marchewki 1 jajko 25 gr m ą ki pszennej natka pietruszki 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka kurkumy 50 gr orzechów włoskich (bez łupiny) 50 gr bu ł ki tartej s ó l, pieprz Sa ł atka 2 pomarańcze 1 czerwona cebula szczypiorek olej extra vergine ocet balsamiczny PRZYGOTOWANIE Burgery Komosę(...)bułką tartą. Uformować burgery. Burgery obtoczyć w bułce tartej i orzechach. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować delikatnie olejem. Wykładać burgery na papier do pieczenia. Burgery piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę
La grande e la piccola cuocamąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla użyłam śliwki mrożone bez pestek i odmrożone, dodać pokrojone drobno jabłka, wsypać cukier, cynamon, wymieszać(...)piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 30 minut z podanych składników ubić mocno pianę: do białek wsypać soli, ubijać na dużych obrotach, gdy piana sztywnieje w trakcie ubijania porcjami wsypywać cukier puder, na koniec kroplę olejku o od razu wyłożyc pianę na ciasto po 30 minutach pieczenia, dalej piec 30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
W Mojej Kuchni Lubiękubek malin mrożonych lub świeżych 1 galaretka malinowa Beza: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko ucieramy, zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na około 60 minut Prostokątną formę smarujemy masłem, wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem Pieczemy 180ºC przez około 12 minut białka ubijamy z cukrem(...)galaretki Ciasto rozkrawamy na dwie równe części, na jedną wykładamy część bitej śmietany, wylewamy tężejąca galaretkę i przykrywamy drugim plackiem, wykładamy pozostałą śmietanę i przykrywamy bezą
Luźna Kuchniamałymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Obłożyć blachę papierem do pieczenia . Masę rozłożyć na cztery koła o średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut. 2.Krem: Zrobić budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć budyń z masłem. Krem gotowy ;) 3.Środek: Zrobić(...)krem (ok.10cm grubości) w środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach. Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzykąświetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli szczypta czosnku granulowanego, 100 ml oleju. PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i ścieram(...)myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasipszennej (użyłam tortowej) 80g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 220ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 5-6 łyżek cukru pudru 250g serka mascarpone 250g naturalnego jogurtu 400g umytych truskawek bez szypułek 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)białek dodać żółtka, cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. W drugiej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm (lub tak jak ja 24cm, ale z wysokim brzegiem
Mała CukierenkaZnacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik
vaniliowoczekoladowapodawane z sałatką z awokado i pomidora a także dipem majonezowo – musztardowym. Można też podawać je ze słodko – pikantnym chipotle z mango, przygotować do nich grillowane warzywa, pieczone marchewki lub bataty, które świetnie się komponują z tym daniem. Jeśli szukasz prostych przepisów na dania obiadowe z drobiu to sprawdź też przepis na kurczaka w aksamitnym sosie z mango(...)Składniki: 0,5 kg polędwiczek z indyka 100ml mleka roślinnego 50g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 200g płatków kukurydzianych bezglutenowych, bez cukru oliwa z oliwek (może być w spray'u) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do 200st. C. 2 Polędwiczki kroję na mniejsze, podłużne kawałki. 3 Mleko mieszam z mąką
Book of spellspodawane z sałatką z awokado i pomidora a także dipem majonezowo – musztardowym. Można też podawać je ze słodko – pikantnym chipotle z mango, przygotować do nich grillowane warzywa, pieczone marchewki lub bataty, które świetnie się komponują z tym daniem. Jeśli szukasz prostych przepisów na dania obiadowe z drobiu to sprawdź też przepis na kurczaka w aksamitnym sosie z mango(...)Składniki: 0,5 kg polędwiczek z indyka 100ml mleka roślinnego 50g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 200g płatków kukurydzianych bezglutenowych, bez cukru oliwa z oliwek (może być w spray'u) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do 200st. C. 2 Polędwiczki kroję na mniejsze, podłużne kawałki. 3 Mleko mieszam z mąką
Book of spellsCiasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać. Składniki: 6 00 g mąki pszennej typ. 550, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku), 350 ml ciepłej wody, 150 g (masa bez oleju)suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami ( 1 słoik(...)Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto można jeszcze raz ponakłuwać, następnie wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy startym serem. Pieczemy w 185°C ok. 30 min, na dolnej półce
Moniki Smakołykismakuje równie dobrze;) Składniki: 1 kg udźca z indyka (ja kupuję bez kości) 2 duże cebule 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka ketchupu 1 łyżka musztardy ostrej 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka curry Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju
Kuchnia Pełna Pasjichleb. Naczynie musi być z przykrywką. Pieczenie – jak już ciasto wyrośnie, wyjąć garnek czy formę z piekarnika. Uważać żeby się nie oparzyć. Na dno wlać odrobinę oleju i delikatnie włożyć ciasto. Ciasto naciąć ostrym nożem u góry. Przykryć przykrywkę i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-20 minut. Chleb musi być(...)lśniącą masę. odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę. Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia Pieczenie jak wyżej
Kuchnia Pokoleńdentyście. Czy czekoladowa granola jest zdrowszą alternatywą ? Oczywiście! Moja granola zawiera orzechy, kokosowy olej i czekoladę o dużej zawartości kakao. Poza tym robi ją szybko i łatwo i je bez wyrzutów sumienia. Miseczka naturalnego jogurtu z granolą i owocami to wspaniałe i pożywne śniadanie dla nas i naszych pociech. Czekoladowa granola Składniki: 100 g migdałów ze skórką(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC i piecz granolę przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj granolę i wstaw z powrotem do piekarnika. Wyjmij upieczoną granolę i ostudź. Przechowuj w szklanym zakręcanym słoiku. Czekoladowa granola to super przysmak z naturalnym jogurtem i świeżymi owocami. Warto gęsty jogurt oczywiście bez cukru. Banan jest
codojedzeniamąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 szklanki (60 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju 1/2 szklanki (120 ml) gęstego roślinnego jogurtu naturalnego (ja najczęściej używam kokosowo-sojowego) nadzienie: 2/3 szklanki (180 ml) drobno posiekanych orzechów włoskich 8 daktyli bez pestek 3 łyżki (45 ml) wody pozostałej po namoczeniu daktyli(...)posiekanymi orzechami włoskimi , dolewamy wody po daktylach i całość mieszamy. Nadzienie do gaty mamy gotowe Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dosypujemy sól i cukier i mieszamy. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje – około 60% na spód
Lamarida.plprzyjemniejszego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w kuchni, szczególnie zimą. Ciasto drożdżowe jest dość łatwym do przygotowania ciastem, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Nie można się spieszyć podczas wyrabiania ciasta ani skracać czasu jego wyrastania. Wypieki drożdżowe będą udane, jeśli cały proces wyrabiania i wyrastania odbędzie się w ciepłym i bez przeciągów pomieszczeniu. Ważne jest również(...)staje się gładkie i zaczyna odklejać się od dłoni. Zagniatanie ciasta drożdżowego u mnie zazwyczaj trwa około 15 - 20 minut. Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie i pieczenie Forma o wymiarach: 14 cm x 28 cm x 7 cm Składniki na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 1 jajko 4 żółtka
Kuchcik gotuje