łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie rum MALIBU Masa mascarpone: • 2/3 szklanki cukru pudru • 1 kg sera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz: • 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej • 500 g truskawek, pokrojonych w kosteczkę Dekoracja boki: • 1 szklanka 250 ml śmietanki kremowej 30% (zimnej) • 2 - 3 garście małej, gotowej bezy • 200 g truskawek, pokrojonych(...)gęsta. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut, aż biszkopt urośnie i będzie lekko zrumieniony. Studzić przez 15 minut
Moje Słodkie Piekiełkoprzepis dostała od kogoś z rodziny), ja sama też piekłam już z 3-4 razy, ale nigdy nie doczekał się zdjęcia :) taki jest pyszny, że znika moment! W końcu i na niego przyszedł czas :) Polecam go na każdą okazję - Boże Narodzenie, Sylwester, Nowy Rok, Wielkanoc, urodziny, imieniny i bez okazji tak do kawy, bo naprawdę warto! ;) Do jego(...)przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera! To ma być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków, ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik - przetestowane wielokrotnie!). Kochani, przy okazji... Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku! :) Składniki
Kolorowy Przepisownikilością czosnku i śmietany. W Polsce jest coraz bardziej popularny oraz często modyfikowany i wzbogacony o różne składniki. Ciekawostką jest fakt, że występuje na Ukrainie również w wersji zielonej, bez buraków z botwinką i szczawiem. Kolejną zupą która jest równie znana jest kapuśniak zaporoski przyrządzany z kiszonej kapusty na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Jest smaczny i sycący(...)sękami. Wyrabiany jest z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, który pieczony jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Bardzo znanym ukraińskim wypiekiem jest chleb korowaj, znany w Polsce jako chleb weselny czy kołacz. Pełni funkcje obrzędowe i szczególne oraz pieczony był kiedyś w specjalnych piecach. To duży bochenek chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami
ProstePesto.plobniżamy na 100 stopni i wkładamy bezy. Bezy suszyłam w piekarniku przez 65 minut. Następnie chłodziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy bezy będą gotowe to sporządzamy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy krem łyżką. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim bezy. Maliny przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem(...)jakiś czas pomieszać. M ą k ę ziemniaczan ą rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimn ą frużeliną polewamy wierzch naszych torcików. Deser przechowujemy w lod ó wce. Smacznego
kulinarne odsłony patimiodu i dosyć ciężki dzięki mące żytniej. Nic tylko zabierać się za pieczenie... ;). Składniki: (na keksówkę 20x10 cm) Zaczyn: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej typ 720 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 90 g suszonych śliwek bez pestek 210 g mąki żytniej 720 1 łyżeczka soli 50 g miodu(...)Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie po same brzegi formy (ok. 3-4 godziny). Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, chlebek spryskać z wierzchu wodą. Piec przez ok. 30 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć z piekarnika oraz formy i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieminut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g ) 500 g wiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła(...)wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno
Różne smaki w kuchniSpokojny, prawie nudny roku. Bez większych wzlotów i uniesień, ale też bez wielkich tragedii, lub życiowych przełomów. Jak mówi moja koleżanka Tanja: za każde siedem lat szczęścia płacimy siedmioma latami łez. Nie wiem, jak to się sprawdza u Ciebie, ale chyba coś w tym jest. Wreszcie zabrałam się za podsumowanie bloga. Bez nudnych statystyk, liczb(...)uzależniające, bo ciągle się u nas w domu pojawiaja. Dopracowałam przepis i piekę je już na polskim twarogu, a nie tylko na niemieckim,, kwarku“ z aldika. Wrzesień to dwa jabłeczniki: z lukrem z przepisu babci. I z kruszonką z płatkami owsianymi. A także błyskawiczne rogaliki bez drożdży. Październik- Listopad- Grudzień Jesień zaczynam od dekoracji z kolorowych liści, które
dolcevitainmykitchenrano czegoś więcej ? ;) Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się(...)problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku
