Ostatnio jestem w temacie kolorowych ciast, w zanadrzu mam jeszcze kilka. Dziś zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się(...)mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers 2 łyżki kakao łyżka żelatyny galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona galaretka różowa bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno w 300 ml wody każdą. Wystudzić. Foremkę wyłożyć papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki(...)kolei żółtka, po jednym nie przestając ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec bez termoobiegu przez 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi
maniapieczeniaDla kogo: dla dzieciaków dla chcących ciekawie udekorować wielkanocny stół dla chcących zaangażować dziecko do pomocy - bardzo łatwy przepis Składniki: 4 sztuki jajek czekoladowych (np
Mania WypiekaniaKawa inka budzi we mnie piękne wspomnienia dzieciństwa związane z moim kochanym dziadkiem którego już ze mną niestety nie ma , ale co pozostało
Mój Smakweekend wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy(...)cynamonu 7 listków żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo 300 ml śmietanki, 36% 2 łyżki cukru pudra ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej)Upraż laskowe orzechy i zmiel. Ubij białka na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami
codojedzeniapyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów... herbatniki lub krakersy 2 budynie waniliowe 1/2 l mleka 25 dkg masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 2 śmietan-fixy 1/2 tabliczki gorzkiej(...)wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć czekoladę.Odstawić do lodówki do zastygnięcia. herbatniki masa budyniowa herbatniki/krakersy masa kajmakowa herbatniki bita śmietana starta czekolada
Moje domowe kucharzeniejest tortem bardzo dekoracyjnym. Występuje we Włoszech wielu odsłonach, różnica polega na bogactwie dekoracji. Typowa "cassata siciliana" wykończona jest zieloną masą marcepanową. Można ją również z powodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady(...)dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień wcześniej. Trochę więcej cierpliwości wymaga wersja z marcepanem ale warto! Składniki: Ciasto
maniapieczeniaLody Malaga na piwie Czarna Fortuna to prawdziwe niebo w gębie. Głęboki smak, kremowa konsystencja, karmelowy posmak. No i ten piwny twist ;) Piwo Czarna Fortuna produkowane
Pociąg Do KuchniCiasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa(...)śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18) Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan
W kuchennym oknie EwyCzy macie czasami tak, że zabieracie się za przygotowanie jakiegoś dania i okazuje się, że brakuje Wam podstawowego składnika? U mnie to przeważnie brakuje chleba, albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu(...)mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać pod koniec ubijania dodać cuker.Po upieczeniu ciasto wystudzić i udekorować bitą śmietaną i polać adwokatem.Smacznego
Zabawa smakiemWczoraj popełniłam straszne tiramisu. Straszne ono było ponieważ: strasznie łatwe w wykonaniu, strasznie pyszne i strasznie szybko zniknęło… upiorne jakieś czy co? Istnieje wiele mniej lub
Mia Cucina Sofieta"Coraz cieplej! Szkoda, że mają wrócić mrozy. Mimo wszystko mentalnie nastawiam się już na wiosenne zmiany, myślę nad przyjemnymi ciepłymi chwilami i nowymi wyzwaniami. Ach, jak
Słodkie Przyjemnościniego zabierzecie, to polecam użyć wysokiej tortownicy, aby na wierzchu zmieściły się 2 galaretki (opcjonalnie zawsze zostaje możliwość przelania reszty do miski i po zakrzepnięciu wsunąć z bitą śmietaną;)). Jeszcze słówko na temat masy. Nie za bardzo wiedzialam, na co mam większą ochotę - na połączenie winogron z budyniem waniliowym czy ciasto a'la sernik na zimno. Więc zdecydowałam się(...)serka twarogowego dobrze zmielonego Dodatkowo: winogrona 2 galaretki agrestowe Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy całość na gładką i lśniącą bezę. Następnie (również partiami) wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze
My simple kitchenMarzyły mi się od dawna. Domowe lody na śmietanie, zrobione w mojej kuchni bez użycia maszyny. No i stało się. Szkoda tylko, że zaczęłam je robić około 19... W efekcie chociaż smaczne, są stosunkowo twarde. Dlatego nauczka na przyszłość - lody należy miksować 5-6 razy, co godzinę. Dzięki temu będą miały przyjemniejszą strukturę, będą bardziej napowietrzone i łatwiejsze w nakładaniu. Potrzebne(...)kiwi (muszą być bardzo dojrzałe, inaczej nasze lody mogą wyjść lekko gorzkie) - 330 ml śmietany - 150 ml mleka lub jogurtu naturalnego - 3-4 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Kiwi obrać i pokroić w małe kawałki, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę, mleko i cukier i miksować około 2-3 minuty, żeby składniki dobrze się połączyły. Przelać do plastikowego pojemnika
W poszukiwaniu inspiracjiPyszny truskawkowy shake z mrożonych truskawek, słodzony miodem z lodami śmietankowymi, to był nasz deser na Walentynki. Koktajl truskawkowy z lodami okazał się tak dobry, że
Moja DelicjaSkładniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml) 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów
Luźna Kuchnia