nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
prawdziwe jedzenieSkładniki - 1 kg schabu bez kości - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - 15 dag sera żółtego w plasterkach - przyprawa do pieczeni - sól, pieprz - olej Wykonanie Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić tak, żeby powstał duży płat. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 h. Pomidory osączyć i ułożyć na mięsie. Przykryć serem
Świat Smakuprzerwy między nacięciami powiększyły się. Grzebyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ma 15 min. do napuszenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec ok. 15 min. w 180C - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce
Grunt to przepis!Składniki : 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce(...)średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapuree. Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu). * Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła.A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree
Buniabaje w kuchniPoniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich(...)proszkowym, wypróbujcie ten przepis! Ja lubię takie ciasto zajadać na śniadanko... Wiem wiem, ze niezdrowo. ;) Ciasto marmurkowe (piaskowe) PRZEPIS {forma: 26 x 11 cm , 1 szkl = 250 ml} temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia :~ 60-70 min Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szkl
coolinarnastrefa.blogspot.commąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła 250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki(...)mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao. Masa chałwowa: 1/2 szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką. Resztę
Słodkości i nie tylkokładziemy na kwadracie ciasta francuskiego, przykrywamy drugim kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazwlekać i szybciutko go zamieszczam! Powiem tylko, że chleb robi się w zasadzie ... sam. Bez zagniatania ... A "dziury" chlebowe powstają w sposób naturalny! Mam zatem nadzieję, że przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu oraz dla tych, którym (z jakiegoś powodu) chleb nie wychodził do tej pory(...)osób. Jeśli chcecie, aby chlebka wystarczyło np. na drugi dzień, proponuję podwoić składniki i upiec dwa chlebki. Ze względu na wysoką temperaturę pieczenia chlebka (250 stopni), powinno się go piec w żeliwnym naczyniu lub na kamieniu. Dostosowując się jednak do standardów kuchennych w większości domów, proponuję alternatywę w postaci np. dobrej jakości glinianego naczynia (do kiszenia
Garniec MagalieJestem przekonana, że w praktycznie każdym polskim domu piekło się pachnący masłem i kruszonką placek drożdżowy. W moim rodzinnym domu ciasto drożdżowe pojawiało się najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem(...)odchodzi się od takich proporcji i liczba jajek jest zmniejszana do 2-4 sztuk bez szkody dla efektu końcowego. Masło . Żaden inny tłuszcz nie zastąpi masła. Jego smak w cieście drożdżowym jest nie do podrobienia. Nie polecam margaryny ani mix-ów tłuszczowych do pieczenia – różnica w smaku i strukturze ciasta jest wyraźna. Pełnoziarniste bułki do burgerów pieczone
Na-talerzu.plbez jajek Szukacie przepisu na szybkie pierniczki ? Dobrze trafiliście Dziś mam dla Was przepis na pyszne bananowe pierniczki. Te szybkie pierniczki bez jajek śmiało możecie przygotować wspólnie z dziećmi. Moja córeczka je uwielbia. Proste, pyszne pierniczki last minute, od razu gotowe do jedzenia. I ten lekko bananowy smak… Ach, my go uwielbiamy. Jak przygotować bananowe pierniczki bez(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Rozgniatamy ręką lub wałkujemy na grubość 4-5 mm ((lub ciut grubiej, ale nie cieniej, bo od tego zależy puszystość pierniczkó). Wycinany dowolne kształty. Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkikremem kajmakowym z dodatkiem bezików, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Przepis na ciasto kostka alpejska , który znajdziecie poniżej jest naprawdę łatwy. Kakaowe ciasto biszkoptowe wymaga tylko kilku składników i piecze się szybko. Masa kajmakowa oraz bita śmietana są również w miarę proste do przygotowania. Ciasto kostka alpejska polecam wszystkim łasuchom, gdyż jest naprawdę słodkie. Udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram(...)soli 2,5 dkg ciemnego kakao 8 dkg cukru pudru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 75 ml letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Krem kajmakowy: 25 dkg masy kajmakowej w puszce 20 dkg bezików 20 dkg masła bez soli Dodatkowo: słoik dżemu porzeczkowego (22 dkg) 5 dkg tartej czekolady Bita śmietana
MeCooksdelikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:) TORT BEZOWO-ORZECHOWY Z NUTĄ(...)zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować formę o średnicy 22-24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę z białek przełożyć do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić
KUCHARNIAtakie placuszki :) czy zdrowe? Biorąc pod uwagę, że smażone bez tłuszczu (trochę tłuszczu w nich jest-z czekolad, z mleka) i że czekolada ma dużo magnezu, poprawia nastrój, a mleko jednak jest zdrowe... to tak :) moim zdaniem podałam na śniadanie pyszne, słodkie i zdrowe placuszki :) pomijam proszek do pieczenia i sodę, bo... bo pomijam ;) Tak czy siak, zdrowe(...)szczyptę chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron
Kolorowy Przepisownik