Ze smakiem i z pasjąsumie deseru, bo tak naprawdę do są pieczone jabłka pomiędzy kruszonką. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 250 g mąki owsianej 1 średni banan 100 g zimnego masła czyli oleju kokosowego (ewentualnie innej wegańskiej margaryny) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu *łyżeczka imbiru (nie dodawałam, bo ciasto było pieczone z zamiarem poczęstowania Klaudii, która nie trawi imbiru(...)jabłek (10-15 minut). Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na 4, a następnie w cieniutkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, i na grubych oczkach tarki zetrzyj 3/4 ciasta równomiernie je rozkładając na dnie. Podpiecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód
greenscarfproporcjach należy ją zmieszać z mąką. Dwie czy trzy łyżki powinny jednak w zupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową. Gotowy piernik błyskawiczny(...)słodki bez żadnych dodatków. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić ekspresowy piernik do wykonania na ostatnią chwilę przed Bożym Narodzeniem albo po prostu do kawy lub herbaty, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Na pewno się uda, smacznego:) Przepis na piernik błyskawiczny: na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 3/4 szklanki mąki, szklanka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lekcje w kuchniwaniliowego serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 270g umytych truskawek bez szypułek 2 galaretki czerwone + 300ml gorącej wody 2 galaretki zielone + 300ml gorącej wody Wierzch: około 400-500g umytych, pokrojonych truskawek bez szypułek 2 galaretki żółte + 800ml gorącej wody Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać
Mała CukierenkaFaworki pieczone – chrust z piekarnika Dziś zapraszam Was na filiżankę dobrej kawy i pyszne pieczone faworki. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie Dzisiejsze faworki przygotujecie w piekarniku, bez smażenia na głębokim tłuszczu. A więc będą na pewno ciut lżejsze. Całe wykonanie przebiega(...)smakowały inaczej od tych tradycyjnych , są bardziej suche. Jak dla mnie i mojej rodziny oraz znajomych są jednak wspaniałym dodatkiem do kawy . U nas każdy chętnie sięga po faworki (bez względu na ich postać). Dobrze obtoczone w cukrze pudrze (u mnie z odrobiną cukru waniliowego) stanowią wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy z mlekiem i moimi ulubionymi smakowymi syropami
Słodkie okruszkiciągnące i wyjątkowo delikatne wnętrze. Z dwojga złego zawsze lepiej jest piec je zbyt krótko niż za długo. Wystarczy dosłownie 10 minut, aby osiągnąć idealny efekt. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie i będą mogły wydawać się niedopieczone, jednak kiedy przestygną, stężeją i będzie można bez problemu zdjąć je z blaszki. Czy masę na ciasteczka można przygotować(...)upiec ciasteczka, wystarczy później jedynie przełożyć je na blaszkę, poczekać aż się rozmrożą i upiec. Możesz także włożyć do piekarnika zamrożone ciasto, jednak w takiej sytuacji będzie trzeba piec je nieco dłużej. Jak przechowywać ciasteczka brownie? Ciasteczka z tego przepisu są bardzo wilgotne i dobrze znoszą przechowywanie, chociaż z doświadczenia wiem, że znikają ekspresowo i raczej trudno uchować je przed
okolicepalnika.plEkspresowe babeczki kakaowe bez miksera. Puszyste, miękkie, delikatne. Można dosypać do nich kawę, wrzucić suszone posiekane owoce, udekorować puszystym kremem. Są pyszne! Z przepisu wyszło 16 babeczek. SKŁADNIKI: 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżka pasty z wanilii(...)było żadnych grudek. Formę na muffiny wykładam papierowymi lub silikonowymi foremkami. Wykładam ciasto do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam babeczki na ok. 25 minut na środową półkę piekarnika. Gotowe posypuję cukrem pudrem i dekoruję dżemem brzoskwiniowym lub polewam polewą, lukrem. Smacznego! Przepis zmodyfikowany pochodzi stąd
Zasmakuj Kuchnimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Polecam Róże karnawałowe ! Słodki i smaczny(...)akcent na zakończenie karnawału. Składniki : 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny, 3 żółtka, 3 jajka, 1 duża gęsta śmietana, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 l. oleju, albo 1 kg smalcu . cukier puder, konfitury lub dżem. Przygotowanie : 1 . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajka ( jedno białko odkładamy do zlepienia kółek
Pysznosci Babci Basi