się w zamówieniu pizzy na obiad.Niemniej, z przyjemnością oglądaliśmy całe mnóstwo zdjęć z wesela. Do całkowitego relaksu brakowało tylko czegoś słodkiego, i tutaj też poszłam na łatwiznę. Dyniowa biała czekolada, którą zobaczyłam na blogu Podniebienne pieszczoty, kusiła mnie od dawna. Sama w sobie biała czekolada na gorąco nie zdobyła mojego serca - smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko(...)specjalnego, doprawdy. Ta za to... Mmm, zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby... Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewsadzeniu ich do piekarnika). Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. Składniki na mus z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 200 g białej czekolady, posiekanej 150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą(...)pozostać płynna. W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając tylko do połączenia. Mus z białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc). I tak jak poprzednio im dłużej stoi tym lepiej smakuje ;-) Wypróbujcie kochani ten przepis, bo naprawdę
Cukier&PuderCzego użyłem? -pół kostki masła -gorzka czekolada tabliczka -suszone czarne porzeczki z syropu porzeczkowego; suszone porzeczki namaczamy w spirytusie i cukrze minimum 48h przed spożyciem -biała czekolada tabliczka -łyżeczka soku z cytryny -łyżka cukru pudru do białej czekolady -dwie łyżki cukru pudru do masła -zgniecione w moździerzu orzechy włoskie Miękkie masło ubijamy 7 minut z cukrem. Gorzką czekoladę(...)środka wsadzając 1-3 porzeczki. Wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i sok z cytryny. Intensywnie mieszamy, pozostawiając cały czas w kąpieli. Odstawiamy na 5 minut. Wyciągnięte z zamrażarki praliny polewamy białą czekoladą. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy praliny i obtaczamy
BaRepasdrugie, niezwykle przepyszne, ale i nieszczególnie dietetyczne muffiny. Nie próbujcie jednak z nimi walczyć, bo to walka z góry przegrana. Wystarczy wyobrazić sobie unoszący się podczas pieczenia zapach białej czekolady, wanilii, masła i orzechów. A potem pierwszy kęs, jeszcze ciepłej muffiny - kęs chrupki, ale delikatny jednocześnie. Podtrzymuję swoją opinię - pójdę do piekła. BLONDIE MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ(...)tabliczki białej czekolady - 80 gram migdałów - 75 gram nerkowców - 150 gram cukru brązowego - 200 gram białego cukru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim pojemniku łączymy: masło, brązowy cukier oraz biały cukier. Miksujemy tę miksturę
Życie zamknięte w smakuuchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem z białej czekolady: 200 gr czekolady białej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla kremowe opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika(...)szybko się warzy. Krem z gorzkiej czekolady: 200 gr czekolady gorzkiej (ja użyłam czekolady FinCare z Lidla czerwone opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30% 400 ml śmietany kremówki 30% schłodzone 500 gr serka mascarpone schłodzone Śmietanę 200 ml zagrzać, tak żeby była bardzo ciepła, ale nie wrząca, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, po 2 minutach wymieszać dokładnie. Ostudzić
moj przepis naszklanki cukru (można nawet trochę więcej) 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 1 cukier wanilinowy 1/2 tabliczki białej czekolady, lub paczka M&M Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zaczynamy pokrojenia białej czekolady na małe kawałeczki. M&M kroić nie musimy, używamy je w całości. Biała(...)słodyczy, natomiast M&M dają chrupkości, jednak trochę też zabarwiają, dlatego staramy się aby były w środku masy, a nie na wierzchu ciasteczek. Na zdjęciu wersja z białą czekoladą. Dokładnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy całą resztę, wszystko dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując
Pora na poraszklanki cukru (można nawet trochę więcej) 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 1 cukier wanilinowy 1/2 tabliczki białej czekolady, lub paczka M&M Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zaczynamy pokrojenia białej czekolady na małe kawałeczki. M&M kroić nie musimy, używamy je w całości. Biała(...)słodyczy, natomiast M&M dają chrupkości, jednak trochę też zabarwiają, dlatego staramy się aby były w środku masy, a nie na wierzchu ciasteczek. Na zdjęciu wersja z białą czekoladą. Dokładnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy całą resztę, wszystko dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując
Pora na poraBudyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje :) Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym. Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym. Polecam jednak wiśniowy(...)malinowy, jeśli macie wybór, gdyż dżem porzeczkowy fajnie się sprawdza w towarzystwie bardzo słodkich składników, a ten budyń słodki nie jest . Osładza go tylko biała czekolada. Budyń jaglany miksuje zwykłym blenderem ręcznym, tzw. „żyrafą” i otrzymuję dość gładką konsystencję. Jeśli zastosujecie się dokładnie do moich wskazówek, nie powinniście mieć problemu z uzyskaniem gładkiego budyniu. Na problemy
Moja DelicjaPrzy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:) Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa(...)jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru 50 g masła Biały mus: 250 ml śmietanki kremowej ½ tabliczki białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki
Wanilia i KardamonJeśli szukacie właśnie pomysłu na walentynkowy deser skorzystajcie z poniższego przepisu na mus z białej czekolady z serduszkami. Deser ten to pomysł praktycznie na ostatnią chwilę. Jest prosty, nie skomplikowany w wykonaniu i robimy go ze składników, które zazwyczaj mamy w domu i co ważne d o tego musu nie dodajemy surowych żółtek. A tu znajdziecie inną(...)wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy dodawać czekoladę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak
Bon appetit mon amiepół szklanki oleju 2 jajka( dałam 4 bo to za mało 2) śmietana 18% pół szklanki( dałam 12% i też wyszło) Dodatkowo: 150 g białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła) Przygotowanie: Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy(...)pieczenia teraz delikatnie "wlewamy" ciasto.Pieczemy w 170 stopniach jakąś godzinę( sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekło każdy piekarnik jest inny). Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i kiedy przestygnie posypujemy jeszcze wiórkami z białej czekolady, fajnie to wygląda
Różowa kuchniapołączenie żurawiny i białej czekolady jest naprawdę genialne, dlatego stwierdziłam, że koniecznie muszę je wykorzystać jeszcze gdzie indziej. Znów natchnęła mnie Pomidorowa Ania. Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam jednak do wniosku, że wolę deserek. Sięgnęłam więc do Złotej księgi czekolady, gdzie znalazłam przepis na mus z białej czekolady. Zmieniłam to i owo (dodałam białka(...)puszysty mus, delikatnie przełamany smakiem Amaretto rewelacyjnie komponuje się z kwaskową masą żurawinową. Całość smakuje świątecznie, a prezentuje się elegancko. Deser idealny na przedświąteczną niedzielę!Mus z białej czekolady z żurawinową wkładkąSkładniki:(na 3-4 porcje)250 g świeżej żurawiny40 g cukrusok z 2 pomarańczy1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wodymus czekoladowy:75 g białej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka mascarpone 2 białe czekolady (po 100 g każda) 2 mleczne czekolady (po 100 g każda) 200 g herbatników 4 szklanki płatków ryżowych w miodzie W pierwotnym przepisie była jeszcze szklanka cukru, jednakże składniki są same sobie słodkie, więc z niego zrezygnowałam. Sposób przygotowania ciasta Kinder Country Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać herbatniki. Białą czekoladę rozpuścić(...)czekoladę rozpuszcza się nieco trudniej niż mleczną. Najlepiej zrobić to na parze. Naczynie w której mamy czekoladę nie powinno dotykać gotującej się wody. Czekoladę należy zostawić aby sama się rozpuszczała pod wpływem ciepła. Mieszanie czekolady zbyt wcześnie może spowodować, że się zwarzy. Należy również pamiętać aby do miski z czekoladą nie dostała się woda - ona również powoduje warzenie się czekolady
Pani domowaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)śmietany. Ser: - 1 kg sera sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego - 350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2% Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
Kubki smakucukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych lub mielonych) Warstwa z białej czekolady: 150g białej czekolady 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g migdałów lub kokosu (migdały drobno posiekane, najlepiej bez skórki)* Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej(...)prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając. Gdy masa się zagotuje dodajemy do białej masy siekane migdały lub kokos, a do czekoladowej siekane orzechy. Gotowe masy pozostawiamy
Smakowy Raj