koperkiem. Smacznego! jajka, łosoś, przystawki, Śniadanie, przekąski, Wielkanoc polska, fusion Ilość: 5 porcji Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Jajka faszerowane łososiem Pyszna i prosta przekąska ze zwykłych składników. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: Ciasto 5 jajek 75 g wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka
Pełny talerzMożesz je posypać cukrem pudrem, podać z dżemem lub miodem. Mogą zostać odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Placki szybkie w wykonaniu, bez drożdży i długiego wyrabiania. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru większa szczypta soli 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 banan 1 jabłko olej do smażenia Uwagi
Zasmakuj Kuchnisłodzidłem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( wcześniej hartując, by nie zrobiły się grudki ). Wylewamy do tortownicy 18 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Odstawiamy do tężenia. KARMEL: Namoczone daktyle blendujemy na bardzo gładki krem robi się to bez problemu, gdy daktyle są wcześniej namoczone ). CAŁOŚĆ: Na dnie tortownicy układamy omlet ( możemy, jeśli chcemy go delikatnie nasączyć mlekiem ). Smarujemy daktylowym
Ostra na Słodkomiski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada(...)opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem. [caption id="attachment_8855" align="aligncenter" width="1024"] Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Chleb Z Suszonymi
e-PrzepisyKulinarnemąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. Podawać według uznania bez dodatków lub z wybranymi dodatkami
Passions hobbies lifetydzień: Zdrowe, łatwe dania Ok, ale dość tego przydługiego gadania, pora przedstawić pięć dań lanczowych na cały tydzień, wszystkie są zdrowe, bez niepotrzebnych kalorii, łatwe i niedrogie. Oto co proponujemy: Poniedziałek: Filet z chipsami z jarmużu, pieczonymi ziemniakami i buraczkami Wystarczy pokroić składniki, doprawić, upiec i wymieszać. Super proste, zdrowe danie z jarmużem w dość niekonwencjonalnej formie
Niedzielny kucharzprzyprawę piernikową, cynamon i wymieszane mąki z sodą. Oddzielnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do naszej masy mieszając już łopatką, bez miksera. Szykujemy formę do muffinek, wyściełamy papilotkami i nakładamy do każdej wypełniając 2/3 foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Studzimy babeczki i robimy polewę: masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę, mieszamy
Latosiowydomprzepis na pomarańczową babkę na mące gryczanej bez tego i tamtego Babka jest nie tylko wegańska, ale też bezglutenowa i bez cukru. Składniki: 2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 6 łyżek musu jabłkowego (100g) ½ szklanki mleka roślinnego 2 łyżki soku z pomarańczy Otarta skórka z pomarańczy
Słodki sentymentJagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 20g kakao bez cukru 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 60ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Mus jagodowy: 350g umytych jagód (mogą być
Mała CukierenkaRano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane w bochenek, wyrastało 1 h w koszyku w temp. pokojowej. Piekłem 40 minut w garnku żeliwnym, 20 minut 230oC z pokrywą i 20 min 190oC bez pokrywy. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 25g kakao bez cukru 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g cukru 50ml oleju 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa kokosowa: 250g wiórków kokosowych 220g śmietanki kremówki
Mała Cukierenkanagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45-50 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Zimne ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami jest
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: Biszkopt: 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru 320 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki
Moje Wyrobywstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 35 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości babeczek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam do wystudzenia. Babeczki z rabarbarem są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeRoladki z polędwiczek z indyka nadziewane farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Znakomita propozycja na ciepło jako wykwintny obiad, np. z ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym
Kuchnia MagdaLenyskrobi, która jest w wodzie z gotowania makaronu, sos lekko się zagęszcza. Dzięki niej możecie regulować ilość i konsystencję sosu jednocześnie bez utraty smaku. Więcej przepisów na włoskie makarony z sosem: Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem Makaron z łososiem w kremowym sosie winnym Artykuł Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem
