Długo przymierzałam się do tego przepisu; co prawda zanim przeszłam na roślinną stronę mocy, tory pojawiały się u mnie bardzo często: pieczenie biszkoptu, przygotowywane kremów i dekorowanie zawsze sprawiało mi ogromną przyjemność mimo potencjalnej trudności. Ale wegańskiej wersji obawiałam się bardzo długo, sama nie wiem z jakiego powodu, ponieważ w rezultacie moje obawy okazały się bezzasadne. Wegański „biszkopt” przygotowuje(...)śmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca, temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli
Roślinna - blog wegańskiPleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz(...)dodajemy stopniowo cukier puder nadal ubijając na niskich obrotach. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie
Mango PapajaPiegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca(...)keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!herbatka pakowana jest jak wojsko, każda herbatka ma syngularne opakowanie dzięki czemu nie traci koloru, zapach jej nie wietrzeje i jest w ten sposób również sterylna, co nie jest bez znaczenia. Jest otwierana bezpośrednio przed podaniem. Dla mnie ma to duże znaczenie, gdyż często wyjeżdżając musialam zabierac ze sobą herbatkę. Sznureczki plątały się, zawieszki fruwały w woreczku(...)mnóstwo minerałów i wit.C. Po nich nikt nie będzie miał zgagi czy pieczenia w żołądku ,jak to się zdarza niejednokrotnie przy innego typu napojach herbacianych wątpliwego pochodzenia. Ja ją piję codziennie i często. Bo często chcę się przenieść na Czarny Kontynent, gdzie życie płynie wolniej, bez zbędnego technologicznego stresu. Kiedy chcę się odprężyć, parzę sobie ASTRA i..zamykam
Z Kuchni Do Kuchnipiecz około 45 – 50 min. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły. Po upieczeniu się chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła i obsyp resztką cukru z cynamonem(...)jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna
Proste Potrawywcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki(...)wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać jeżyny delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, można lekko oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkiczego się zaczęło...Chyba od tego, że zaczęłam piec i nieźle mi to szło. Wtedy czasem brałam aparat i byle jak uwieczniałam moje "dzieła". Z czasem zaczęłam przywiązywać wagę do tego kiedy i gdzie robię zdjęcie mojego wypieku. Okazało się, że robienie zdjęć z lampą błyskową bez profesjonalnych wiadomości i sprzętu (np. statywu) jest z góry skazane(...)Okazało się także, że portfel fotografa kulinarnego powinien pękać w szwach, a jego kuchnia powinna mieć co najmniej 100m2. :) Kupowanie talerzyków, zastaw, pater, mis i innych dodatków do pieczenia pochłania mnóstwo pieniędzy, a gdy już coś się kupi to przydałoby się mieć gdzie to schować. To co mam: fot. www.galeriakuchenna.pl To co chciałabym mieć: fot. www.blog.interiore.pl
Mania Wypiekaniacoś i weganie, wegetarianie, osoby będące na diecie dr Dąbrowskiej, na diecie bez laktozy, paleo itd. Bardzo ciekawe miejsce do którego na pewno jeszcze nie raz zajrzę po inspirację. A wracając do przepisu… Jedyną rzeczą, która mnie w nim zastanowiła, był dodatek proszku do pieczenia. Nigdy tego nie robiłam w przypadku moich przepisów. Ale… jak się
Słodkie okruszkijest na to rada- blender! Krem z kapusty i pora skosztowałam najpierw bez dodatków. Aromat zupy tak rozbudził moje smakowe kubki, że nie mogłam wytrzymać. Spróbowałam i skończyło się na dwóch miseczkach. Ale powiem, że z dodatkami krem jest równie pyszny! Zupa krem świetnie smakuje z pieczonymi batatami. Innym smacznym dodatkiem jest makaron z naleśników . Krem z kapusty Składniki(...)minut. Następnie zmiksuj zupę na krem. Podaj krem gorący z dodatkami według uznania. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Krem z kapusty i pora -czyli zupa bez włosów appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniasiąpił obrzydliwy deszcz. Na takie dni stworzono wypieki. Szarlotka na kruchym cieście to takie cudo, że zapomnicie o mokrej szarówce za oknem, bo w domu będzie pachniało masłem, pieczonymi jabłkami i cynamonem. Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę – wszystko zależy od osobistych preferencji(...)kruchym, ale zwartym miąższu i słodko-kwaśnym aromacie, które nie rozpadną się w trakcie pieczenia i wcześniejszego podsmażania. Szarlotka na kruchym cieście – wskazówki Kruchy spód . Są dwie rzeczy, które możecie zrobić, by spód ciasta pozostał kruchy. Pierwsza to podpieczenie go przed dodaniem jabłek. Bez tego punktu możecie się pożegnacie z kruchością. Wystarczy 15 minut w piekarniku. Drugi
Na-talerzu.plzmielonych orzechów (dowolnych) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -110- 130 g napoju roślinnego lub wody -3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń czekoladowy -500ml mleka kokosowego tłustego -300ml wody -150-180g ksylitolu -2 łyżki kakao -2 budynie bez cukru (po 40g) Praliny orzechowo-daktylowe(...)składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut
Candy PandasChrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku lub nie przepadacie
Moja DelicjaSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
Ola la LCHFSernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji np. ze znanego Wam przepisu na sernik na zimno z mascarpone. Idealny o każdej porze roku bo można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone truskawki. Ma same zalety. Jest szybki i prosty w przygotowaniu(...)Walentynki. Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
Ola la LCHFjakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten , ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze się kroi. U mnie stosowany głównie na tosty lub grzanki, ale myślę ,że w sytuacji awaryjnej można go zjadać bez tostowania. Trzymany w lodówce dobrze zachowuje świeżość. Przepis(...)dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 suchych drożdży 2 łyżki mleka w proszku 400 ml ciepłej wody przygotowanie wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Nastawić program podstawowy
Stare Gary