Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście
Mała CukierenkaZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście
Mała Cukierenkarazem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu ptysie z bitą śmietaną i eklerki z kremem budyniowym , więc czym tu zaskoczyć? Ptysiowe łabędzie różane to mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie(...)ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy przeprowadzać próby. Zanurzamy łyżeczkę w syropie. Jeżeli opuszczona kropla na talerzyku rozpłynie się, to znaczy, że syrop jeszcze nie jest gotowy. W tym czasie możemy ubić białka. Początkowo
mojewypiekiinietylkoWedla) i cynamonem. Cynamon ma jakąś magiczną właściwość wyciągania i wzmacniania słodkiego smaku ze wszystkiego, do czego go dodamy. Mocno podgrzejcie mleko z kakao, mieszając je trzepaczką. Wrzućcie daktyle bez pestek, żeby zmiękły. Po 3-4 minutach zblendujcie całość. Do mleka wsypcie nasiona chia energicznie je wymieszajcie, żeby się nie posklejały w grudki. Zagotujcie, co jakiś czas mieszając, do zgęstnienia(...)szczyptą soli. Całość można w tym momencie zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion lub zjeść w takiej postaci jak jest. Deser można podać sam, po schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza
Karo in the Kitchenchrupkim spodzie. Mmm... A kiedy przeczytałam, że do masy sernikowej dodajemy mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrzebowałam mascarpone. Chodziłam, szukałam - nic. Może w poniedziałek. Hmm... Mascarpone na wagę złota.W związku z tym C. kilka dni później, pamiętając moją desperację, kiedy w sklepie zauważył mascarpone, bez wahania nabył dwa opakowania, żeby mi je w domu uroczyście wręczyć. Ucieszyłam się, choć już nie pamiętałam nawet, do czego mi pierwotnie było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu(...)delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie.Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporą roku, dostępnością owoców i naszymi gustami. Nie można umrzeć bez jej spróbowania i w ogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ich ubijania zaczynamy dodawać cukier(...)powoli, w uchylonym tylko piekarniku. Składniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę. Składniki na masę owocową: - 700 gram rabarbaru - 350 gram truskawek
Życie zamknięte w smakuDzisiaj słodko na moim blogu. Sernik z serków hormonizowanych z wiśniami. Podobny przepis tylko z brzoskwiniami można zobaczyć tutaj Sernik na zimno . Wiśnie wtopione w bitą
W kuchennym oknie Ewyproszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem
Smaczne Zdrowesmażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć(...)cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany, ale można dodać cukier puder
O kuchni z uczuciemcytryny - cukier puder Sposób wykonania: Z arbuza wycinamy kawałki (bez skóry), z których usuwamy pestki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem w naczyniu plastikowym lub metalowym. Masę wkładamy do zamrażarki. Co godzinę powtarzamy miksowanie tak aby całość równomiernie się zamroziła. Sorbet można podawać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. qchnia po prostu Sorbet można wykożystać do tworzenia drinków
Qchnia po prostuwzględem tego co otrzymujemy a ile zapłacimy. Po pierwsze jest bez glutenu, po drugie jest delikatna i lekka w smaku a po trzecie przewyższa sporo właściwości zdrowotne mąki pszennej. Moja propozycja to bardzo szybkie omlety na bazie mąki jaglanej z nutą wanilii i chmurką z bitej śmietany obsypaną bakaliami. Rewelacja na śniadania! Mąkę polecam kupić z tej firmy bo wychodzi
Kuchnia PROzdrowotnaesencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz
Moja Delicjalimonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku(...)szklanki wrzącej wody i odstawić, aby letko stężała. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana zrobi się trochę luźniejsza, wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Galaretkę przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić aby przestygła, lekko tężejącą wylać na bitą śmietanę. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej
RAROSSANiedziela! I zbędnych słów nie potrzeba. Jako dzisiejszy deser podczas rodzinnego obiadu na moim stole pojawi się tarta czekoladowa, a właściwie podwójnie czekoladowa tarta z bitą śmietaną. Słodycz do potęgi! Czego chcieć więcej? Chyba tylko pysznej świeżo parzonej kawy. i odpoczynku do poniedziałku i regeneracji sił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza tym, dodatkowych(...)wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdomowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka
Słodkie okruszki