Słodkie Gotowaniewstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z rabarbarem jest gotowe, można się częstować. Życzę
Uwaga Babcia Gotujeoraz poddusić 2-3 minuty - w razie potrzeby doprawić. Powstały sos przelać do kurczaka. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Przez ostatnie 20 minut kurczaka należy dopiekać już bez przykrycia
Di gotujeWitam Was cieplutko :) Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków
Izabelawkuchniwiśnie. Deser, który z ich udziałem przygotowałem, najlepiej smakuje na gorąco. Na zimno nie smakowałem :) Składniki : - około 500 g mrożonych wiśni bez pestek, - 2 - 3 łyżki cukru. Ciasto : - 3/4 szklanki mąki orkiszowej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 łyżki cukru pudru, - 200 ml jogurtu naturalnego, - 1 łyżka roztopionego masła, - cynamon starty na wierzch. Wykonanie
Przepisy Mikołajazwijam jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroję na około 1 cm ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję cukrem trzcinowym (opcja). Piekę w temp. 200 st. C przez 20 minut do zrumienienia. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika. Smacznego! Do moich ślimaczków wykorzystałam masę makową z bakaliami HELIO
Zasmakuj Kuchniktóre chce się zrobić tuż po zobaczeniu. Tak się stało u mnie! Zobaczyłem pewnego rana w instagramie zdjęcie przecudnych cinnamon rolls. Bez dłuższych zamyśleń pobiegłem do kuchni i rozpocząłem przygotowanie. Trochę pracy z ciastem, chwilka oczekiwania, pieczenie, momencik wykończenia i cinnamon rolls już były pojadane przez domowników. Z pewnością po przeczytaniu przepisu będziecie mieli podobnie. Cinnamon rolls
Kuchnia Łukaszasmakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według
Na moim talerzuprzepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :) Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków, choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy
Wanilia i KardamonDziś chciałabym sie z Wami podzielić przepisem na pieczony camembert, którego przygotowanie trwa 5 minut, pieczenie ok. 15 minut i w
La grande e la piccola cuocabrownie obiecuje przyrządzać je częściej. Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy, więc bez wyrzutów wcinajcie na zdrowie 😋. Składniki na średniej wielkości tortownicę: 2 szklanki puree z dyni (pieczona dynia zblenowana na gładką masę), 300 g sezamu, 1 szklanka kakao lub karobu lub pół na pół, 5 łyżek słodu - syropu klonowego
Jeść, by żyć w zdrowiucałe mleko – ubijać Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć – zostaną grudki nie połączone Piec 1 godzinę – ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku – nie powinno wystygnąć
Mojewlasne.plsztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek. Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu
JejKuchniadodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksuję. Białka zimne miksuję ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję do masy, mieszam już delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam do formy, wtykam posiekane morele, posypuję cukrem waniliowym. Piekę 55 minut w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. PLACEK Z MORELAMI POLECA SIĘ
Zasmakuj Kuchnisamo - dokarmianie po pól szkl. i mieszanie wieczorem. Dzień 4: Rano znowu dokarmianie. Wieczorem dokarm 1/2 szkl. mąki, ale już bez wody!!! Wymieszaj, przykryj i odstaw. Dzień 5: Zakwas jest już gotowy do użycia i pieczenia chlebka :) Nie musisz zużywać całego zakwasu do chleba. Odłóż np. 3-4 łyżki zakwasu do nowego słoika i możesz powtórzyć proces
Delicious Placepieczarkami. Całość p iec zemy pod przykryciem ok oło 6 0 minut w temp. 180 C. Następnie jeszcze jakieś 15 minut bez przykrycia. Dla pewności najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, pieczemy je pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut. [caption id="attachment_7501" align="aligncenter" width="685"] Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą[/caption
e-PrzepisyKulinarne, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Do ciasta dodajcie opłukane i osuszone rodzynki. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ciasto posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchnibaranka: Blachę z barankiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 21 minut – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony odstawiam do wystudzenia. Baranek z ciasta drożdżowego jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Piecze Chlebwstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę odstawiam na około 15 minut w foremce do przestudzenia, następnie wybijam i odstawiam do wystudzenia. Następnie dekoruję
Uwaga Babcia Gotujewyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie paluchów drożdżowych: Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Paluchy drożdżowe są gotowe, życzę udanego wypieku
Uwaga Babcia Piecze ChlebNONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto należy do tych zdrowszych. Więc polecam na święta
Słodkie zapomnienieszklanki do 3/4 – jeśli natomiast lubicie ciasta słodkie, zróbcie z większą ilością cukru. Ciasto: 400 g pierników lukrowanych, bez nadzienia 8-9 jajek 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru
Smaki Na Talerzudołu, a następnie 15 minut z termoobiegiem. To są zabiegi na piekarniku Bosch. W zwykłym piekarniku powinno wystarczyć 45 minut pieczenia z grzaniem góra-dół i 10 minut z termoobiegiem. Upieczone ciasto po przestudzeniu bez problemu "wychodzi z formy". 11. Ciasto wyłożyłam "do góry nogami", bo to ciasto nie urośnie spektakularnie. Robimy lukier mieszając cukier puder z sokiem
Kawa z mlekiempostępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Nuggetsy, każdy kawałek smarujemy olejem, dobrze z każdej strony, pędzelkiem. Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 min. w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, najlepiej przed końcem wyjąć mały kąsek, przekroić i spróbować, zobaczyć czy jest
Zasmakuj KuchniDo tej pory podawałam na blogu przepisy na pieczenie królika i niedawno zdałam sobie sprawę, że nie ma tu ani jednego postu o króliku duszonym
Weekendy w domu i ogrodziekawałeczku ;) Składniki na okrągłą foremkę z kominem: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;) Polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła 4-5 łyżeczek cukru
Gotowanie...to proste !pokruszyć i ugnieść) lub rozwałkowuję na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam łyżką na cieście, wyrównuję. Przykrywam drugą połową ciasta, pokruszoną lub startą na tarce o dużych, grubych oczkach. Szarlotkę piekę około 1 godziny w temperaturze 180 C grzaniem góra-dół na środkowej półce, bez termoobiegu. Lekko wystudzony jabłecznik posypuję delikatnie cukrem pudrem. Teraz wystarczy zaparzyć
Zasmakuj Kuchnidodatkami w środku. Składniki na małą keksówkę, rynienkę: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka) 1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych
Gotowanie...to proste !chęci jedzenia owsianych płatków. Początki były trudne, wcale nie smakowała mi taka forma śniadań. Dziś nie wyobrażam sobie dobrego śniadania bez płatków owsianych, są moim uzależnieniem. Proste, szybkie a przy tym smaczne. Gotowane, surowe lub... pieczone. Najlepiej z kwaśnym jabłkiem, krojone. Uwielbiam takie śniadania! Składniki (na 3-4 porcje): 1 szklanka płatków owsianych 4-5 jabłek antonówek
Mango Papajamięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony. Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160 o C na termoobiegu) lub w 180 o C bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem. W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju
Czerwień i błękitTegoroczne upały skutecznie zniechęciły mnie do gotowania i pieczenia. Perspektywa stania w nagrzanej kuchni nie była zbyt kusząca, a dzieci domagały się obiadu więc postanowiłam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:) Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru kokosowego - puszka mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu(...)oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego
Health-Fit-Lifeoraz gorzką czekoladą to już prawdziwy rarytas. Można ją podać na deser lub śniadanie. Najlepiej smakuje na ciepło. P.S. Do przygotowania pieczonej kaszy manny polecam masło orzechowe firmowe 100% crunchy Primavika - jest to wysokiej jakości masło bez soli, cukru oraz oleju palmowego (tu: recenzja ). Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżka cukru 3-4 łyżki masła
Kuchnia MagdaLenypassatą, posyp przyprawami, nałóż ser i szynkę, zwiń w rulony. Pokrój w skośne nieduże kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp parmezanem. Piecz ok. 15 minut (do zrumienienia się sera) w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego
Zasmakuj Kuchnijaja; 1 szklanka maślanki; 1/2 szklanki oleju roślinnego; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy); 1 łyżka kakao; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; 500 g świeżych truskawek. Dodatkowo: Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz
Gospodyni Miejskawlewać pomału do masy serkowej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas, tylko połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i szybko wyłożyć masę serową łyżeczką do melonów porcjować arbuz bez pestek lub pokroić nożem na kostki połowę arbuza włożyć do masy serowej przyciskając łyżką, wygładzić wierzch poukładać na wierzchu biszkopty, sokiem
W Mojej Kuchni Lubięinne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar
Moje domowe kucharzeniepianę z dodatkiem soli. Odstawiamy na chwilę. W drugiej misce mieszamy mikserem pozostałe składniki tj.mleko, mąka, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Dodajemy ubite białka ale mieszając już delikatnie drewnianą łyżką. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu do zarumienienia się
Życie zaczyna się w kuchniWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc . Babka być musi no i będzie. Puszysta, pachnąca i słodka. Piekłam już różne babki, ale tym razem proponuję Wam babeczkę bardzo prostą i mało pracochłonną. Taką, którą możecie upiec nawet w ostatniej chwili. To ostatni wpis przez świętami więc przepis przepisem, ale chciałabym złożyć wszystkim czytelnikom, gościom i przyjaciołom, serdeczne życzenia. Życzę
Smaczna Pyzabakłażana nakładać masę mięsną na grubość około 1 cm. Każdy plaster zwijać i układać na sztorc w wysmarowanej olejem formie. Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika
Codzienna kuchnia niecodziennaolej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i orzechy, zmiksujcie na gładką masę. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Gotowe ciasto posypcie cukrem pudrem i smakujcie - smacznego Wam życzę
Zasmakuj Kuchnispód: 1 szczypty soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gramów masła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam. Dodaję jajko, masło (miękkie), cukier i mieszam by powstało ciasto. Wykładam ciasto do brytfanki, rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa(...)zgęstnieje podczas pieczenia. Gdy spód się upiecze wyjmujemy go i przekładamy masę serową. Pieczemy sernik przez 50 minut w 180 stopniach. Piana: 4 białka pozostałe z masy serowej 1/2 szkl cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą. Dodajemy stopniowo cukier. Wyjmujemy upieczony sernik. Delikatnie, żeby nie opadł, a jednocześnie szybko nakładamy pianę. Pieczemy przez 10 minut
MojaQchnia.plkaszę owsianą, można groch, fasolę, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C z 17 minut, następnie zdjąć folię z ziarnami i piec jeszcze z 17 minut, ciasto wystudzić, ja zrobiłam wieczorem i do rana zostawiłam jabłka bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka do garnka, wlać 800 ml soku (sok można dać jaki się lubi i zagotować, w reszcie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 250 g marchwi, 2 jajka, 90
Państwo Wojtczuk gotująprofesjonalne szycie mojej Siostry gęś ok. 3 kg 1 kg jabłek (szampiony, szara reneta) majeranek - dużo sól, pieprz Przygotowanie: Gęś bez podrobów nacieramy solą i pieprzem oraz majerankiem. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Przed pieczeniem nadziewamy pokrojonymi w ćwiartki jabłkami. Zaszywamy. Układamy gęś w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną wody, żeby gęś nie przywarła. Pieczemy pod przykryciem
Kuchnia po mojemuPierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę 70 minut, na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Mięso wyciągamy z piekarnika i studzimy, bez odwijania z folii. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domukremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli
Mała Cukierenkatalerzyk i wstawić do lodówki. Pieczenie drożdżówek: Drożdżówki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem i posypuję obficie kruszonką. Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki ze śliwkami są upieczone, można się częstować
Uwaga Babcia Piecze Chlebpieprz 300 ml śmietany 18% 2 jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez
Gotowanie jest łatweRobi się ją u mnie w domu od lat. Krucha, z chrupiąca bezą i jabłkami z aromatem cynamonu... Składniki: 3 szkl. mąki margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy
Gotuj z AgnesProponuję dziś dla Was bardzo fajne , smaczne ziemniaki pieczone w masełku , super sprawdza się na niedzielny obiad , grilla , czy tak po prostu
Mój SmakCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania
Bez Cebulidnia. Tak też się u nas dziś w domu stało:) Do tego upiekliśmy posypane cynamonem krążki jabłka. Taki dodatkowy zapach pieczonego jabłka wzmocnił koktajlowy smak. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale za to pożywny i zdrowotny. Bez cukru. Bo po co? Same owoce niosą za sobą dużą słodycz, wystarczy dodatek (w moim przypadku) serka wiejskiego i odrobina wody
Zasmakuj KuchniWoli Suchożebrskiej. Sokołów promuje swoje produkty linii Naturrino bez konserwantów. Po krótkim wprowadzeniu, oraz zapoznaniu się z produkcją wyrobów bez konserwantów Naturrino, przystąpiliśmy do degustacji. Wszystkie wyroby smakują rewelacyjnie, przypomniała mi się domowa szynką pieczona i pyszny pasztet babci. Od dzisiaj jestem smakoszem tych wyrobów. Wykład o zasadach zbilansowanej, codziennej diety przeprowadziła Agnieszka Piskała - dietetyk, ekspert
Kulinarne Fantazje Mariolimieszanki studenckiej, co nie było efektem zamierzonym a raczej potrzebą chwili, która przyniosła nadzwyczaj dobry efekt końcowy :) Jeśli użyjecie samych orzechów bez suszonych owoców możecie dodać więcej cukru lub ksylitolu. Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenie Składniki suche : 300 g mąki orkiszowej (ciemnej i jasnej pół na pół) 60 g brązowego cukru 2,5 łyżeczki przyprawy
SzczyptaSmaQMój kolejny bochen chleba tym razem wypiekany bez foremki. Rósł jak na przysłowiowych drożdżach i wyrósł pięknie. Polecam ze świeżym masełkiem, pyszny. Pieczecie już chleby czy jeszcze nie udało mi się Was namówić? ten bochen uda się każdemu więc pieczemy? Chleb żytnio - pszenny na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio była sałatka z migdałami ziemnymi, a dziś pieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam
Quinoa Raz!kurczaka kroimy w poprzek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą,pieprzem i pietruszką ususzoną lub drobno pokrojoną.Papier do pieczenia pociąć w kwadraty,położyć na nich pierś i zakryć papierem( na połowę złożyć).Smażymy bez tłuszczu z obu stron nie za długo by nam nie wyschła. Ma być soczysta lekko podduszona. Krok 4 Ogórka obieramy ze skórki
Różowa kuchniaczasie nagrzewam piekarnik. Pieczenie drożdżówek : Przed pieczeniem brzegi drożdżówek maluję rozmąconym białkiem i górę posypuję kruszonką. Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki z serem i jagodami są upieczone, można się
Uwaga Babcia Piecze Chleblotki. Smarujemy je marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C pod przykryciem przez ok 35 minut, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia, żeby się ładnie zarumieniły
e-PrzepisyKulinarnegórze masy układam owoce. Brzeg ciastka maluję białkiem i posypuję cukrem. Pieczenie: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 14 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Ciastka z ciasta francuskiego z owocami są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku
Uwaga Babcia GotujeGotujemy do miękkości i odsączamy. Buraczki myjemy, osuszamy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyjmujemy z folii, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kurczaka myjemy, wkładamy
cool and mintyJeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko
cool and mintymleko, dodać jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz sól. Wszystko razem zmiksować żeby składniki się połączyły. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać przestudzone masełko. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Na talerzu ułożyłam placka, posmarowałam konfiturą, na nią kolejny placuszek, tym razem posmarowany rozgniecionym widelcem
kruche babeczkiserem i masłem. Cisto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy dowolne kształty. W połowie ciasteczek wycinamy dziurki. Na ciasteczka bez dziurek nakładamy po łyżeczce ulubionej konfitury. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 180 stopni ok. 20-25 minut. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAkrążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę i jedną pomarańczę, na to wyłożyć indyka (zalewę, w której się moczył zachować, bez przypraw), a na mięso drugą pomarańczę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. godzinę, polewając co jakiś czas marynatą. Upieczone mięso wyłożyć na talerz. Z naczynia przelać do garnka powstały sos, cebulę
zadanie-gotowaniemąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut. Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego ! * post sponsorowany
kolorowotorcikowoDrób jest najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Bez wątpienia palma pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze
Jacob Tastesskładniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek. Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda po ciecierzycy lubi się(...)wylepione ciasto wyłóż jabłka a na to piankę. Na wierzchu rozkrusz resztę ciasta. Dla bajeru możesz posypać delikatnie brązowym cukrem. Piecz w temp. 170-180 C max! około 40-50 minut, na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Ciasto wytrzymuje spokojnie nawet
greenscarfPolecam skrzydełka z kurczaka w panierce z krakersów pieczonych w piekarniku..
Ugotujmy Cośuformuj w coś zgrabnego (albo zostaw tak jak jest) Ułóż chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy
greenscarfjajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali
Chocolate Muffin Blogwaniliowego 2/5 szklanki cukru pudru 200g margaryny Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Wyrobić gładką masę. Rozwałkować, wycinać dowolny kształt. Piec w piekarniku 180'C przez około 14 min. Podawać posmarowane dżemem, polane czekoladą lub bez dodatków. Smacznego
Tagebuch po polskuSposób przygotowania: Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i wodę gazowaną, aby konsystencja przypominała masę na naleśniki. Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez odrobiny tłuszczu. Po usmażeniu na każdy placuszek nakładamy jogurt naturalny typu greckiego i robimy tak na przemian. Posypujemy cynamonem i podajemy
Truskawkowa FiestaJajka w temperaturze pokojowej ubijać, dodając jogurt grecki oraz cukier i szczyptę soli. Do masy przesiać powoli mąkę proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze starta skórka cytryny. Obrać gruszkę. Rozgrzewamy patelnię (bez oleju) i łyżką wyłożyć na nią placki w dużych odległościach, aby miały szansę urosnąć podczas smażenia. Na małym ogniu zarumienić jedną
ChilliJemyłyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej(...)Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem. Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną
https:KKuchniaMniamodstawiamy. Miksujemy/lub spokojnie można je potem podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy ze szklanką wody. Studzimy. Miksujemy z bananem. Dodajemy mąkę kokosową, kakao i słodzimy. Masa ma być gęsta. Przekładamy na wcześniej
More food, love and dreamsmnie i moich sióstr. Bardzo je lubiłyśmy. Teraz robię je swojemu synkowi, również bardzo mu smakują. Bardzo proste i szybkie kokosanki bez mąki. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 16 łyżek wiórek kokosowych opakowanie kleiku (170 g) Margarynę miksujemy z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek
Pelusiowa Kuchniamąki pełnoziarnistej pszennej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych ( ja zmieliłam w młynku do kawy) pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 5 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mleka kilka kostek gorzkiej czekolady Płatki owsiane zmielić - nie muszą(...)ciastka. W każdym ciastku wykałączką porobić małe dziurki. I to zadanie właśnie należało do mojej córki.Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostudzeniu ,pędzelkiem pomalować je po stronie bez dziurek rozpuszczoną gorzką czekolada. Można również zostawić w wersji bez czekolady lub użyć czekolady mlecznej ( z mleczną czekoladą to wersja
Radość kipiąca uśmiechem.druga stronę i smażymy 2 minutki. Następnie w brytfannie układamy piersi skórą do góry, naokoło układamy połówki jabłek bez pestek ( możemy w środek włożyć po łyżeczce żurawiny) i wszystko zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie
Niezły Młyneknagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Chleb wystudzić na kratce i kroić
Moje domowe kucharzenieodstawiamy. Miksujemy/lub spokojnie można je potem podziabać widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy przykryte, dodajemy ciecierzycę, dynię i miksujemy masę na gładko. Dodajemy mąkę kokosową, masło
More food, love and dreamswaniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 100 g płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć
Nie tylko w kuchniusunąć pestki, opłukać pod zimną wodą i każdą do pełna napełnić farszem i kłaść w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/2 szklanki wody piec w pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół przez 30 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 180 C przez 15 minut - papryka jest syta, smaczna i z kalarepką smakuje wyśmienicie................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKurki umyć, jeśli są duże, pociąć na mniejsze kawałki, podsmażyć krótko na patelni. Zawartość patelni przełożyć do mięsa, zalać wszystko piwem. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach. Pierwszą godzinę pod przykryciem, ostatnie pół godziny bez przykrycia. Smacznego
na moim stole...godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę, posmarować ją żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25-30 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuoraz pieprzem i dolewamy oliwę z oliwek dla połączenia masy. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy czosnkowo-ziołową mieszanką. Pieczemy pod folią aluminiową przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przez 5-7 minut bez folii, dla zarumieniania i chrupkości skorupki. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl.oleju Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez
Cynamonowe szczęścieumieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej. Nie każdy wie, że oliwki są niskokaloryczne i zawierają zdrowy tłuszcz. Chronią serce, wspomagają układ trawienny, chronią
My Chcemy JeśćZiarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy Winiary 1 szklanka cukru
