wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto(...)czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić
Czerwień i błękitPokrój dynię na mniejsze kawałki. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż będzie miękka (sprawdź widelcem). Upieczoną dynię przestudź, obierz i zblenduj. Składniki na 1 średni chlebek 6 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży 2 szkl. puree dyniowego (upieczona, zblendowana dynia bez skórki) 1/4 szkl. letniej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta(...)temperaturę ustawiamy na 220 stopni i nagrzewamy garnek przez 30 min. Wyciągamy garnek (ostrożnie, gorący!!!), ściągamy pokrywkę. Wyrabiamy ponownie ciasto. Przekładamy do garnka. Wierzch posypujemy odrobiną mąki. Nakładamy przykrywkę. Pieczemy 30 min. Po 30 min. zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chleb jeszcze przez 15-20 min. Wpis powstał we współpracy z marką Vintage Cuisine
CzarnawisienkaPieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych ziemniaków(...)chrupiącą skórką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone ziemniaki przecinamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżeczką miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy mleko i ucieramy na gładką masę, bez grudek. Szczypiorek myjemy, suszymy i drobno siekamy. Dodajemy go do masy ziemniaczanej razem
Kuchnia MagdaLenyśrednicy 23-24 cm (jeśli używamy tortownicy musimy piec na dwie tortownice lub gdy mamy jedną – jeden po drugim – każdy z połowy składników, bo biszkopt jest bardzo wysoki i z niskiej tortownicy może wypłynąć / biszkopt z tortownicy upiecze się 10 min szybciej). Boków rantu czy tortownicy nie smarujemy. Pieczemy w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około(...)dodać też barwnik w proszku lub żelu (bez tego tynk ma kolor masła jak u mnie). Zmieniamy obroty na jak najmniejsze i w ten sposób miksujemy jeszcze ok. 3 minut – w ten sposób odpowietrzymy krem i nie będą się robiły dziury. Tort wyjmujemy z lodówki. Jeśli nie mieliśmy papieru do pieczenia wkoło – obkrawamy nożem brzegi wkoło
Poezja smakumocno wyczuwalnym smakiem danego wariantu. Po zaparzeniu unosi się piękny zapach - obok którego nie można przejść obojętnie. Osobiście, nigdy nie słodzę herbat, uważam, że herbata sama w sobie, bez żadnych dodatków powinna zachwycać i dokładnie było też tak w tym przypadku - Sir William's zachwyca - sam w sobie ;) Należy zaznaczyć, że herbaty te nie zawierają żadnych konserwantów ani ulepszaczy(...)jajko 50 ml mleka (krowie lub roślinne) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1/3 łyżeczki stewi w pudrze 1 łyżka ziaren kakao dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie
Zdrowie na języku :Pwlewam,wylewam, odmierzam, wsypuje,dosypuje, dodaje, dolewam,wrzucam,ucieram,mieszam,miksuje. Chwila dla mnie. dla moich myśli. Dla przegrupowania sił na lewej flance psychiki. By jeszcze trochę dała radę. Bez przerzucania problemów na własne ciało i umysł na piętnaście różnych sposobów. Odseparowana od życia ląduje w kuchni. Włączam piekarnik. W jednej chwili przelatuje mi przez myśl(...)jednak grozi to małą awanturką. Nie polecam brudzić gdy dzieuo pieczone jest w domu rodzinnym!) Nie poleca się miksowania. Za to poleca się wyrobienie łychą taką fajną dużą drewnianą. Jeżeli w mieszkaniu nie ma zmywarki zaleca się do jednej miski wsypać suche składniki, przemieszać i dodawać mokre bez zabawy w kilka misek(mniej zmywania!) Do każdej foremki
Fiolka w kuchnitort! I to nie byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp
Z miłości do słodkościdwie blaszki słodkich bułek z makiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje(...)mąką, ale nie za dużo! Gdy ciasto nie lepi się do rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Jeżeli robimy drożdżówkę w międzyczasie wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie robimy kruszonkę, nie wyrabiamy jej za długo, tylko do powstania kruszonki. A jeżeli robimy bułki to 2 blachy z wyposażenia piekarnika
