orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią ciasta z orzechami i miodem. Swoją drogą(...)kuchni Dlaczego trójkąty? Ciasto po zagnieceniu formuje się w okrąg i tnie zupełnie jak pizze, w trójkąty. Taki orzechowy trójkącik łatwo chwycik w dłoń i raczyć się z nim wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym
Mieszam w GarnkuTak, tak… znowu to samo! Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu 30 min 16
Ania i Marcin gotująTo już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się
Pieguskowa Kuchniajakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny lub masła 125 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 200 g cukru pudru(...)szczypta soli 5 łyżeczek żelatyny 200 – 300 g owoców (np wiśni , brzoskwiń lub ananasów z puszki) 500 g twarogu 500 g serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka
Kulinarna Patilogiagęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)dyni, sezamu)","4 szt jajko","1\/2 \u0142y\u017ceczka s\u00f3l"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie, a\u017c uzyskamy mas\u0119 bez grudek. Mas\u0119 wylewamy do wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia keks\u00f3wki. Pieczemy od razu w 180 st. C przez ok. 45 minut."],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Cieciorkowy chleb Danie Pieczywo
Kucharzycaoddzielnej misce wymieszać resztę składników na spód miksując na najmniejszych obrotach dodawać ubite białka do pozostałej masy wyłożyć do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w temp 180 stopni studzimy spód ciasta miksujemy wszystkie składniki na masę serową wykładamy na wystudzony spód całą uszczelnioną formę (np. owiniętą od zewnątrz folią aluminiową) wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćroku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze, że lato jest do 23.09. Ale co tam kalendarz. Ja wiem swoje. Jesień u mnie zaczyna się kiedy z piekarnika czuć aromat ciasta ze śliwkami. Mam nadzieję, że jesień będzie złota jak ta kruszonka(...)Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć uderzając i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście poukładać połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić na 20 minut. Na ciasto rozkruszyć kruszonkę. Piec w 180C przez 50 minut. Smacznego
Pełny talerzJeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około(...)kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz
głodny alergikSobotę. Babeczki waniliowe - 6 sztuk: 1 duże jajko 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurtu) 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 5 łyżek mleka 6 łyżek mąki tortowej niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny, woda lub syrop malinowy listonic(...)łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 5 łyżek mleka 6 łyżek mąki tortowej niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny, woda lub syrop malinowy'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem (bez – 170°C). Silikonowe foremki na babeczki lub tradycyjne na muffinki (6 szt.) smarujemy olejem. W jednej miseczce łączymy
Poezja smakukubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek weekendu: :) P.S. Wiśnie są mało widoczne na zdjęciu jednak zapewniam, że się(...)cały czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej i cały czas mieszając dodać 5 żółtek i wlać alkohol. Następnie delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni
My simple kitchen21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne(...)KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować
Smakołyki Berenikidojrzałych bananów, które z dnia na dzień nie będą nadawały się do jedzenia? Przyznam, że mam kilka sprawdzonych patentów na ich wykorzystanie i właśnie jednym z nich jest to ciasto! Czasami specjalnie przetrzymuję banany, aby móc je upiec. Jest przeeepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. Dodatkowo obłędnie pachnie oraz nie wymaga wielkich umiejętności, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać(...)pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig Ponadto: cukier puder do posypania Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki
Di gotujejest to, że wszystkim w domu smakowało ;) Sernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego(...)połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze
Motylkowa Kuchniainnej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład można użyć soku i skórki z mandarynki i dżemu ananasowego. Muffinki obejdą się bez kandyzowanych skórek, nawet bez dżemu, ale otarta skórka(...)oprószenia babeczek Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i małą szczyptą soli. Dodajemy cukier i mieszamy. W osobnej misce trzepaczką lub rózgą ubijamy jajka i dodajemy do nich stopniowo najpierw olej, potem jogurt naturalny i sok oraz skórkę z cytryny. Do składników płynnych wsypujemy składniki suche i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza można
Trzeci talerzktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego(...)Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego
Słodko-Słony Świat Ilony