Deser z ciasteczkami Oreo bez pieczenia. Można go przygotować w wersji lżejszej przy wykorzystaniu śmietany 30% (wówczas deser najlepiej podawać w szklaneczkach) lub w wersji ze śmietaną 36%. Jeśli wówczas przygotujecie budyń używając mniej mleka, niż podano na opakowaniu, to macie szanse, że Wasz deser będzie na tyle sztywny, iż będzie można go kroić nożem i podawać na talerzykach(...)ubitą śmietanę również schować do lodówki. Po minimum 20 minutach wyłożyć bitą śmietanę na czekoladowy budyń, posypać pozostałymi ciasteczkami i schłodzić minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc (u mnie najlepszy był po 24 godzinach :) ) Deser jeśli będzie w wersji gęstej możecie serwować na talerzykach. W przeciwnym razie możecie podawać w szklaneczkach. Moje wskazówki: Bitą śmietanę można
Moja Delicjałyżki cukru Masa serowa: 5 jajek 0,75 kg sera białego 2 łyżki syropu trzcinowego 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego 1 granat Polewa: 1,5 tabliczki białej czekolady 5 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier(...)zmielony dwukrotnie. 3. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas. Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości soku. 3/4 pestek wsypujemy do masy serowej i mieszamy. Całość wlewamy na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy i pieczemy ok 100 minut w temp. 160 st C. Po upieczeniu uchylamy
Kuchnia w czekoladzieOkazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę(...)babeczki będą idealne!Kremu trochę mi zostało, ale jeśli będziecie dekorować szprycą, a nie tylko nałożycie je nożem, jak ja, powinno być akurat.Oczywiście nie byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna, Maggie i Siankoo. Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!Babeczki szpinakowe z cytrynową nutąSkładniki:(na 6 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 80 g miękkiego masła 180 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g solonych orzeszków ziemnych Krem: 150 g miękkiego masła 150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 60 g cukru pudru 100 ml śmietanki kremówki 30- 36% Dodatkowo: garść(...)st.C 25 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. 2. Krem: Śmietankę ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Dekoracja: Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim ostudzone babeczki. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowe
Nastoletnie WypiekanieZabiegana jestem okrutnie. Szczególnie rano brakuje mi czasu na cokolwiek. I jakoś nie mogę się zmusić, żeby wstawać jeszcze wcześniej i robić sobie śniadanie. Zazwyczaj zjadam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAngel food cake nie bez powodu jest nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)wypadło. Dodatkowo: 300 ml kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki pestek granatu Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Posmaruj górę i boki ciasta bitą śmietaną i obsyp pestkami granatu. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce. *Recepturę i dobre rady jak upiec idealny biszkopt Angel Food Cake zaczerpnąłem z Moich Wypieków
Food SquareTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)Biedronki) 660 g śmietany 30% (u mnie z Biedronki) Śmietanę podgrzać do wrzenia, zestawić z ognia wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty, następnie dokładnie wymieszać na gładką masę, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie masę ubić na sztywno końcówkami do ubijania bitej śmietany. Uwaga, nie można ubijać zbyt
moj przepis naletnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą blachę, a u mnie(...)prezentuje się lepiej. Ciasto Chmurka Truskawkowa - przepis: Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g ziemnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru
Kuchnia ŁukaszaPróbowaliście robić sami galaretki zamiast kupować? Smakują zupełnie inaczej, tata był zaskoczony ;) Wychodzi bardziej sorbet, a nie przeźroczysto czerwona jaką znamy. Przepis znaleziony na Kwestia Smaku
W kuchni bez szafekmamy szybki, niecodzienny i smaczny deser. Według mnie będzie to trafienie w dziesiątkę. Chciałabym pokusić się i powiedzieć, że byłoby niczym trafienie szczęśliwych cyfr i zgarnięcie głównej wygranej bez specjalnego wysiłku. :) A kto rzeczywiście gra w Lotto to tu zawsze może zajrzeć i i sprawdzić wyniki multi multi . Mój mąż jest raczej "niedzielnym " graczem :) , ale tak jak każdemu(...)odpali" ofiarodawcy 10 % Czekamy zatem cierpliwie, bo przecież zawsze ktoś wygrywa :) Taki deser możemy podać go w formie babeczek, ale równie efektownie wyglądać będzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników
Proste Potrawysprawiają, że mogę spać, i spać, i spać. A po przebudzeniu, obejrzeniu Przygód Kubusia Puchatka, pochłonięciu tabliczki czekolady z orzechami na spółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam(...)upieczeniem jest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny.Mimo wszystko jestem z nich dumna - to moje pierwsze tego typu babeczki z kremem i uważam, że są po prostu śliczne. I to nic, że krzywe
Pożeraczka, czyli raz adobrzekogel mogel). Pod koniec dodajemy nasiona wanilii. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolity krem. W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Na sztywno. Pod koniec dosładzamy cukrem pudrem. Bitą śmietanę dodajemy do masy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem schładzamy w lodówce. PRZYGOTOWANIE tarty z kremem mascarpone i truskawkami: Schłodzone ciasto wykładamy(...)Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię spożywczą i fasolę. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10-12 min. tak aby się ładnie zarumieniło. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. * W międzyczasie przygotowujemy i schładzamy
kulinarnyJaefekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej 6302 jajka20 g drobnego cukru110 g masła-z lodówki1,5 łyżeczki drożdży(...)migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wilgoć z kremu i owoców. Krem jest leciutki, pyszny i niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego kwaskowy, budyniowy curd, który jest pyszny zaskoczeniem między warstwami bitej śmietany.Na wierzchu krem maślany, który ładnie trzyma całość, ale jak napisałam wyżej, nie jest on koniecznością. Całość nie jest trudna, ale dość czasochłonna - biszkopt musi mieć czas(...)mąki pszennej45 g mąki ziemniaczanejponcz:150 ml soku mandarynkowego z puszki50 ml wódki karmelowejkrem:300 ml śmietany kremówki (38%)250 g serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowego200 g mandarynek z puszkigalaretka:1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g)200 ml wrzącej wodykrem maślany na bezie szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru100 g mandarynek z puszki1 łyżka soku z cytryny25
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrakło na cokolwiek, poszłam po najmniejszej linii oporu i zrobiłam taki. Taki, czyli jaki? Połączyłam dwa ulubione desery mojego dziecka, czyli Brownie i Mousse au Chocolat , dla przełamania smaków bita śmietana i truskawki oczywiście. Wyszła bomba, że kaloryczna to wiadomo, ale smakowa. Normalnie trudno bardzo wyhamować na jednym kawałku. Wiadomo nie od razu, ale co jakiś czas chce się jeszcze(...)najmniej godzinę. NIE DODAJEMY CUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 1 łyżeczka cukru pudru kilka truskawek 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Śmietankę ubijam na sztywno,pod koniec ubijania dodaję cukier puder
Blondynka Gotuje