duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki(...)wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut
Mama Gotujeczęści ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel(...)wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła 4 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki mleka W garnku z grubym dnem rozpuścić masło
O kuchni z uczuciemwłożyć do miski, dodać cukier trzcinowy i cukier biały oraz pozostałe składniki, kolejność dodawania składników bez znaczenia. Łyżką lub ręką wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, a następnie każdą kulkę należy spłaszczyć
SprawdzonaKuchnia.plłyżki mleka w proszku (zwykłe pełne) - 200 g zmielonych orzechów laskowych (bez skórki) - 200 g mielonych migdałów (bez skórki) - ok. 70 g pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem
mojewypiekiinietylkozacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później wystarczy bezpiecznie ułożyć je w gniazdkach i upiec. Jedna ważna rzecz(...)przyda Wam się taki przepis. Ciasto czekoladowe w skorupkach jajek Składniki: (na 20 jajek) 300 g mąki orkiszowej 40 g kakao 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml wody 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 20 jajek 2 łyżki oleju U podstawy jajka zrobić dziurkę o średnicy około
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka – 1-2 łyżki cukru/ksylitolu – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gładką masę. Smażymy na patelni bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością, pamiętając o zasadzie 1 łyżka – 1 placek . Podajemy z jogurtem
Be Fit Be Strongprzepisie. Jeśli masz mniejszą gąskę albo większą uważaj z dobieraniem proporcji. Kasza, choć ugotowana, jeszcze napęcznieje podczas pieczenia. Jeśli dodasz za dużo farszu, kasza rozsadzi gęś. Nie żeby w związku z tym coś jej się stało, ale ładniej wygląda upieczona bez takich defektów. Po nafaszerowaniu zaszyj gęś. Można to zrobić przy użyciu dużej igły i nici, albo wykałaczek(...)bawełnianego sznurka. Wykałaczkami przekłuj skórę po obydwu stronach otworu, przez który faszerowałeś gęś, robiąc coś na kształt drabinki. Szczebelki połącz sznurkiem. Krok 7 Pieczenie. Gęś najlepiej piec w specjalnym naczyniu – gęsiarce. Jest ono dość drogie i rzadko używane więc nie jest to obowiązkowy element wyposażenia kuchni. Jeśli nie masz gęsiarki, sprawę załatwi duża brytfanna. Posmaruj dno naczynia olejem
Niedzielny kucharzszkl cukru pudru 1 jajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty(...)pudru ( ja nie dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione
Gotowanie...to proste !już pisałam wcześniej, że wspólne , chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..dziś zapraszam na ciasteczka ..wspólne pieczenie odbyło się w mniejszym gronie niż pieczenie chleba ,ale to nie ma znaczenia ile było osób....[dzięki za przyjęcie mnie do grupy]..Tematem wspólnej zabawy były ciasteczka na choinkę..zastanawiałam się co upiec.. i końcu wybór padł(...)cierpliwości do dekoracji..więc jest tylko lukier i posypka..ważne , że ciasteczka smakowały...ciasteczka można zrobić oczywiście i bez lukru..takie też były smaczne..Przepis znaleziony dawno temu w necie i nie pamiętam gdzie.. Dzięki za wspólne pieczenie ciasteczek..i jestem ciekawa, kto jakie ciasteczka upiekł..zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji. 12 dag masła
Moje domowe kucharzeniesubskrybować mój kanał na Youtube Aby nasze domowe ciasteczka udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy da się bez problemu wałkować. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto do zamrażarki na 20 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe(...)wycinać. Warto obrócić blachę z ciasteczkami w połowie pieczenia, by ciastka równo się upiekły. Będą gotowe, gdy tylko zarumienią się po bokach. Gorące są zbyt miękkie i delikatne, by ściągać je z blachy - należy poczekać kilka minut, by ostygły. Wtedy stwardnieją i da się je bez problemu przełożyć. Kruche ciasteczka maślane smakują najlepiej, gdy użyjemy
Lekcje w kuchnimasła -2 łyżki mleka -1/4 szklanki cukru pudru KREM KAWOWY -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 szklanka cukru -5 łyżek kawy rozpuszczalnej -250g masła lub margaryny Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia CIASTO JASNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy(...)budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie porcjami nakładamy masę makową z bakaliami. 4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja sernik studzę w piekarniku i zimny
Izabelawkuchnimuszę się przekonać ;). Was też zachęcam do pieczenia! Ten przepis może być świetnym pomysłem na deser dla Waszych dzieci. Nawet się nie zorientują, że jedzą ciasto bez białego cukru, bez białej mąki i niezdrowego tłuszczu. Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm) Ciasto czekoladowe: 2 duże banany 1 duże jajko 3 białka jaj 1 łyżka oleju kokosowego(...)płynnego miodu (50 g) kilka kropel aromatu waniliowego 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g malin Polewa czekoladowa: 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka naturalnego
Nastoletnie Wypiekaniedotąd nie ogarnęłam się ze świątecznymi przepisami. Ale to nic, następna Wielkanoc już za niecały rok, a przepisy na pewno komuś się przydadzą 😉 Dzisiaj zapraszam na kiełbasę pieczoną w piwie, z cebulą, miodem i francuską musztardą. Sądząc, że oprócz mnie nikt jej nie tknie, przygotowałam małą porcję, a szkoda, bo była bardzo smaczna i wszyscy jedli z wielkim apetytem. Danie(...)paprykę, chili i majeranek do smaku, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Kawałki kiełbasy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i bez rozcinania ułożyć na warstwie cebuli. Na wierzchu kiełbasy rozłożyć musztardę wymieszaną z miodem. Całość podlać piwem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut do ładnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika porozcinać kawałki kiełbasy. Najlepiej podawać
Kuchenne zapiski Edyty