bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:657/1508)

Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 168

nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać(...)wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej rozwałkowałam cienko, całe posmarowałam roztopionym masłem posypałam cukrem i cynamonem. Zwinęłam w cienkie roladki

Blondynka Gotuje
Nie tylko od święta 153

masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 40-45 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie(...)ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając.  Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.  W tym czasie przygotować krem maślany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli 252

był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł). Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:) Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie(...)mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki

6niebo
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 131

jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe.  Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne, bo takie też możemy upiec w domu.  Znajdziemy tam pieczywo na zakwasie z drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki(...)także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z galaretką z truskawek 398

zamieszaj szybko przez 20 sekund. Po ubiciu piana powinna być gęsta, gładka i lśniąca. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia. Narysuj prostokąt wielkości foremki, w której był pieczony biszkopt. Rozprowadź bezę w obrębie prostokąta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku to całkowitego wysuszenia i ostudzenia. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Podziel truskawki na ćwiartki(...)ostudzenia w chłodnym miejscu. Kiedy galaretka zacznie krzepnąć wylej n biszkopt i rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Ubij śmietankę na puszysto. Rozprowadź równomiernie po galaretce i przykryj bezą. Pokrój ciasto na kawałki. Każdą porcję udekoruj truskawką. Smacznego! Ciasto z galaretką należy przechowywać w lodówce. Ponieważ galaretka jest wilgotna, więc nieco barwi biszkopt. Łakomczuchom to nie przeszkadza. The post Ciasto

codojedzenia
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 261

Zapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 286

  Zapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 153

Straszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze(...)mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 265

Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona !  Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)Przelewamy masę do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką (bądź wyłożoną papierem do pieczenia). Ja używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C.  4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki.  5. Solonym karmelem

Sajkofanka smaku
Kostka cappuccino 302

Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut(...)przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady

Magiczne Życie Marty
Sos jabłkowy do drobiu 165

W poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia

IzaGotuje
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z FASOLI 146

plasterki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, masło klarowane, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik Pecva. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy garść żurawiny suszonej i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 30-35 min. w temp.150 stopni. Studzimy. Użyty w przepisie SŁODZIK PECVA dostępny jest we wszystkich(...)kropli zastępuje 1 łyżeczkę zwykłego cukru. Jest to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty czy kawy bez cukru. Doskonale nadaje się nie tylko do słodzenia napojów, ale także do deserów i ciast, zastępując w ten sposób biały cukier. Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu cukru

Kuchnia MagdaLeny
OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy) 371

jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki(...)łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego! — BTW całości z malinami

Ola la LCHF
Przepis na Zucotto 302

przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie

UgotujmyTo.pl
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 162

pozwolić sobie na masę bezużytecznych przedmiotów. Po prostu nie mam ich gdzie trzymać, a sami wiecie jak dużo gotuję i piekę. Multicooker jest bardzo poręczny i swobodnie zmieścił się w kącie stołu, gdzie czeka na swój moment użycia. Wtedy bez problemu przenoszę go w wygodniejsze miejsce. Takie urządzenie sprawdzi się w wielu przypadkach... Nie macie czasu, albo chęci(...)kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika problem ze zmywaniem stertą garnków, patelni i innych naczyń. Nie posiadam zmywarki i raczej

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania