wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego), soku owocowego lub galaretki i bitej smietany, ulozonych warstwowo. Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie jak wiekszosc rodowitych brytyjczykow, pojsc nieco na skroty i przygotowac to danie z gotowych(...)nalezy uzyc w proporcjach dostosowanych do wielkosci naczynia w jakim bedziecie ukladac ten deser. ulubione owoce, u mnie trukawki kilka biszkoptow lub ciasta biszkoptowego opakowanie custurdu - kremu angielskiego bita smietana (100ml śmietany, dwie czubate łyżeczki cukru pudru) W szklanym naczyniu ukladac warstwami biszkopty i owoce, polać custardem i bita smietana, udekorowac owocami. Gotowe! Smacznego
Codzienne Gotowaniedzień mamy oprócz prezentu ciasto... Mamusiu, z najlepszymi życzeniami! King Składniki: jasny biszkopt , 300 g serka homogenizowanego waniliowego, 250 g wafelków orzechowych (bez polewy), 10 łyżek mleka w proszku, 10 łyżek mleka, 70 g orzechów włoskich, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Jasny biszkopt przygotowujemy według przepisu . 150 g wafelków kruszymy, dodajemy płynne mleko, mleko(...)momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na masę wafelkową. 100 g wafelków bardzo drobno kruszymy i posypujemy nimi bitą śmietanę. Startą czekoladą posypujemy wierzch ciasta. (Ja wafelki i czekoladę pokruszyłam za pomocą rozdrabniacza). Smacznego
paapilotkaadługości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier(...)roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól, 500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej
królestwo garówŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujeCiastka powstały z przypadku ;)...Nagły atak na słodkie :D Pod ręką miałem ciasto francuskie i puszkę mang...cóż mi zostało bez wychodzenia do sklepu ;) Składniki ciasto francuskie puszka mango 2 łyżki cukru łyżka żelatyny Przygotowanie Mango osączamy z zalewy ,kroimy w kostkę. Cukier mieszamy z żelatyną ,dodajemy do pokrojonego mango. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka ,wykładamy nimi foremkę do muffinek(...)każdego ciastka nakładamy mango i zapiekamy 20 min w tej samej temperaturze. Ciastka schładzamy i przekładamy do lodówki na godzinę przed podaniem (można podać z bitą śmietaną
R'n'G Kitchensię do tej samej cukierni, na te same jagodzianki. Kupiłam całą furę bułeczek, by podzielić się z bliskimi moim wspomnieniem i ... klapa! Ciasto jakieś takie bure, chyba na wodzie, bez smaku, za to nadzienie- to dopiero było rozczarowanie! Maź przypominająca kisiel zmieszany z bułka tartą i garścią jagód na 10 kilogramów nadzienia! Więcej tam nie poszłam. Kiedyś rozmawiałam ze znajomym(...)właśnie ten nadaje się na jagodzianki najlepiej. Niesamowicie puszyste ciasto, delikatne, idealne, a nadzienie.. mmm... soczyste, słodkie jagódki... Polecam również przepis na jagodzianki de lux , wypełnione bitą śmietaną oraz jagodzianki z serem ! Składniki na jagodzianki na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW
Rozpustne gotowanieTarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady – prawdziwe niebo w gębie. Lekka kwaskowatość porzeczek przełamana aksamitnym kremem z białej czekolady (który wcale nie jest
Pociąg Do Kuchnichwastem bez smaku, przekonałam się do niego w tym roku wstyd przyznać :) Ten lekki orzeźwiający deserek z kwaskową galaretką z rabarbaru i słodkiej warstwy ze śmietanki i serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.Jest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci. Składniki: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 galaretka jagodowa 1 galaretka pomarańczowa 250 ml śmietany kremówki(...)łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy 15 dag serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy. Śmietankę
Wanilia i Kardamonpoczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę(...)bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK ). Przepis Marzenki jest TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżyciu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” [Nigella Lawson] Dzisiaj bez zbędnych słów. Po prostu czekolada. Składniki na 4 porcje: 750 ml mleka 200 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 3 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g dobrej gorzkiej (ewentualnie deserowej) czekolady Mleko wraz z połową słodkiej śmietanki mocno podgrzać, prawie do zagotowania(...)czekoladę i brązowy cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Najłatwiej trzepaczką rózgową. Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Gorącą czekoladę wlać do kubków lub szklanek, ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaTotalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe(...)pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120 g masłaŁyżka ekstraktu cynamonowego6 jabłek3 łyżki cukru1
Słodkie PrzyjemnościCałą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł. Biszkopt ciemny: upiec o połowę mniejszy od pozostałych Masa budyniowa: 1/2l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 2 żółtka 1 kostka masła Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką(...)pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla Krem rozgrzać na parze wodnej,dodać pokruszony wafel.Wymieszać Masa z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody(u mnie agrestowa galaretka rozpuszczona w 3/4szkl wody) Śmietanę ubić z cukrem
Niespełnione zdolności kulinarnepolecam szybciutko nadrobić tę zaległość :) Proste ciasto bez pieczenia. Szybko, bez potu na czole, stworzymy cudo, które jest nieziemsko słodkie, rozpływające się w ustach i jego smaku na pewno nie zapomnimy. Moi znajomi i rodzina, kiedy tylko mamy zamiar się spotkać przy jakiejś okazji przy stole, zawsze dopominają się o 3 Bita:) Nigdy ich nie zawodzę. Zawsze 3 Bit gości(...)spotkaniach rodzinnych i nie tylko. Składniki: puszka dobrej masy krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Dużą blaszkę, u mnie 36 x 24, wykładamy krakersami, następnie smarujemy je masą krówkową i przykrywamy ponownie warstwą
na moim stole...zmagające się z pękającymi naczynkami. Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze zapobiegają procesowi starzenia i powstawania zmarszczek. Do moich pierogów , użyłam śliwek kalifornijskich BIO FRESANO- kupicie tutaj Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Więcej o produktach FRESANO dowiecie się TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej(...)składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynicia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką. U mnie herbata ARONIA classic BiFix . Herbatka owocowa Aronia to doskonałe połączenie owoców aronii z suszonym jabłkiem i kwiatem hibiskusa. Stanowi wyśmienity napój wspomagający
Z Kuchni Do KuchniCoś dla dużych i małych łasuchów :) Naleśniki nadają się zarówno na śniadanie, obiad, kolację, czy deser :) przynajmniej jak dla mnie :) a mięskożercom polecam na deser :) Naleśniki
Smakowy Rajbez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek 8-10 łyżek cukru pudru (w zależności od upodobań) 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w około 1/2 szklanki wrzącej wody truskawki ewentualnie galaretka truskawkowa Blaszkę wykładamy folią spożywczą (lub aluminiową), na spodzie blaszki układamy biszkopt, biszkopciki lub herbatniki. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę(...)puszystą pianę, przed końcem ubijania dodajemy połowę porcji cukru, który trochę usztywni jej strukturę. W osobnej misce ucieramy ser z żółtkami i przestudzoną żelatyną, dodajemy 3-4 łyżki bitej śmietany, resztę cukru, mieszamy, a następnie dodajemy całą bitą śmietanę, delikatnie łączymy i wykładamy na biszkopty. Dekorujemy truskawkami, tężejącą galaretką i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie
Rozpustne gotowanie