marcepanem, wkruszonym do środka masy serowej i obsypanym kakao. Daje to fajny efekt sernika marmurkowego, zaś dla lubiących marcepan to niewątpliwa gratka smakowa. Sernik jest bezglutenowy i nie za słodki, bo cukier występuje tylko w postaci mleka skondensowanego i marcepana. Mam jeszcze jeden sernik w zanadrzu i niedługo
To co kochamjednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku mąki pszennej. Zmniejszyłam też ilość cukru, chociaż i tak wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud
To co kochamMój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty
To co kochamNastępny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która jest dość ciężka. W trakcie przygotowywania ładnie urósł, ale potem podczas pieczenia jakby się skurczył. Ważne, że nie ma zakalca, jest smaczny i wilgotny. Doczytałam później w internecie
To co kochamMój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu
To co kochamcieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki siemienia lnianego • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz
To co kochamryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać, aby ich zbytnio
To co kochamnajlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood
To co kochamszarlotka powstała z potrzeby chwili, kiedy bardzo chciało mi się zjeść coś słodkiego, ale przy okazji zdrowego i bezglutenowego. Akurat miałam ugotowany ryż, ricottę ze zbliżającym się terminem ważności i marmoladkę jabłkową od mamy. Wyszło pysznie, zdrowo i bardzo szarlotkowo. Składniki: • 2 szklanki ryżu ugotowanego • 1/3 szklanki oliwy • 200 g ricotty
To co kochamNastępny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej. Piekłam kiedyś chleb z kaszą gryczaną i okazał się bardzo smaczny, zamieniłam więc kaszę gryczaną na jaglaną i tak powstał ten chlebek. Wyszedł jednak bardziej sypki i suchy niż gryczany, który był wilgotny i zwarty
To co kochamprzy tym charakter belgijski. Oryginalny przepis zawiera 1 jajko, które pominęłam, i 2 szklanki mąki pszennej, którą zamieniłam na mąkę gryczaną i skrobię kukurydzianą tworząc gofry bezglutenowe
To co kochamsię takie przepisy, chociaż rodzina protestuje. Tylko jeśli im nie powiem, że jest bez mąki pszennej, to wtedy zjedzą z apetytem. Odstrasza ich samo słowo „bezglutenowy”. Tak więc obiecuję, iż następne słodkości będą słodkie, z glutenem i jajem! Składniki: • 200 g mąki migdałowej • 150 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki ziemniaczanej • 2 łyżki
To co kochamNastępny chleb z mojej Piekarenki, bardzo zdrowy, bezglutenowy i nafaszerowany ziarnami. To taki superchleb dla każdego, a szczególnie polecam dla osób dbających o figurę. Wszyskie nasiona można kupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną
To co kochamwiedziałam co zrobić, oraz mąki ryżowej. Gofry mają bananowy smak i są ciemne dzięki zawartości kakao, a dodatek cukru perlistego powoduje, że przyjemnie chrupią. Bezglutenowe i bezjajeczne, czyli „hulaj dusza, piekła nie ma…”, oczywiście dla mnie, bo Wy możecie użyć tylko mąki pszennej, a banana zastąpić jajkiem. Ja podałam
To co kochamrobi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: • 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki • 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki mleka • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka octu winnego • maliny do dekoracji Wykonanie: • Suche
To co kocham