Piekę, bo lubiępolecam łatwy przepis na pieczony schab na kanapki lub do obiadu. Jest mięciutki i soczysty , to najlepszy zamiennik sklepowych wędlin. Ziołowa marynata do pieczonego schabu nadaje mu mnóstwo smaku. W mojej znalazł się między innymi majeranek, czosnek, słodka papryka i odrobina kminku - do marynaty możecie jednak użyć ulubionej mieszanki przypraw i suszonych ziół. Schab pieczony w całości wymaga uprzedniego obsmażenia(...)bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje do niego musztarda, chrzan lub ćwikła, a także mnóstwo kolorowych warzyw. Możecie go podać na zimno ( na chleb ) lub na ciepło (na obiad ). Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów ze schabem:) Do takiej pysznej domowej wędliny polecam również domowe bułeczki cebulowe : Przepis na schab pieczony
Lekcje w kuchniabsolutnie zbędne. Bez skrupułów możecie upiec to ciasto w standardowej blaszce i nie bajerować a i tak będą Was wszyscy uwielbiać za to ciasto. ps. Składniki podzieliłam na 3 miski, bo to znacznie ułatwia i porządkuje pracę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1 miska: 450 g mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 przez około 70 minut. Bajery: Pół litra soku marchewkowego * uwaga, jeżeli użyłaś/łeś ananasa z puszki to możesz dodać do budyniu odpowiednio zmniejszając ilość soku marchewkowego 2 opakowania jasnego budyniu 100 g oleju kokosowego/masła *w zależności od użytego soku (mój był bio eko sreko bez cukru
greenscarfokoło 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i miksujemy jeszcze 3 minuty. Gęstą i błyszczącą masę przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i narysowany na niej okrąg o średnicy 23 cm. Pieczemy około 20 minut w temp. 120 stopni Celsjusza, a następnie suszymy w temp. 100 stopni Celsjusza przez około 3 godziny. Składniki na krem: 250g(...)Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Przenosimy go na bezę i równomiernie rozsmarowujemy. Owoce: 4 średniej wielkości pomarańcze 1 granat Pomarańcze obieramy nożem ze skórki, a następnie filetujemy, aby uzyskać cząstki pomarańczy bez skórek i błonek. Obieramy granat. Dekorujemy bezę owocami. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyśliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej bułce Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką . U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia... Ale nic to! Bułeczki(...)240ml mleka, ja rozdzieliłam to na mleko i śmietanę 70ml śmietany 18% 1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem 70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam... 1 mały
Grunt to przepis!jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka idealne dla osób na diecie. Polecam! (Na podstawie przepisu Kingi Paruzel). Ze względu na to, iż ciasteczka są bez mąki i tłuszczu, to z biegiem czasu będą robić się miękkie. Jeśli szukacie przepisu na „ Chrupiące i kruche ciasteczka owsiane o smaku orzechowych z rodzynkami lub bakaliami(...)płatkami owsianymi i żurawiną. Wymieszać. Dodać obranego banana. Rozgniatając banana widelcem, wymieszać dokładnie z resztą składników. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Nakładać łyżką mieszankę bananową, formując okrągłe kształty. Wyrównać górę. Moje ciasteczka były wysokie na około 5 mm. Piec na złoty kolor około 8-12 minut (w zależności od grubości ciasteczek). Ostudzić na kratce. Ciasteczka owsiane przechowywane w szczelnym
Moja Delicjałyżki śmietany • szczypta soli • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Krem • 200 g masła • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • cukier waniliowy • 5 łyżek maku • 100 g orzechów włoskich • 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1 czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać(...)całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. • Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć jeszcze rękami jeśli jest zbyt zbrylona. Tak przygotowana może czekać
To co kocham