czekoladą i wanilią(...)słoiczki): 1,5 kg truskawek biała czekolada 150 g 1/2 laski wanilii cukier biały 250 g łyżeczka soku z cytryny cukier żelujący 80 g Truskawki umyć i usunąć szypułki, a następnie pokroić na ćwiartki. Zasypać białym cukrem i odstawić na godzinę. Zagotować truskawki. Dodać pokruszone kostki białej czekolady, sok z cytryny i ziarna z laski wanilii oraz cukier

Karola gotuje
Babka jogurtowa z żurawiną 149

Ostatni tydzień pełen chorób u nas, bardzo wyczerpujący był niestety. Nie miałam siły na wymyślanie ciast i zostało na babce. Babka z jogurtem, żurawiną i obowiązkowo biała czekolada, bo mój młody wielbi ją ponad wszystko i jak tylko ma okazję żeby mnie namówić do dodania jej do czegoś to to robi :-). Babkę upiekłam w keksówce wymiary 11x30 cm :-). Miłego(...)szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu/cukru 250 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego masła starta skórka z połowy cytryny 50 g białej czekolady Polewa: 50 g białej czekolady 1/3 szklanki śmietany 30% 1. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, masło roztapiamy, studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Czekoladę ścieramy

kruche babeczki
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 181

pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko to oblane mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki(...)wanilia – 11 laska * wafelki Lusette mleczne – 6 szt * rozbełtane jajko – 1 szt GÓRNA WARSTWA: * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 100 ml * biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy

Ostra na Słodko
Tort podwójnie czekoladowy. 170

żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i mieszamy aż do rozpuszczenia (tak jak czekoladę) ewentualnie dolewamy kilka łyżek wrzątku. Żelatynę mieszamy z czekoladą, odkładamy. Zimną śmietanę przekładamy do wysokiego naczynia (najlepiej również schłodzonego) i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy czekoladę z żelatyną i dokładnie ubijamy. Ewentualnie dosładzamy cukrem. DO NASĄCZENIA: 125 ml ugotowanego, słodkiego kakao(...)przekładamy jeden blat, zakładamy obręcz z tortownicy. Mus z gorzkiej czekolady wyjmujemy z lodówki i mieszamy bądź miksujemy. Następnie spód ciasta nasączamy połową kakao, wykładamy 2/3 musu z gorzkiej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy resztą kakao.Na nasączonym cieście smarujemy krem z białej czekolady, wyrównujemy wierzch i przekładamy do lodówki. LŚNIĄCA POLEWA CZEKOLADOWA

Rozpustne gotowanie
kokosek 161

delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka(...)krem.  Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TARTALETKI RAFAELLO 147

obłędny deser w formie babeczek, z dodatkiem białej czekolady i kokosem ... pycha SKŁADNIKI Spód: 80 g herbatników, 3 łyżki rozpuszczonego masła Krem: 100 ml śmietany kremówki, ½ tabliczki białej czekolady, 2 wafelki kokosowe, 1 łyżka zmielonych migdałów Dodatkowo: 1/3 tabliczki białej czekolady, wiórki kokosowe WYKONANIE    Spód: Herbatniki drobno mielimy, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą(...)dociskając spód i boki, odstawiamy do lodówki na godzinę. Krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy zmielone wafle, migdały i rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej spody.  Białą czekoladę rozpuszczamy, lekko ostudzoną wylewamy na wierzch babeczek, obsypujemy obficie kokosem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce, aż smaki się przegryzą

słodki bratek
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 199

galaretką Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki(...)całkowitego zastygnięcia. Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (min 70 %) 330 ml śmietany 30 % schłodzonej Śmietanę (0,5 szklanki podgrzać bardzo mocno, ale nie do wrzenia) wrzucić posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić, ale masa musi nadal pozostać płynna. Pozostałą śmietanę ubić prawie nie sztywno, stopniowo dodawać czekoladę rozpuszczoną w śmietanie. Masę czekoladową wylać na zastygniętą galaretkę

moj przepis na
DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI 156

rolady itd.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makowy deser , który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )*śmietana(...)łyżki* wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* biała czekolada – 50 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy

Ostra na Słodko
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 163

Mój ulubiony” mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto. Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady Czas przygotowania 70 min. 4 porcje Składniki: 100 g twarożku ” Mój ulubiony” 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 36% pół pęczka białych szparagów 2 zielone(...)skórki z dwóch limonek 200g batatów Spód: 100 g marchwi 200 g mielonych migdałów 200 g masła100 g pokruszonych pistacji 1 żółtko szczypta soli Polewa 150 g białej czekolady 200 ml śmietanki 36% 100 g zmielonych pistacji sok i skórka z 1 limonki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej

karmelowy
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 210

Królowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku. Idealnie kremowy, idealnie delikatny … Słodycz sera i białej czekolady połączona z lekko kwaśnym smakiem malin komponuje się idealnie. Ten sernik to TOP 3 wśród moich ukochanych serników! Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)biszkoptami, wstawiać na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę ( nie za długo! ). Dodajemy białą czekoladę, mieszamy do połączeni składników i wylewamy na kruchy spód. Układamy maliny i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika

Ostra na Słodko
Słodkie maleństwa z poziomkami 178

cytryny dla przełamania smaku białej czekolady. Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania ich czekoladą. Metoda z nabijaniem na wykałaczkę w tym wypadku nie zdała, niestety, egzaminu. Zamiast tego wrzucałam kuleczki do czekolady, wyjmowałam widelczykiem do przekąsek (takim malutkim, z dwoma ząbkami), czekałam chwilę, aż czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam(...)mrożonych truskawek - też będzie pysznie. Jeśli chodzi o temperowanie czekolady, przygotuję o tym cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladki z likierem 150

Czekoladki z likierem Składniki na czekoladki z likierem 70 g białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z likierem. Następnie łyżeczką nalewać czekoladę do foremki, odstawić do zastygnięcia. Tak postąpić też z ciemną czekoladą, tylko bez likieru, rozpuścić i wylać na białą czekoladę. Foremkę wstawić

Kuchnia Danusi
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 172

się w zamówieniu pizzy na obiad.Niemniej, z przyjemnością oglądaliśmy całe mnóstwo zdjęć z wesela. Do całkowitego relaksu brakowało tylko czegoś słodkiego, i tutaj też poszłam na łatwiznę. Dyniowa biała czekolada, którą zobaczyłam na blogu Podniebienne pieszczoty, kusiła mnie od dawna. Sama w sobie biała czekolada na gorąco nie zdobyła mojego serca - smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko(...)specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby... Polecam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady 141

wsadzeniu ich do piekarnika).  Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej.  Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. Składniki na mus z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 200 g białej czekolady, posiekanej 150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą(...)pozostać płynna. W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, na sztywno.  Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając tylko do połączenia. Mus z białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc). I tak jak poprzednio im dłużej stoi tym lepiej smakuje ;-) Wypróbujcie kochani ten przepis, bo naprawdę

Cukier&Puder