bezy z bitą śmietaną - 500 przepisów (strona:18/34)

Deser z kaszy manny z leśnymi malinami 166

cukru z prawdziwą wanilią  - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka minut bez przerwy mieszając, do momentu, aż mleko się wchłonęło

Kuchenne zapiski Edyty
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 137

puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania, ale zawsze warto zaczynać od czegoś prostego. Przepis(...)drugą stronę, gdy wszystkie pękną. Następnie chwila na drugiej stronie i pancake gotowy. Tak jak pisaliśmy na początku, świetnie smakują z polewami, czy syropami, owocami, lodami, bitą śmietaną. My najczęściej używamy syropu klonowego, czyli wybieramy taką typową amerykańską wersję. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik na zimno z musem truskawkowym 223

Uwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia.  Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym

Takie tam pichcenie
Kawa miętowa - skusisz się? 164

mrożoną, mile widziany dodatek lodów i bitej śmietany. Taką kawą , której prawdziwy kawosz nie uzna, i tylko spojrzy na mnie, z dezaprobatą unosząc brew. Takim deserem właściwie, bo kalorii tam zdecydowanie więcej niż kawy.  Dobra nasza, plan jest. Ale co robić, gdy szumnie zapowiadane upały znów Danię ominęły? Jest parno i duszno, bez burzy się nie obejdzie - czuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 176

Klasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka

Blondynka Gotuje
Tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie 175

takie desery, które zrobię raz, czy dwa i odchodzą w zapomnienie. Inne z kolei zapadają mi na długo w pamięci i wracam do nich przy każdej możliwej okazji (lub bez niej :)) Takim deserem jest tarta z kajmakiem i bananami na ciasteczkowym spodzie. Podpatrzona została przeze mnie na blogu Poezja Smaku i jest tak wspaniała, że postanowiłam podzielić się z Wami(...)bez zawartości glutenu. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dolewamy masło i wykładamy spód i boki tarty. Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Następnie smarujemy dno kajmakiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec cukier puder. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na bitej

Kolizje Smaków
Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie 358

cukru 250 g mąki 50 g owsianych płatów 2 żółtka Masa czekoladowa: 100 ml śmietany 30% 210 g czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: 100 ml śmietany 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy(...)piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia. Na całkowicie ostudzone kruche ciasto wylewamy krem z białej czekolady - wyrównujemy. Na ostudzoną czekoladę wykładamy cieniutką warstwę bitej śmietany, a następnie posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Smacznego

Słodkie Przyjemności
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 147

bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam(...)najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki i kubełek surówki colesław. Możecie psioczyć, że jestem leniwa i jadam taki syf, no cóż, czasami zdarza się każdemu, a jeśli komuś się

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 266

bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam(...)najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki i kubełek surówki colesław. Możecie psioczyć, że jestem leniwa i jadam taki syf, no cóż, czasami zdarza się każdemu, a jeśli komuś się

Cooking Monster
Pancakes czyli pankejki + film 194

zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie.  składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli dodatki : bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier(...)sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe pankejki

Smakowite Dania
Ciasto Kubuś 202

bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła   Masa

e-PrzepisyKulinarne
Włochy: Tiramisu 155

mascarpone, jajek, cukru i bitej śmietany, posypany dodatkowo drobno startą czekoladą lub kakaem. Ja jednak zaciekawiłam się bardzo przepisem, w którym nie uświadczymy jajek. Co prawda nie przeszkadza mi zupełnie obecność jajek, wręcz przeciwnie, bo uwielbiam jajka w każdej postaci. Jednak warto od czasu do czasu wypróbować coś nowego i muszę przyznać, że wersja bez jajek dziwnym trafem przypadła

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tartaletki z malinami i borówkami 170

podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem przygotowałam z serka mascarpone z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Sama

W kuchni wieczorem
Sernik cytrynowy z truskawkami 224

Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko.  Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. 

Takie tam pichcenie
Babeczki czekoladowo-wiśniowe 93

przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy bardziej słodkie. Myślę, że zakochacie się w nich bez reszty. Gorąco polecam.” Czytaj

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania