bezglutenowe - 15235 przepisów (strona:467/1016)

Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 145

jego dodatkiem. Padło na pannę cottę - deser prosty i uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki ziemniaczane z pikantnym twarożkiem i warzywami. 140

maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać, ale to już nie będą czyste placki ziemniaczane, to raz. A dwa takie placki są czystą potrawą bezglutenową i jest jeszcze trzeci bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie pierwszy i trzeci powód są najważniejsze. Odsączone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy przyprawy

Dieta moja pasja
Burger z ciecierzycy 107

oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało. Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej

Blendman
Wegański makaron z serem - zdrowo i bezglutenowo :) 133

jest bardzo dobry - kremowy, słodki, jakby maślano-serowy - pycha! I nawet szybko się robi :)  Więcej o Bio-Kraina TUTAJ :)  Składniki (ok. 3 porcje): 250 g makaronu ryżowego bezglutenowego (Bio-Kraina) 1/2 średniej dyni Hokkaido  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  50 g nerkowców  200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina

Zdrowie na języku :P
Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki) 109

chciała i musiała zostać zrealizowana ;) efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - doskonale wilgotne, rozpływające się w ustach i idealnie słodkie brownie z kaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto

Kolorowy Przepisownik
Gryczotto z warzywami i kurczakiem 158

Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest idealna do komponowania w oparciu o nią potraw przy chorobie hashimoto, czy diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka z kleiku ryżowego (Oshinki) 147

Oshinki to bardzo popularne ciasteczka, w szczególności w internecie. Proste w przygotowaniu, lekko kokosowe, chrupiące i bezglutenowe. Zapewne wielu z Was pamięta je z dzieciństwa! Może warto odtworzyć te smaki...? :)     Składniki: (na ok. 40 sztuk)   Ciasto: 250 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 200 g kleiku ryżowego

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańskie desery kokosowe od KOKO YOGO :) 132

także to ich recenzje będzie mogli wkrótce przeczytać.  Desery Koko Yogo to doskonała alternatywa dla osób uczulonych na mleko i produkty mleczne, osób, które są diecie wegańskiej i bezglutenowej. Te pyszności produkowane są ręcznie, bez użycia jaj, mąki, cukru czy soi. Użyte składniki pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, są wysokiej jakości i pozbawione konserwantów. WŁAŚCIWOŚCI KOKOSOWEGO DESERU KOKO YOGO

Zdrowie na języku :P
Kremowa bezglutenowa owsianka z musem kokosowym :) 180

bajecznie smaczna i intensywnie kokosowa. Dodatkami są masło orzechowe, wiórki kokosowe i maliny (jak dobrze, że zamroziłam kilka torebek na przyszłe miesiące :D).  Składniki: 50 g płatków owsianych bezglutenowych  250 ml napoju roślinnego  1 łyżka musu kokosowego (Look Food) 1 łyżeczka błonnika owsianego (Look Food) 1 łyżeczki stewi  (Look Food) dodatki - maliny, masło orzechowe, wiórki kokosowe

Zdrowie na języku :P
Słodki zielnik Lary 102

wstępie pora na przepisy, dla każdego zioła jest ich co najmniej trzy. Najczęściej są proste, kilkuskładnikowe i podążające za współczesnymi trendami kulinarnymi np granola z gruszkami i tymiankiem czy bezglutenowe ciasteczka z melisą. Już jak czyta nazwy tych smakołyków, moja wyobraźnia podsuwa mi ich aromat i próbuje zaciągnąć do kuchni by tam coś pysznego wyczarować. Zdecydowanie ciekawa pozycja, po którą

Cynamonowe szczęście
Spaghetti pomidorowe z pieczarkami, porem i serkiem śmietankowym 207

ziołami o wyczuwalnym posmaku delikatnego i puszystego serka śmietankowego i pora. Idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Kolejna seria dla miłośników makaronów - tu także możecie użyć makaronu bezglutenowego. Jak zawsze, pomysłowo, zdrowo, szybko i ziołowo:) Jeśli lubicie makarony i macie ochotę spróbować nowego połączenia (a pomysłów jest masa na sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów

Zasmakuj Kuchni
Dahl z czerwonej soczewicy 113

dahl z soczewicy jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Składniki również są łatwo dostępne. Dahl możemy podawać według uznania, z ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą

Blendman
Wegańskie mleka roślinne Joya :) 163

ryżowy. Smakuje bardzo naturalnie. Podsumowując, w smaku bardzo dobry i jeżeli nie miałby w składzie cukru na pewno zostałby moim ulubieńcem :)  MLEKO OWSIANE baza owsiana (99,5%) - woda, bezglutenowy pełnoziarnisty owies (11,5%) * olej słonecznikowy * sól  Jest to jedyny spośród prezentowanych produkt ekologiczny, który posiada takowy certyfikat. Napój pachnie słodko-owsiano i tak też smakuje. Bardzo naturalny smak

Zdrowie na języku :P
Chleb kukurydziany na jogurcie 203

Wypieki bezglutenowe są o wiele lżejsze od tego z mąki pszennej. Smakuje na pewno nieco inaczej, ale warto się przyzwyczaić. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na kukurydziane ciasto, które w sumie mogłoby być również chlebem. Najważniejsze jest to, że jest delikatne w smaku, puszyste i wilgotne. Do przygotowania chleba (keksówka) potrzebujemy: – 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej – 2 łyżeczki

Szybko Tanio Smacznie
Babka wielkanocna z jagodami 104

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania