strasznie!) podawany był zwykle mocno rozgotowany, na ogół z tartą bułką i masłem. Jadłam, ale bez entuzjazmu. Po latach odkryłam, że kalafior nie musi być miękką papką, że może być wyrazisty i chrupiący. I że taką wersję lubię. Dzisiaj kalafior pikantny. Pieczony. Do tego ostry sos. Polecam, bo smacznie ;) składniki 1 kalafior 3 - 4 łyżki oleju kujawskiego(...)paprykę w płatkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko posolić. Torebkę zamknąć, zawartość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie różyczki pokryły się olejem i przyprawami. Odpowiedniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej kalafior, w jednej warstwie. Wstawić do piekarnika, piec ok 30 minut, od czasu do czasu różyczki obracając. Po tym czasie blaszkę wyjąć, a kalafior posypać parmezanem
Stare GaryUwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka
Bon Appetit Małgorzatyoraz jogurt i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wlewamy olej oraz miód i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy placki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy
Smakowite Daniałyżki płatków owsianych bezglutenowych, 3 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki domowej konfitury wiśniowej (u mnie bez cukru, słodzonej sokiem jabłkowym), 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy ciastka lub wykładamy do foremek na muffinki czy babeczki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuponieważ tak miło się je wcina, że zupełnie nie czuć jak znikają. Piękny cheat meal i bez wyrzutów sumienia! Można je jeść, jeść i jeść, a potem tłumaczyć sobie, że to tylko żelatyna Bardzo dobrze smakują do kakao, nie próbowałem jeszcze ich piec nad ogniskiem jak to robią w każdym amerykańskim filmie, ale to jeszcze przed nami W przeciwieństwie
PaleoLifedwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł namiksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika
Walijskie Pichcenieusunąć powietrze z masy piekarnik elektryczny na grzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwiczki na 30 minut, potem sernik wyjąć i dobrze wystudzić, najlepiej całą noc w chłodnym miejscu śliwki bez pestek w garnku posypać cukrem, wlać 4 łyżki wody i zagotować , mieszać na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięDodajemy maślankę i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cynamon oraz kardamon. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu wrzucamy pokrojone banany. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty
Kuchnia MagdaLenynasion słonecznika 2 solidne łyżki pestek dyni 150 g żurawiny (ostatnio odkryłam bakalie Helios – ponoć bez konserwantów) 2 łyżki miodu 1 mała łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby miód wszystko dobrze „pooblepiał”. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugniatamy i „rozpraszamy”, a następnie pieczemy ok. 6-10 minut, 170 stopni, funkcja grill. Pozostawiamy
Kate's Kitchenwyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie papryczki bez nasion kroimy na drobno. Ciasto rośnie. Wyrośnięte możemy podzielić na dwie części i zrobić dwie pizze, lub jedną dużą. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Z papierem przenosimy na blaszkę. Smarujemy sosem do pizzy, posypujemy papryczką, układamy salami, posypujemy serem
Maminek kulinarnyZapraszam więc na profanację piernika w wydaniu Fitkota! :D Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 6 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 łyżka
FitKotwyobrażam sobie choinki bez domowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafolią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki
Różowa kuchniaŚwietne, delikatne placuszki, do zrobienia których użyłam puree z dyni . Mało słodkie, bez mleka, bez białka jaja, dla mojego alergika idealne. I niesamowicie żółciutkie, uwielbiam kolor dyniowych potraw i wypieków. U nas dynie obrodziły w tym roku, a że dynia pieczona już się troszkę przejadła to usmażyliśmy te placuszki. Bardzo nam posmakowały, szczególnie z dodatkiem frużeliny z czarnej(...)porzeczki . 1 niepełna szklanka puree z dyni 2 żółtka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki wody (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Puree z dyni wymieszać dokładnie z żółtkami i olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem i wsypać z masy dyniowej. Wymieszać wszystko
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie