bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1667/3453)

Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki) 110

składniki . Są bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), cukru, jajek, orzechów – wolne od alergenów i dozwolone na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo . To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka. Ciasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów(...)wyjdą, ciastu brakuje lepkości na bardziej skomplikowane formy. Ja przykładałem foremkę do papieru do pieczenia, wypełniałem ją łyżką ciasta i palcami je formowałem w środku foremki. Następnie ostrożnie podnosiłem foremkę, pilnując, by ciasteczko zostało na papierze. Na koniec udekoruj ciastka wiórkami kokosowymi i piecz 20-30 minut w 180°C . Podane powyżej ilości wystarczą na mniej więcej 10 większych

PaleoSMAK
Torcik makowy bez mąki 305

moja propozycja na makowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem. Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami.  A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto(...)średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki

O kuchni z uczuciem
Zapachniało ziołami 156

przygotować... I kiedy mam wolny dzień, jak dzisiaj, robię to z największą przyjemnością. Pieczenie bułeczek sprawia mi ogromną frajdę - wyszukiwanie nowych smaków, które przypadłyby mu do gustu, odnajdywanie najlepszych proporcji, dzięki którym bułeczki będą mięciutkie i puchate.  Tym razem poszłam do kuchni zupełnie bez pomysłu, i po prostu zmieszałam to, co wydawało mi się, że w bułkach(...)nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na noc. Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem. Bułeczki opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świnki w kocykach 457

sobą przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy też sól i starty ser. Mieszamy. W osobnej misce łączymy mleko, jajko i olej, mieszamy rózgą lub widelcem. Mokre składniki dajemy do suchych, mieszamy, aż zacznie się sklejać. 2. Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy na jednolite ciasto bez grudek. U mnie ciasto było strasznie lepiące więc(...)połową ciasta. 4. Świnki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. W kubku rozbijamy jajko, rozkłócamy je  i smarujemy nim nasze "świnki", następnie posypujemy  sezamem, makiem lub startym serem. Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. smacznego

kruche babeczki
Rabarbar, poziomki i beza. I krótki traktach o letnich sukienkach 152

inspiracja; w oryginale nie było ani poziomek, ani bezy. Na początku tylko te maleńkie truskaweczki miały być niecodziennym dodatkiem, ale gdy wyjęłam tartę z piekarnika, zdecydowanie czegoś jej brakowało. Myślałam, myślałam; aż wymyśliłam. Wyobraźcie to sobie: chrupiący, kruchy spód, kwaśny rabarbar i smakujące lasem poziomki, a to wszystko pod imponującą czapą bezy włoskiej. Delikatnie opaliłam ją palnikiem do creme brulee(...)pieczenia, wysypać kulki do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 200 st. C. Lekko przestudzić. W tym czasie rabarbar pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać z poziomkami, mąką, cukrem i ekstraktem. Wyłożyć owoce na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki brzoskwiniowe – mini tarty (babeczki) 80

cukru 80 g mąki pszennej 2 szczypty proszku do pieczenia szczypta soli 1 żółtko 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Składniki na masę: 3 brzoskwinie świeże lub z puszki 1 jajko 2 łyżki cukru 100 g sera dwukrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru) Instrukcje Ciasto: Podane składniki siekamy i zagniatamy(...)brzoskwiń. Całość: Formy do tartaletek smarujemy tłuszczem, każdą wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Masę serową przelewamy do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Lekko studzimy i wyjmujemy z foremek, odstawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy ulubionymi owocami. tartaletki brzoskwiniowe mini tarty babeczki to co lubie gotuje i polecam Artykuł Tartaletki brzoskwiniowe

To co lubię - gotuję i polecam
Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi 102

dużą ilością pachnących jabłek i zdrową kruszonką. I śmiało można powiedzieć, że jemy pieczone jabłka. No, z małym dodatkiem ciasta. I odrobiną cukru, więc jeśli mało słodkie, posypcie ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Albo dodajcie do jabłek dużą garść rodzynek. Jabłecznik z kruszonką pieczemy na prostokątnej foremce. I kolejny raz zachwycam się jej wyższością nad tortownicą. Z takiej blaszki(...)lodami, bitą śmietaną, sosem waniliowym, karmelem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem...albo bez zbędnych dodatków :) Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi: Składniki: 150 g miękkiego masła lub margaryny 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka szczypta soli 300 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 160 ml mleka 5- 6 dużych jabłek Kruszonka: 150 g mąki

dolcevitainmykitchen
Tartaletki z lemon curd 112

cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 225 ml soku z cytryny + 100 ml wody 85 g masła, pokrojonego w kawałki 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 jajko Beza: 4 białka 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier

Cakes By Kejt
Ciasto marchewkowe. 126

lepszego niż kawałek ciasta do popołudniowej kawusi. Dzisiaj upiekłam marchwiaka. Przepis pochodzi z gazetki Kaufland. Gdy go wczoraj zobaczyłam nie mogłam się oprzeć i musiałam wypróbować. Ciasto marchewkowe piekę dość często, bo lubię jego wilgotną konsystencję, aromatyczny zapach i prostotę wykonania. W tym przepisie zaintrygowały mnie dodatki, chociaż i tak trochę musiałam je zmodyfikować i dostosować do tego, co akurat(...)tylko po to, by je porównać, bo bez kremu i tak było wyborne. Polecam!!! Składniki na ciasto marchewkowe 7 jajek 400g cukru (ponad 1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki oleju 500g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki) 500g marchwi startej na średniej tarce (3 szklanki) 15g cynamonu 23g proszku do pieczenia (2 pełne łyżeczki) 23g sody oczyszczonej

Rozpustne gotowanie
Rożki francuskie z jabłkami 73

mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed pieczeniem posypać grubym cukrem dekoracyjnym.   Pomysły na słodkości… ** Najprostsze muffinki czekoladowe ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 dużych ciastek(...)jednej połowie układaj łyżeczką porcje jabłek. Drugą połowę możesz pozostawić bez zmian lub zrobić 2-3 nacięcia nożem dla dekoracji. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i złóż w trójkąt. Lekko pościskaj je palcami, by się skleiły, a następnie dociśnij mocniej ząbkami widelca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm), wierzch posmaruj

Kulinarny S.O.S.
Podpłomyki 110

Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.  Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego(...)oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.  Jeśli będzie

Moja smaczna kuchnia
Strudel z jabłkami 217

się wydawać, że ciasto wielkości obrusa to za dużo nawet dla całej rodziny, to strudel znika błyskawicznie. Jeśli ciasto wyjdzie wam za długie, by zmieścić się na blasze to bez obaw. Strudla można zawinąć jak węża, tak by zmieścił się cały. Ciasto doskonale smakuje na ciepło i na zimno. 2 szklanki mąki 2 łyżki masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej(...)posmarujemy nią gotowy strudel przed pieczeniem). Do mąki dolewamy pół szklanki mąki oraz łyżeczkę octu. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. Powinno być ono miękkie, elastyczne i tylko lekko kleiste (nie może kleić się do rąk). By ciasto dobrze się rozciągało najlepiej energicznie rzucić nim 100 razy o stół (bez obaw idzie bardzo szybko). Gotowe ciasto odstawiamy

Dieta bez mleka
Ciasto Leśny Mech 135

pieczenia 4 jajka 200 g cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone  sok  z 1/2 cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru ziarenka z owocu granatu (1 sztuka) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu(...)cieście. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. W osobnej misce przesiewamy mąkę tortową + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Te trzy połączone ze ze sobą składniki dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukrem i olejami nie przerywając miksowania. Na sam koniec wciąż miksując dodajemy porcjami szpinak i miksujemy

W Moim Magicznym Domu
tort urodzinowy z owocami 157

Pierwszego dnia piekę biszkopt, bo najlepiej kroi się na drugi dzień. Drugiego dnia przekładam, a trzeciego kiedy dobrze zastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu. * Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami.  * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić(...)tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku brytfanki i łatwiej będzie wyjąć ciasto. * Blaszki do pieczenia biszkoptu nie smarujemy masłem po bokach, wkładamy tylko dno papierem. Dzięki temu biszkopt przyklei się do obręczy i nie opadnie. * Latem torty wolę dekorować masą maślaną (zwłaszcza kiedy dekoracji

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sos z suszonych grzybów 107

Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten.   Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich   Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe     Polecam również… Barszcz czerwony czysty Zupę krem z brokułów Zupę ryżową Barszcz biały bez zakwasu

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania