Nigdy bym nie przypuszczała, że bezglutenowy chleb może być tak smaczny! Osobiście smakował mi o wiele bardziej niż ten z przepisu podstawowego ( klik ). Może to dlatego, że uwielbiam wszystkie ziarna, nasiona itp. W tym chlebku ich nie brakuje! W smaku przypomina nieco chlebek Ziarenko , choć i go chyba bije na głowę ;) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa
Nastoletnie Wypiekaniejakiegoś czasu szukam przepisów na bezglutenowe potrawy. Oto jeden z nich, na naleśniki :) Składniki : 100 g mąki ryżowej 15 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 jajka 150 ml mleka 150 ml wody, łyżka oliwy do masy naleśnikowej, szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie : Połączyć mąki z mlekiem i wodą, wbić jajko - dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli i łyżkę
Proste Potrawyodczarowanie ciężkich placków ziemniaczanych, które zazwyczaj podaje się z tłustym sosem lub cukrem. Tym razem z delikatnym, zielonym pesto i lekkimi dodatkami. A i same placki w wersji bezglutenowej. Składniki (na 2 -3 porcje): 300 gram ziemniaków 1 jajko szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki mąki jaglanej olej do smażenia Pesto z rukoli: garść rukoli 1 łyżka nasion słonecznika
Mango Papajadawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić do całkowitego ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami Chleb piwny z czarnuszką i sezamem Chleb bezglutenowy na zakwasie Moje pierwsze skojarzenie z Wilnem to Ostra Brama i słynący łaskami obraz Matki Bożej Miłosierdzia. Myślałam do niedawna, że jest tak chroniony jak obraz Czarnej Madonny z Jasnej
Weekendy w domu i ogrodzieNajszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :) SKŁADNIKI: 2 bardzo dojrzałe banany 1/4 szklanki ksylitolu (cukru) 3/4 szklanki
Kuchenne zapiski Edytyjajek, bez mleka, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu (tutaj przyznam się, że zapomniałam, bo miał być olej kokosowy :))! To z czego powstały te babeczki!? Z produktów wegańskich, bezglutenowych, które świetnie zastąpiły powszechnie stosowane produkty. Muffinki pięknie wyrosły, są puszyste i puchate. Czuć kokos, choć nie intensywnie. Nie są przesłodzone, ale nadal słodkie. W niektóre powtykałam jeżyny , tak dla urozmaicenia
Zdrowie na języku :Pdomowe pesto z pietruszki :) Indyjskie kotlety z dyni Przepis na ok. 10-12 średnich kotletów Potrzebujemy: 2 szklanki startej surowej dyni 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka
Bananowe Polesłodyczy dedykowanych osobom, które dbają o zdrowie i wybierają tylko najlepsze produkty, wysokiej jakości. Takie też są słodycze FreeDom - wysokobiałkowe (idealne dla sportowców), wegańskie, bez cukru (coś dla mnie), bezglutenowe i bez substancji konserwujących i polepszaczy smaku. Same naturalne składniki - płatki owsiane, siemię lniane, bakalie, orzechy i coś specjalnie dla sportowców - odżywki białkowe. I co najważniejsze - SĄ PYSZNE!!! Firma FreeDom
Kuchnia Bon Appetitzrobić i do czego używać Jeszcze kilka lat temu mąka kokosowa była „egzotycznym” rarytasem, który w sklepach osiągał zawrotne ceny. Obecnie, między innymi dzięki popularności diety bezglutenowej, coraz łatwiej dostać ją w sklepach stacjonarnych, a w internecie praktycznie każdy sklep ze zdrową żywnością posiada ją w ofercie. I pewnie teraz zastanawiasz się, czy jeśli nie jesteś bezglutenowcem
BlendmanDzisiaj mamy dla Was curry pełne aromatu przypraw wraz z kurczakiem, ziemniakami i szpinakiem – na pewno posmakuje każdemu :) Składniki na curry
Kuchenne WariacjeMacie takie produkty spożywcze, bez których po prostu nie jesteście w stanie funkcjonować? A gdy zabraknie ich w lodówce, czujecie się nieswojo, niepewnie, nosi Was po
Fill The Bowlgościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli nie znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje
Smakuje zdrowogłowy). Moje życie towarzyskie mocno podupadło, ale coś tam się jeszcze ostało… Ostatnio byliśmy z Miśkiem w odwiedzinach u Wujostwa i zjedliśmy na prawdę dobre ciacho. Śliwkowe, bezglutenowe – taki mały jesienny akcent w kalendarzu. Zapraszam Was do spróbowania! Do przygotowania tarty potrzebujemy: ok 1/2 kostki masła 300 g mąki kukurydzianej 1/2 kubka cukru ok 6 śliwek 1 jajko
Szybko Tanio Smacznieprzystąpić do działania. Na początek z połowy porcji (przecież Córcia nie lubi masła orzechowego). Pomysł podejrzałam na blogu erVegan . Pomysł grzechu wart! Ciasteczka z masła orzechowego, z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie na ok 30 niedużych ciastek: 220 ml masła orzechowego, u mnie z kawałkami orzechów 100 ml syropu klonowego (dowolnego ulubionego) 10 sztuk daktyli namoczonych wcześniej w gorącej
Dzieje kuchennej Wiewiórypierwsze, było szybkie do przygotowania, a po drugie musi im smakować! Po kilku próbach udało się zrobić chrupiące, pachnące cynamonem paleo płatki śniadaniowe cini-minis. Nie zawierają cukru, są bezglutenowe, można je przechowywać do tygodnia czasu. Smakują świetnie, a dzieciaki nawet się zbytnio nie zorientowały, kiedy zamieniłem im ich płatki na własnoręcznie zrobione Składniki: ⅓ szklanki mąki kokosowej 1 szklanka mąki
PaleoLife