Sama słodycz i szczypta chiliNastępnie na talerzu wylądowały ruskie z boczkiem Następnie nasz faworyt, czyli pieczone meksykańskie No i podwójny deserek: Pierożki - szarlotka z lodami waniliowymi Jabłecznik z pyszną, chrupiąca bezą skradła nasze serce. Podsumowując: Szybko, sprawnie i smacznie- co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Porcje są takie, że bez problemu się nimi najemy. Mam malusie zastrzeżenie co do cen pierogów
Wielki apetytciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Krem: 500 g mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 kostek białej czekolady pół szklanki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej W szklance
MamaOskarkadania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany. Oto Przepis na schab w galarecie: Składniki: 12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami 500 ml rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiałka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku. Smacznego
Kuchnia Łukaszażółtkami, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie stopniowo kleik ryżowy. Na końcu ubijamy sztywną pianę z białek i wszystko razem mieszamy. Dodajemy kokos. Z gotowej masy formujemy łyżeczką lub szprycą niewielkie ciasteczka, które nakładamy na papier pergamin. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180C na złoty kolor. Ciasteczka biorą udział w akcjo- konkursie na wypiek bez mąki, nie-dietetyczne
Smakowy Rajtakie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu
Smakowy RajPrzepyszne, ekspresowe i łatwe w wykonaniu. Najlepiej użyć smażonego dżemu własnej roboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier
Qlinarnie i Qlinarniesię piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku. Indyka piec najpierw 40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 40 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli po wkłuciu widelca indyk swobodnie się z niego
Kuchcik gotujeBarszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy
W SMAKMasę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze egzotycznego wyrazu, zwłaszcza kiedy do masy serowej dodacie prawdziwej
Luźna Kuchniadzięki czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam! Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem Forma do tarty: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Ciasto kruche 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.) 1/2 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku(...)piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe nadzienie wyłożyć na l ekko przestudzony spód. 2. Nadzienie szpinakowe. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie
coolinarnastrefa.blogspot.comlodówki. 3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez). 4. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa Anipasy. Kazdy pas ujac za dwa konce i skrecic 2 razy wzdluz osi.Powstanie paluch-zawijas.Zwiniete paluchy ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zachowujac odstepy.Piec w 200°C 10-12 minut. Istnieje rowniez drugi sposob wykonania paluchow- bez uzycia jajka. Postepujemy identycznie,tylko po rozsypaniu sera lub innych nasion bezposrednio na placie ciasta,bez uzycia jajka ,musimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według
NA MOIM TALERZUminut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180 º C, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić. Panna cotta: 400 ml śmietany kremówki 30-36% 1 laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki
Food SquareBiałka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaJak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to
Smaczne Zdrowe. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec daj ocet i dalej ubijaj. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Czas Pieczenia: Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą
Niezły Młynekwiórków kokosowych - 90 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubijaj dalej, dodaj mąkę ziemniaczaną, beza ma być sztywna i szklista, na sam koniec wiórki, wymieszaj łyżką. Wyłóż na blaszkę, piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Zwiń gorącą w roladę. 500 ml śmietany 36% ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru
SMYKWKUCHNIPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią . Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego . Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia SowyBabka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo
Smaczne Zdroweostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do blaszki 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 o C przez ok. 20-25 minut (patyczek może być delikatnie oblepiony okruszkami, nie może to być jednak surowe ciasto). Masa serowa. Utrzeć(...)bardzo rzadka, prawie jak woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty. Polewa czekoladowa. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzygotowałam ciasteczka, bardzo zdrowe ciasteczka, z płatkami owsianym, żurawiną, bez cukru, z miodem. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym ciasteczek. Wyszły idealne, takie biszkoptowe. Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową
W kuchni Karmel-itkiBITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można skrócić do 1 godziny - mniejsze krążki szybciej się pieką. Czas suszenia w piekarniku to około 2 godzin. Przekładając bezowe krążki bitą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber ..Przepis na chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas(...)Piekarnik nagrzać do 260*C . Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C. Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). * * Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję
Moje domowe kucharzenieblaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE -5 jajek -3.4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po ok 40g sztuka -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej (łyżki pełne, z górką(...)kilka zmielonych orzechów włoskich -3 cukierki Michałki do posypania ciasta Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut, łącznie z wyszukaniem ich z szafek kuchennych, a pieczenie zajmie tylko pół godziny. No i z tej radości zjadłam dość pokaźny kawałek, a ciasto było świeże jeszcze przez cały następny dzień. Moje ciasto jest bez glutenu i jajek, ale można też użyć mąki pszennej. Składniki(...)olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej okrągłej tortownicy, posypać malinami. – Piec 30 minut w temp. 180 st.C
To co kochamwaniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr wrzątku -500g mrożonych malin Krem śmietanowy z mascarpone: -500ml śmietanki 30% -250g serka mascarpone -4 duże łyżki cukru pudru (ilość do smaku) -laska wanilii -opcjonalnie 2 śmietanfixy, ja dałam bo śmietanka 30% może być za "lekka" Beza: -3 białka -150g drobnego(...)wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki, po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy do lodówki, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut, studzimy. Galaretki rozrabiamy w 1 litrze wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, wrzucamy zamrożone
Wypieki Reneśmietany 30 % 3 jajka 3 łyżki musu z dyni 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe, bez cukru 100 g rozpuszczonego masła 300 g ciasteczek oreo 100 g czekolady na polewę oraz bezy do dekoracji tortownica(...)chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura
Kulinarne Fantazje Mariolimasła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada(...)łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych
Na słodko lub wytrawniekokilkach, z dodatkiem owoców. Oczywiście paluchy zamoczyłam w 'surowej' wersji i jest o niebo smaczniejsza od pieczonej, ale spokojnie, taka zapiekana, jest równie wyśmienita! Gorąco zachęcam do wypróbowania! :) Aaaa, białka oczywiście przechowajcie w lodówce, zrobimy z nich bezę typu banoffi- ale to w kolejnym wpisie :) Przepis na 4 kokilki: * żółtka- 6 szt. * cukier trzcinowy- 6 łyżek* * owoce
Kraina Miodem Płynącajednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego(...)Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi. Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw. Sarmackie
Przepisy AleksandryPieczone w skórce buraczki są pełne smaku, jędrne i soczyste, o intensywnym burgundowym kolorze. To istna bomba witaminowa. Do pieczenia wybierajmy mniejsze okazy. Są słodsze i szybciej się upieką. Szczególnie polecam podłużną odmianę buraków. Podczas pieczenia buraczków nic się nie marnuje, nie wypłukujemy ich smaku i witamin, jak to ma miejsce, gdy gotujemy buraki w wodzie. Tutaj(...)najlepiej małe. Upieką się w tym samym czasie. WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Buraczki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Układamy w żaroodpornej formie, zachowując odstępy. Przykrywamy szczelnie odporną na wysokie temperatury pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, w zależności od wielkości buraków. Małe okazy będą gotowe nawet
cool and mintykakao 200 g masła lub margaryny 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku 4 jajka 150 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) skórka starta z połowy pomarańczy szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować(...)ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć
Moje domowe kucharzenieminut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut. Składniki na piankę: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Wykonanie pianki: Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony(...)cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
Jadło i czytadłoWłaśnie za dynię uwielbiam jesień. Pieczona dynia jest niezwykle aromatyczna i świetnie pasuje do różnych dań na słodko i na słono, na zimno i na ciepło. Dlatego bardzo lubię dodawać ją do dań obiadowych. W dzisiejszym risotto, dynia świetnie się wpasowuje, nadając pięknej barwy i nietypowego smaku. Jednakże, kluczem do idealnego risotto jest użycie bardzo dobrego bulionu oraz odpowiedniej metody(...)jego wykonania, a z moim przepisem wyjdzie Wam ono wspaniałe bez trudu. Gotowi? Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu (lub 1l wody + 2 łyżki d omowego koncentratu bulionu warzywnego) – 450g dyni – 225g groszku konserwowego – 200g ryżu Arborio – 50g parmezanu – 1 cebula – sok z 1/2 cytryny – 20 + 10g masła – sól
Be Fit Be Strongsłodko i niskokalorycznie Od jakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik (tortownica(...)Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Przełóż masę do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia! Smacznego! English version Diet cheesecake (24 cm cake pan) Ingredients: 800 g of low fat cream cheese
karmelowy