Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach(...)Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę. Polecam! Smacznego
potrawyregionalnezdrowe! ;-) Jest to idealna kompozycja na deser w tak upalne dni, nie za słodki, zimny, lekko kwaskowaty, rozpływający się w ustach. Wystarczy kawałeczek a człowiek zakochuje się w nim bez pamięci... Serdecznie Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód: - opakowanie otrębów granulowanych o smaku żurawiny - 4 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego Wykonanie spodu: W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Tortownicę wyłóż(...)dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC
SMYKWKUCHNIczyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku, co akurat tutaj nadrabia sos. Nie ma on jednak wiele wspólnego z sosem myśliwskim, a przypomina raczej słodki barbecue, co średnio pasuje do kaszy gryczanej. Duży minus(...)mięso bardzo miękkie, aczkolwiek w smaku niezadowalające - ot, ugotowany ozór. Jego delikatny smak tłamsił niezwykle kwaśny, octowy burak. "Ziemia" na talerzu intrygująca, chutney świetny. Najciekawsza okazała się buraczana pianka - bita śmietana z esencją buraka, która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków. Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś
Życie zamknięte w smakuwiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem... Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy 500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać) 500 g bananów (już obranych) najlepsze są mocno dojrzałe, takie z czarnymi kropkami(...)już gotowy widelcem rozgniatamy banany i dodajemy do rabarbaru. Dusimy kolejne 30 minut, wyłączamy grzanie i studzimy. Gdy dżem już jest chłodny znowu go zagotowujemy, tym razem jednak już bez pokrywki. Gdy zacznie bulgotać dodajemy cukier do smaku, mieszamy i znowu zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 5 minut, po tym czasie przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dniem
Rozpustne gotowanieŚwinoujściu ostatni raz byłam 30 lat temu. Spragniona słońca, morza i plaży bez wahania zdecydowałam się na spontaniczny wyjazd tygodniowy. Nad morze jechaliśmy pociągiem, w nocy, a nad ranem już byliśmy na miejscu. Pogoda przez cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie! Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych(...)pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego
Moja smaczna kuchniaOstatnio jestem w temacie kolorowych ciast, w zanadrzu mam jeszcze kilka. Dziś zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się(...)mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona galaretka różowa bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno w 300 ml wody każdą. Wystudzić. Foremkę wyłożyć papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki(...)kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi
maniapieczeniaDla kogo: dla dzieciaków dla chcących ciekawie udekorować wielkanocny stół dla chcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki: 4 sztuki jajek czekoladowych (np
Mania WypiekaniaKawa inka budzi we mnie piękne wspomnienia dzieciństwa związane z moim kochanym dziadkiem którego już ze mną niestety nie ma , ale co pozostało
Mój Smakweekend wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy(...)cynamonu 7 listków żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo 300 ml śmietanki, 36% 2 łyżki cukru pudra ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami
codojedzeniapyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów... herbatniki lub krakersy 2 budynie waniliowe 1/2 l mleka 25 dkg masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 2 śmietan-fixy 1/2 tabliczki gorzkiej(...)wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć czekoladę.Odstawić do lodówki do zastygnięcia. herbatniki masa budyniowa herbatniki/krakersy masa kajmakowa herbatniki bita śmietana starta czekolada
Moje domowe kucharzeniejest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady(...)dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień wcześniej. Trochę więcej cierpliwości wymaga wersja z marcepanem ale warto! Składniki: Ciasto
maniapieczeniaLody Malaga na piwie Czarna Fortuna to prawdziwe niebo w gębie. Głęboki smak, kremowa konsystencja, karmelowy posmak. No i ten piwny twist ;) Piwo Czarna Fortuna produkowane
Pociąg Do KuchniCiasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa(...)śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18) Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan
W kuchennym oknie EwyCzy macie czasami tak, że zabieracie się za przygotowanie jakiegoś dania i okazuje się, że brakuje Wam podstawowego składnika? U mnie to przeważnie brakuje chleba, albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię