biała czekolada - 5588 przepisów (strona:24/373)

Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem 518

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki   smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)śmietany. Ser: - 1 kg sera sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego -  350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady   - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2%  Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Kubki smaku
Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 237

cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów   włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g migdałów lub kokosu (migdały drobno posiekane, najlepiej bez skórki)* Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej(...)prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając. Gdy masa się zagotuje dodajemy do białej masy siekane migdały lub kokos, a do czekoladowej siekane orzechy. Gotowe masy pozostawiamy

Smakowy Raj
,, Mazurek różany z białą czekoladą’’ 170

Delikatny kruchy spód, cieniutka warstwa konfitury różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu(...)Polewa z białej czekolady: • 80 ml śmietany kremówki 36% • 180 g białej czekolady, drobno posiekanej Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Podróż w kulinaria
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 212

więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko i prezent gotowy!Składniki:kokosanki o smaku rafaello:200 ml kwaśnej śmietany(...)pominąć)1 tabliczka białej czekoladyKwaśną śmietanę ubijamy mikserem ze śnieżkami, następnie dodajemy wiórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 3 łyżki śmietanki kremówki.(dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody).  Dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany ze śnieżkami. Czekoladę dodajemy powoli by śmietana się nie zważyła. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 20 minut

Bon Appetit Małgorzaty
"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia 434

białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem)   75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki(...)czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone mieszając masę łyżką lub szpatułką. Następnie powoli dodawać schłodzoną białą

maniapieczenia
CIASTO KINDER COUNTRY 277

ciasta :) Składniki: * 400 ml śmietany 36% * 250 g serka mascarpone * około 3 paczek po 50 g herbatników * 2 białe czekolady po 150 g każda * 2 mleczne czekolady po 150 g każda * 3 szklanki płatków Nestle Kangus+ kilka garści na wierzch Wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. 200 ml śmietany 36% ubić na sztywno, dodać serek(...)mascarpone i ostudzona białą czekoladę, wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko  łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić

Zrób to smacznie
Orzechowa Inka z białą czekoladą 146

Orzechowa Inka z białą czekoladą to kawa i deser w jednym. Słodka, pyszna i aromatyczna kawa zbożowa, przygotowana w nowy i ciekawy sposób. Zaskocz domowników lub znajomych nowym pomysłem na kawę.     Składniki: 250 ml mleka roślinnego 1/4 tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki Inki Klasycznej 15 ml syropu orzechowego kilka orzechów   Wykonanie: Podgrzać mleko(...)mleka rozpuścić białą czekoladę, dodać Inkę Klasyczną i wymieszać. Pozostałe 50 Czytaj dalej... Artykuł Orzechowa Inka z białą czekoladą pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Biała nutella z migdałami 165

Bardzo lubię białą czekoladę. Nie kupuję jej często, bo mogłabym się uzależnić.  Dziś wykorzystam ją do przełożenia ciasta marchewkowego. Dawno nie rozpuszczałam białej czekolady. Miałam złe wspomnienia. Kilka lat temu zważyła mi się w nieodpowiednim momencie. Wypiekłam przepyszne makowce. Chciałam je ozdobić białą czekoladą, ale wyszła  tłusta breja. Wtedy w ruch poszedł cukier(...)puder. Ale dziś wszystko się udało. Wyszedł pyszny krem.  2 tabliczki białej czekolady Milka ( takiej użyła) 50 mililitrów śmietanki kremówki w pokojowej temperaturze  50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w pokojowej temperaturze  migdały w słupkach lub płatki Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Zestawić. Cienką stróżką wlewać śmietankę i mleko energicznie mieszając. Na koniec dodać migdały

AZgotuj!
Creme brulee w nowej odsłonie 235

żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki krem rewelacyjnie kontrastuje z kwaskowatym musem. Skorupka z rozpuszczonej białej czekolady jest pyszna, jednak wolę wersję standardową, czyli z przypalonym cukrem. Ale tę decyzję pozostawiam Wam - bo że się skusicie na ten deser, nie mam najmniejszych wątpliwości. Creme brulee(...)żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z białą czekoladą i borówkami 155

Lekki, słodki mus z białej czekolady z orzeźwiającymi granatowymi kuleczkami...czego chcieć więcej w letni ciepły wieczór siedząc na tarasie! Niebo w gębie, a to tylko 3 składniki! Myślę, że byłby świetny także z innymi owocami. Jeśli szukacie innych przepisów z borówkami to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów białej czekolady dla szukających prostego deseru na lato(...)powracających z lasu z jagodowymi zbiorami Składniki: 100g białej czekolady 125ml śmietany kremówki 36% (ew. 30%) szklanka borówek Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec wystudzoną białą czekoladę. Zmiksować razem. Nałożyć mus do kubeczków, a na wierzch nasypać świeżyć owoców. Mus schować do lodówki do schłodzenia (wtedy będzie pyszniejszy

Mania Wypiekania
Nie tylko od święta 188

Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki.  Delikatny biszkopt przełożony lekko kwaśnym dżemem i kremem z białej czekolady. Wierzch obłożyłam kremem maślanym i marcepanem, bo nie tylko chciałam spróbować przygotować świąteczną dekorację, ale taka jest dużo bezpieczniejsza przy podróżach na dalekie dystanse. Oczywiście, dekoracja jest opcjonalna; doskonale zdaję sobie(...)bombką Składniki: (na formę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu krem z białej czekolady: 350 ml śmietany kremówki (38%) 130 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: 250 g dżemu rabarbarowo-pomarańczowego krem maślany na bezie: 165 g miękkiego masła 2 białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowy tort z białą czekoladą 206

Słodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka(...)blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem o smaku białej czekolady: Śmietankę przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Musimy uważać aby śmietanka się nie zagotowała. Gdy czekolada się rozpuści śmietanę

VioletoweKucharzenie
Torcik czekoladowy 554

Włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut do tzw.suchego patyczka. W tym czasie przygotować krem czekoladowy. Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane. Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest(...)blat czekoladowy, nałożyć przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim blatem i posmarować roztopioną ciemną czekoladą, ozdobić świeżymi malinami. * jeżeli ciasto robimy w całości (nie wycinając kółek, należy powiększyć ilość kemu z mascarpone(250 g serka mascarpone, 170 g białej czekolady i 1 łyżeczka oleju ) oraz polewy czekoladowej (około

Zabawa smakiem
EKSPRESOWE KOKOSOWE JEŻYKI BEZ GRAMA MĄKI. 143

przecież jeżyki można zrobić bez glutenu, za to... z kokosem. Szybko, sprawnie i po swojemu. Bez mąki. Bez problemu. Bez bólu. Moje wydanie naszpikowane jest bakaliami i oblane białą czekoladą. SKŁADNIKI: - kostka masła, - 1 szklanka cukru (może być trzcinowy), - kleik ryżowy, - 3 jajka, - 3 łyżki śmietany, - kokos - wiórki - 200g, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy), - cukier wanilinowy(...)najlepiej laska wanilii, - tabliczka białej czekolady drobno pokrojonej, - garść rodzynek, - garść daktyli drobno krojonych , + ewentualna polewa do namaczania wystudzonych kokosanek-jeżyków: dodatkowa tabliczka białej czekolady + 3-4 łyżki mleka + łyżeczka masła, rozpuszczone, wystudzone. WYKONANIE: Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Kleik ryżowy wymieszać z kokosem i pokrojonymi bakaliami. Wszystko razem zmiksować. Na koniec ubić

Wypisz Wymaluj
Blondynka w czerwieni 146

zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo... I wtedy mnie olśniło - a jakby to połączyć...? Biała czekolada plus ciężkie, słodkie ciasto - blondies jak nic! Najlepszy przepis znalazłam na Moich wypiekach - zamiast migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość(...)zakłócić idealną miękkość - blondies bowiem rozpływają się w ustach... Nie tak zbite i ciężkie jak ciemny kuzyn, jednak wciąż dość ciężkie i konkretne. Brązowy cukier z podpieczonymi kawałkami białej czekolady nadaje wspaniałego karmelowego posmaku - bajka, mówię Wam! I choć do tej pory zdecydowanie wolałam brownies, tym razem to blondynka podbiła moje serce - ciężko jej się oprzeć, w dodatku

Pożeraczka, czyli raz adobrze