bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1364/3453)

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 147

szklanki mąki pszennej (450g), 250g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g), 3 łyżki cukru pudru (35g), 5 żółtek. Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 16g cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Ponadto: 500g(...)malin, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę lub dwie wody. Podzielić na dwie części, ale nie równe ( 60% i 40%), włożyć w woreczek lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Formę

W kuchni u Moniki
Ciasto czekoladowe 269

miksera łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy (w sezonie dodaję ponadto kilka świeżych wiśni bez pestek) i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem (średnica 23 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 60 min (do tzw. suchego patyczka).. Po wyjęciu ciasto dekorujemy

Animelka Blog
Szarlotka z bezą 161

jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier, goździki(...)dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
CHIPSY Z JARMUŻU 204

ilość. Ja przygotowuję od razu z 0,5kg. Po odcięciu zgrubiałych części pozostaje mi jeszcze spora ilość liści, tak, że piekę je na 5-ciu blaszkach. Mój Małżonek gdy pierwszy raz zobaczył ilość chipsów był przerażony, stwierdził tylko "bez umiaru"... , po czym jak tylko spróbowal, bardzo szybko zmienił zdanie. Aż się boję przygotowywać je następnym razem, w pierwszej turze(...)partiami liście i dokładnie mieszać. Ja zakładam jednorazowe rękawice i mieszam dłońmi, tak, by każdy listek był dobrze natłuszczony. Tak przygotowane liście wykładamy pojedynczo na blachy wyłożone papierem do pieczenia, dość ciasno, ale tak by nie nachodziły na siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, na termoobiegu ok.5-8 minut.  Czas zależny od piekarnika i rodzaju jarmużu, kontrolujmy

Smaczne Zdrowe
Babka czekoladowa jogurtowa 174

jogurtu 2 jajka 50 g kakao 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Ganache 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 4 łyżki masła 2 łyżeczki golden syropu 1 łyżka śmietanki kremówki Nastaw piekarnik na 150ºC na termoobieg (bez termoobiegu 165ºC). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło z cukrem(...)podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj ganache. Umieść wszystkie składniki w naczynium które można umieścić na garnku z gotującą

codojedzenia
Kakaowe mini placuszki-oszukane ciastka 127

razem trochę poczarowałam dla oszukania oczu i zaspokojenia pragnienia na ciastka i zarazem, aby nie siedzieć w kuchni i nie piec ciastek😏 Uwierzcie, że placki nie zawsze muszą mieć w sobie jaja, mleko czy inne dodatki. Bez nich są również smaczne i zawsze wychodzą😉 Ja czasami preferuję dodać sobie osobno jakieś wartościowe białko np. twaróg i do tego owoc

Zdrowie i pysznie na talerzu
Chleb nocny na zakwasie (z garnka) / Overnight Sourdough Bread 93

piekarni. Mój pszenno-żytni chleb nocny na zakwasie to chleb bez wyrabiania - ciasto wystarczy tylko wymieszać, a po chwili kilka razy złożyć, by dało się uformować w kulę. Po nocnym wyrastaniu należy przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba lub miski, poczekać, aż jeszcze troszkę podrośnie i piec. Domowy chleb zarabiany na noc ma cudownie grubą, twardą i chrupiącą(...)jest pyszny nawet z samym masłem. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:) Wypróbujcie też wielu innych moich przepisów na domowy chleb :) Jeśli macie mało czasu, polecam też mój mieszany chleb bez wyrabiania : Prosty przepis na chleb nocny na zakwasie (z garnka), składniki: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml: 1/2 szklanki (100 g) aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (muszą być

Lekcje w kuchni
Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 132

mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny Na jagody:  półtorej szklanki jagód kamczackich ( u mnie mrożone ) 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 2 łyżki cukru Dodatkowo:  mąka pszenna do posypania stolnicy(...)mieszamy. 3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem. 4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny

Izabelawkuchni
Biscotti włoskie sucharki na słodko 128

Składniki: około 15 sucharków 100 g cukru 180 g pszennej mąki 1 duże jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 100 g migdałów, u mnie nieobrane uprażone 50 g szuszonej żurawiny Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Zmiksuj jajko z cukrem na puszysto. Dodaj wanilię, mąkę przesianą z proszkiem, uprażone migdały(...)żurawinę. Zmiksuj do połączenia składników. Uformuj podłużny, lekko płaski bochenek o długości około 20 cm i ułóż w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź. Ostudzone biscotti pokrój lekko skośnie na 1 cm grubości kromeczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg

codojedzenia
Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów! 233

Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów! Dietetyczny pomysł na obiad? Zawsze warto wybrać rybę. Tym razem na w menu okoń, dostępny bez problemu w sklepie. Okoń jest rybą bardzo delikatną w smaku, smaczną i o niskiej zawartości tłuszczu. Ważny jest sposób przygotowania ryby, aby dodatkowo nie podnieść kacl potrawy. Dlatego ryb nie polecam smażyć i panierować. Najzdrowsza ryba(...)przygotowywana na parze lub pieczona. Dlatego zdecydowałam się na pieczonego okonia, z świeżą natką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia! PIECZONY OKOŃ: - 2 x okoń - 1 duży ziemniak słodki- batat - cytryna - pietruszka nać - sól morska - bataty - por  - różowy pieprz - oliwa z oliwek Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone z papryką 147

Kotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy 343

pszennej tortowej -2 jajka -łyżeczka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki śmietany 18% -120g masła lub margaryny MASA SEROWA -1 kg sera wiaderkowego -1 szklanka cukru -6 jajek -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g -3\4 szklanki oleju -1 cukier waniliowy -250ml zimnego mleka(...)szklanki mleka w proszku pełnego LUKIER -sok z cytryny -cukier puder DODATKOWO -płatki migdałowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto.  Wałkujemy i dajemy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika. MASA SEROWA Do miski dajemy ser, żółtka. Białka ubijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony) 128

pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać. Na wierzchu wyłożyć (łyżeczką) puree malinowe - tworząc kółka lub przeciągnięte, grube pasy. Następnie należy wziąć wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi. Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary. (W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.) Sposób 1. Tortownicę (bez(...)wodą.   Sernik piec około 55-60 minut w 170-175 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (całą noc) w lodówce. (*) Uprzednio podpieczony spód będzie smaczniejszy i łatwiejszy w późniejszym krojeniu ciasta.  (**) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika może być

Di gotuje
Malinowe ciasto z orzechami włoskimi 306

czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo wszystko jeszcze ciepłe STOPNIOWO dodajemy do ubitej masy. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy i dodajemy do masy na przemian z przecierem malinowym. Gotową masę przekładamy do dużej

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania