bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:652/1508)

Odrywany chlebek z masłem ziołowym 155

się od dłoni) i bez grudek. Podsypać miskę mąką, uformować kule i pozostawić ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości (około 40 minut). W czasie kiedy ciasto rośnie wkładamy do miseczki 3 łyżki masła, do którego wyciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy zioła. Dokładanie je mieszamy. Keksówkę o wymiarach 28x8cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na długi

ChilliJemy
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 144

godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary. Chleb orkiszowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 111

też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Maślane piegusy z truskawką 145

już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej

Kuchnia w czekoladzie
Groszek ptysiowy 159

ciasto będzie gładkie, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek, wtedy odstawiamy masę na bok do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy (możemy użyć do tego miksera lub łyżki) do połączenia wszystkich składników, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200° przez

PatiGotuje
Staropolski mazurek orzechowy 262

jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany czas pieczenia jest czasem sugerowanym, w tym wypadku polecam kierować się intuicją i po prostu sprawdzać barwę 'bezy' - ma być brązowa i zarumieniona

Słodkie inspiracje
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 159

wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy.  Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano - opcjonalnie, do woli, ciasto będzie ładnie dodatkowo(...)pieprzu i soli - wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj. Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Muffinki z marcepanem 84

pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Papierowe foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz przez mniej więcej 20 minut. *Ja do przygotowania takich babeczek użyłam gotowej masy marcepanowej. Masa była bardzo klejąca i plastyczna. Pewnie miałabym duży problem z jej starciem na tarce bez uprzedniego jej zamrożenia

blog.moje-pasje.info
Ciasto jogurtowe z gruszkami 194

wiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy.   Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy

kolorowotorcikowo
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 212

czarnych oliwek bez pestek 10 pomidorków koktajlowych 250 g jogurtu greckiego kilka łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strucla drożdżowa z makiem 175

klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Przetnij ciasto wzdłuż i spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około godzinę. Piekarnik nastaw na 170 stopni . Wyrośnięte strucle posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody (ewentualnie mlekiem, bądź wodą). Piecz około 40 minut , do zarumienienia. Wystudzoną

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto francuskie ze śliwkami 180

szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki

kruche babeczki
Piegusek z cukinią 116

Proste, szybkie ciasto z cukinii. Aromatyczne, pełne smaku, wilgotne, delikatnie czekoladowe. Poezja, bardzo prosta i zrozumiała dla każdego ;) Potrzebujemy: 600 g utartej cukinii  (bez skóry i pestek) 6 jaj 1.5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego  1 szklanka oleju rzepakowy go 3.5 szklanki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 płaska łyżeczka

MamaOskarka
Brioche makowe na poczekaniu 136

rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej

codojedzenia
Omlet kakaowy z ciasteczkowym kremem i truskawkami 142

wersji na słodko :) Omlet bez mąki, krem z dodatkiem odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym (LOVE!) i mnóstwem truskawek. Czy może być lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy

Chocolate Muffin Blog