bezy z bitą śmietaną - 500 przepisów (strona:14/34)

Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 342

 Widzieliście kiedyś zielone ciasto? Nie od barwnika, naturalnie! Musiałam spróbować.  Jak można wsadzić tyle zielska, którym straszą dzieci i nazwać to ciastem? A no

W kuchni bez szafek
Maminkowe racuchy 173

Takie Maminko-we! Takie mięciutkie i pyszne! Zostało tylko dowiedzieć się jak to się robi... i tu pojawił się problem. Mama jak to Mama - wszystko ,,na oko". Konsystencja gęstej śmietany, trochę drożdży... Na pewno ci wyjdą!!! Ale na szczęście nie okazało się to zbyt skomplikowane i ja także ,,na oko" zrobiłam i wyszły. Identyczne jak Mamy! I baaardzo pyszne. RACUCHY(...)dodaje wiśnie... a druga zostawia :-D. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu. Na ciasto bez wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża dowolność. niektórzy jedzą z sosami owocowymi inni z bita śmietaną. A ja lubię ze zwykłym cukrem (nie pudrem)! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 184

diecie, lepiej niech tego nie czytają...). Jak ja je lubię! Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, gdy Rodzice kupowali nam po gofrze skąpanym w bitej śmietanie (w spreju oczywiście), z sosem lub owocami. Śmietana ściekała po rękach, Mama się denerwowała, a ja rozkoszowałam się tym boskim smakiem... Dla mnie gofry są synonimem słońca, wakacji, spacerów w popołudniowym upale. Chwil(...)słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie smakują bajecznie, a ułożone na gofrach z bitą śmietaną ( prawdziwą! ) smakują wyśmienicie. Nie można się im oprzeć. I tak, wiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem 269

należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg

https:KKuchniaMniam
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 237

Chciałam upiec ciasto z kremem, ale bez większych wyrzutów sumienia. :) Oczywiście nie da się całkowicie zrezygnować z niektórych kalorycznych składników, ale zawsze można próbować ograniczyć ich ilość do minimum. Bazą tortu jest ciasto marchewkowe, które upiekłam na mące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi(...)cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. Torcik marchewkowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Beza z kremem z serka (porcja - ok. 270 - 290 kcal) 198

Zdjęcie przedstawia jedną porcję :) Dzisiaj będzie słodko :) Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i owocami, jego smaku nie dało się zapomnieć, tym razem jednak chciałam pozbawić go śmietany i użyłam serków naturalnych. Składniki (2 porcje): 4 okrągłe spłaszczone bezy (średnica ok. 10 cm - waga po ok. 15 - 20 g) - dostałam takie w miejscowej cukierni 1 opakowanie serka naturalnego

Malowane smakiem
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 843

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą

Ostra na Słodko
OMLET BISZKOPTOWY Z MALINAMI 112

zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier

Kuchnia w opałach
Po prostu naleśniki - przepis podstawowy 174

postaci. Podane na słodko np. z dżemem domowej roboty, z całymi truskawkami, z serem, z bitą śmietaną, ale też i na słono... Wariacji na temat naleśników jest mnóstwo i mogłabym się rozpisywać o nich godzinami. Jednak najważniejsza jest podstawa, czyli dobre ciasto. Bez niego nie można zaczynam "naleśnikowej przygody". Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na ciasto naleśnikowe. Przez wiele

Słodkie okruszki
Kawowy deser "Merci" 348

żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci kawowych lub 16 kostek zwykłej mlecznej czekolady 150ml mleka 3.2% 1 op bitej śmietany w proszku Sposób przygotowania: Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy do ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy(...)łyżkami żelatyny. Ponownie wstawiamy do lodówki.  Do kawy słodzonej dodajemy 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny. Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka.   Ze względu na zawartość alkoholu oraz kofeiny deser polecam dorosłym lub zdecydowanie "większym" dzieciom :)  A sam likier polecam wszystkim tym, którzy za kawowym przepadają

Kuchnia w czekoladzie
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 174

całkowitej produkcji soli na świecie), Włochy, Francja, Portugalia, Indie, Hiszpania, Chorwacja, Rosja, Arabia Saudyjska, Uzbekistan, Azerbejdżan i Tunezja. ZDROWA SÓL CZY ZDROWIEJ BEZ SOLI? Bez soli wszystko smakuje i pachnie inaczej, to wiemy. A bez samego sodu nie byłoby życia. Sód reguluje ilość płynów w organizmie – obok potasu i chloru jest podstawowym elektrolitem. Odpowiada za odpowiednie utrzymanie temperatury organizmu, bierze(...)listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze do pożądanej grubości. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL MACHA – do ryb gotowanych na parze, ryżu, lodów i deserów z bitą śmietaną. Świetna do sera tofu, dań w tempurze

Karo in the Kitchen
Galaretka kawowa 130

wykorzystać mieloną. Ja na ekspres czekam z wielką niecierpliwością, ale na razie muszę sobie radzić bez niego. Potrzebne nam (na 3 porcje): - 1,25 szklanki wrzątku - 0,75 szklanki mleka - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3-4 łyżeczki cukru - 3 łyżeczki żelatyny spożywczej *dodatkowo: - bita śmietana Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać z mlekiem. Dodać żelatynę i mieszać

W poszukiwaniu inspiracji
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 487

zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach(...)czwartek wieczorem :) * w takim przypadku masę najlepiej przelać do pojemnika i zamrozić. Zamrożoną można traktować jako lody, lub przygotować błyskawiczne tiramisu w szklaneczkach. The post Tiramisu – najlepsze, bez śmietany appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Jak wybrać gofrownicę idealną? 374

pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami. Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego smaku oraz charakterystycznej chrupiącej skórki nie jest możliwe bez wykorzystania odpowiedniego sprzętu. Jak wybrać gofrownicę idealną? I jakimi parametrami powinna charakteryzować się dobra gofrownica

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mrożone babeczki z kremem jeżynowym 184

Babeczka, to czekoladowa skorupka wypełniona owocowym kremem, który po zamarznięciu przypomina semifreddo. Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów :) 1 czekolada gorzka 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru KREM JEŻYNOWY: 400g jeżyn 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki 3 jajka szczypta soli 1 szklanka śmietanki 30% Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną(...)gwiazdy. Wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :) RADA: Babeczki z rozetkami śmietany i musu można ponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: czekolada , jeżyny , kremówka

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania