bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1363/3453)

Orzechowe ślimaczki drożdżowe 69

bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec

moj przepis na
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 69

bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec

moj przepis na
Sernik z powidłami śliwkowymi 98

szklanki mąki pszennej 1 jajko 130 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (można użyć twarogu z wiaderka) 7 jajek 3 łyżki soku z cytryny 100 g masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g bez cukru) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych(...)polecam Powidła ze śliwki węgierki, które kupicie tutaj Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy nożem aż składniki lekko się połączą. Dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy

Fascynacje Ani
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 117

orzeszki, aby się nie obsypywały. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić(...)blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić

moj przepis na
Bułki ” codzienne „ 155

jeszcze urośnie , więc kulki muszą być odrobinę mniejsze od oczekiwanych ) . Układamy na papierze do pieczenia , podsypanym mąką . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na następne 30 minut w ciepłe miejsce . Na każdej bułce robimy nożem wgłębienie ( jak na zdjęciu ) . Rozgrzewamy piekarnik do 220 C , bez termoobiegu i do tak nagrzanego wkładamy bułki . Przed samym włożeniem do piekarnika , bułki należy spryskać(...)wierzchu wodą ( najlepiej użyć małego spryskiwacza ) , ten zabieg powoduje tworzenie się chrupiącej skórki . Pieczemy około 30 minut , do momentu aż skórka otrzyma właściwe zabarwienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wyciągamy , układamy na kratce do wystygnięcia i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !     Post Bułki ” codzienne „ pojawił się

Ogrodnik w podróży
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 157

orzeszki, aby się nie obsypywały. Przygotować dwie blaszki od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić(...)blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ostawić do wyrośnięcia – około 30-40 min. Powinny porządnie się napuszyć. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić

moj przepis na
Wiśniowe westchnienie 386

, Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy  (o wymiarach 28 x 39 cm). Na jedną z nich wyłożyć bezę i upiec w temp 160 stopni (termoobieg) przez ok. 20 minut. Beza:  6 białek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przepis na kakory (soczewiaki) 172

się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić(...)soczewiaki. Znalazłem kilka różnych przepisów w Internecie i trochę poeksperymentowałem. Zdecydowałem się na wersję pieczoną, a do farszu dodałem marchewkę i jabłko, co znacznie poprawiło jego smak. Jest przy tym daniu trochę roboty, ale było warto! Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Boczek z batatami i borówkami 91

przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie w normalnym. Na niewielkim(...)miękkie. Gotowe bataty przekrawamy na kilka części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki , a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym. PaleoSMAK Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ), ale nie mieści

PaleoSMAK
Boczek z batatami i borówkami 169

przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie w normalnym. Na niewielkim(...)miękkie. Gotowe bataty przekrawamy na kilka części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki , a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym. Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ), ale nie mieści się

PaleoSMAK
Owsiane ciastka z dziurką 191

blogu pojawia się przepis na ciastka owsiane, które po prostu uwielbiam. Dlatego ciągle szukam nowych kombinacji smakowych. Dzisiaj przepis na pyszne, chrupiące kolejne* ciastka owsiane z dziurką. Do tego bez jajek. Samo zdrowie! Kto się skusi? Pracy przy nich na prawdę niewiele, a uwierzcie mi, że wszyscy będą się nimi zajadać. Nawet dzieci :) Polecam z czystym sumieniem. Długo utrzymują(...)innych orzechów - 100 g miękkiego masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki mleka - 3 łyżki miodu - 0,5 łyżeczki cynamonu - 30 gorzkiej czekolady - cukier Płatki owsiane z migdałami zmiksować w blenderze (nie na mąkę). Dodać pozostałe składniki (bez cukru), posiekaną czekoladę i wyrobić ciasto. Ciasto nie powinno kleić się bardzo do rąk

CookYourself
Pieczona pierś z kurczaka 157

tygodniem pracy. Więc co proponuję na dzisiaj ?   Pyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min.  W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest, że to co Wam przedstawię można przygotować dla większej liczby(...)wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia żaroodpornego.  Po 10 minutach mięso powinno być juz soczyste i gotowe do podania. Mój

Justa próbuje gotować
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami i budyniem 117

wiśni bez pestek 2 łyżki (30 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) Masa budyniowa (podobna jak w przepisie na ciasto “Fale Dunaju” ): 400 ml mleka kokosowego z puszki 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego bez cukru (ja używam sojowego) 1 budyń (40 g) waniliowy bez cukru 1 budyń (40 g) śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki(...)odpowiednie dla diabetyków! Trzeba wziąć pod uwagę IG pozostałych składników. Wykonanie: Umyte i odcedzone wiśnie bez pestek – ja dryluję używając tępej końcówki drewnianego patyczka do szaszłyków Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia. Dodajemy erytrytol i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe oraz olej, mieszamy i wyrabiamy aż uzyskamy

Lamarida.pl
Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei 70

czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża.  Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt. Przed pieczeniem bułki smarujemy jajem i posypujemy solą i kminkiem. Po upieczeniu możemy je przekroić i wypełnić dodatkami, podobnie jak bajgle. Będą również pyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatek(...)piekarnik do 230°C. Układamy kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy dłonią i nacinamy głęboko, do końca (tak jak na zdjęciu). Rozciągamy lekko dłońmi  tak, aby rozdzielić nacięcia.   Mieszamy jajko i mleko, smarujemy  ciasto i pozostawiamy bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut. Bułki  smarujemy

Tajemnice Smaku
Rewelacyjne Fish and Chips, czyli ryba z frytami, którą pokochają nawet Ci, co im ryba ością staje… 157

Dzisiaj na widelcu, będzie kultowe danie kuchni brytyjskiej, popularne fish and chips, czyli po naszemu smażone kawałki ryby z frytkami w papierze, które można dostać niemal

Nie Bo Piekło
Placek marcepanowy ze śliwkami 166

utarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny marcepanowy smak. Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 193

Sezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu(...)oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym zmiksować blenderem na gładkie pure. Cebulę pokroić w drobną kostkę

kolorowotorcikowo
Pavlova w pucharkach i zmagań z szydełkiem ciąg dalszy 117

porcje: Bezy: 2 białka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki cukru Pozostałe: 200ml śmietanki 100g mascarpone owoce do dekoracji Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z mąką i sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze do pieczenia malutkie beziki. Wkładamy(...)nagrzanego do 150 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Czas pieczenia zależy od wiekości- ja piekłam swoje ok. 50 minut. Śmietankę ubijamy. Dodajemy serek, gdy będzie już ubita i mieszamy. Wkładamy do pucharków na zmianę bezy, krem, owoce. Gotowe

Wrzosowa Polana
Ciasteczka duszki 35

ciasteczek będą Ci potrzebne: 300g mąki owsianej, 120g zimnego masła, 2 łyżki jogurtu greckiego, żółtko, 70g ksylitolu, kilka łyżek serka śmietankowego, kilka łyżek dżemu truskawkowego lub wiśniowego (polecam wersję bez cukru), kilka łyżek wiórków kokosowych. Potrzebna Ci będzie także foremka w kształcie serca i 2 słomki - jedna o szerszym i jedna o węższym przekroju. 1. Mąkę, masło, jogurt, żółtko(...)duszka. 7. W połowie ciasteczek za pomocą słomek zrób trzy otwory - szerszą słomką na usta, a węższą na oczka. 8. Ciasteczka piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut. 9. Po ostudzeniu ciasteczka bez otworów posmaruj dżemem, a pozostałe serkiem śmietankowym. 10. Na ciasteczka posmarowane dżemem połów ich drugie połówki posmarowane serkiem tak, by się

Z notatnika dietetyka
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 309

Zwinąć schab w roladę. Obwiązać nicią bawełnianą i obsypać obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kapusta kiszona , soczewica , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Pieczone udo z indyka babci Basi 147

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pieczone udo z indyka , smaczne i dietetyczne . SKŁADNIKI : ok. 1 kg udo z indyka, vegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi , czosnek

Pysznosci Babci Basi
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 147

szklanki mąki pszennej (450g), 250g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g), 3 łyżki cukru pudru (35g), 5 żółtek. Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 16g cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Ponadto: 500g(...)malin, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę lub dwie wody. Podzielić na dwie części, ale nie równe ( 60% i 40%), włożyć w woreczek lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Formę

W kuchni u Moniki
Ciasto czekoladowe 269

miksera łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy (w sezonie dodaję ponadto kilka świeżych wiśni bez pestek) i wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem (średnica 23 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 60 min (do tzw. suchego patyczka).. Po wyjęciu ciasto dekorujemy

Animelka Blog

Proponowane wyszukiwania