Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom(...)wyszło, choć pewnie nie aż tak puszyste) i miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut, po czym zostawiamy w piekarniku na ok. 2 godziny. Ciasta nie dopiekamy do suchego patyczka; ma być wilgotne i strukturą bardziej przypominać brownies niż murzynka. Podajemy z cząstkami świeżejpomarańczy . Smacznego! Oryginalny przepis
Bazując na smakuZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy
Kuchnia w czekoladzierazowej* 50 gram mąki żytniej* 2 jajka 75 ml oleju rzepakowego 2 łyżki syropy z daktyli 150 gram daktyli suszonych bez pestek 100 gram orzechów laskowych 2 łyżki czarnego sezamu 90 gram cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Kawę podgrzewam z dodatkiem kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej przez 10 minut, następnie przecedzam, przyprawy(...)Następnie daktyle rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Mango Papajaciasto i jest bardziej miękkie po upieczeniu na patelni Wykonanie: Połączyć składniki, dolewać wody stopniowo i od razu zagniatać ciasto. Jak czujecie że wody jest za mało to po prostu dolać. Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy(...)lodówce :)) 1 filet z kurczaka 1 pomidor kilka liści sałaty - lodowa, karbowana, masłowa -u mnie masłowa 1 mała cebula biała/czerwona 1 ogórek gruntowy przyprawa do kurczaka - bez konserwantów - np. Prymat pieprz Sos: Pół szklanki śmietany 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ulubione zioła Filet do kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju
Justa próbuje gotowaćsolą na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić(...)ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 1/4 masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki truskawek i delikatnie połączyć. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu z truskawkami, a na nim masę bez owoców. Udekorować płatkami kokosowymi, Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyJednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki Keks z suszonymi owocami Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio
PatiGotujeKolejne smaczne ciasto bez użycia miksera. Smacznego pulchne i wilgotne w środku ciasto można zrobić z dowolnymi owocami ! Polecam Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)Polub mnie na Facebooku Składniki: ( blaszka 20x25) ( szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 2 szklanki soda łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka kakao łyżka sól szczypta szklanka jogurtu naturalnego jajka wielkość M 3 sztuki lub wielkość L 2 sztuki olej pół szklanki cukier 3/4 szklanki 300 g czereśni Na lukier: cukier puder 4 łyżki gorąca woda 3 łyżeczki
Kulinarne przygodyskładników i nie zawiera cukru Bez problemu możecie wykorzystać go do tortu. Zapraszam! // Składniki (na formę 20 x 11 cm): Ciasto: 250 g mąki 40 g zmielonych ziaren słonecznika 50 g wiórek kokosowych 50 g cukru 50 ml oleju 230 ml mleka roślinnego 1 łyżka budyniu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego Krem
Via Gustododaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj
Gotowanie z pasjądodaj bezę i delikatnie wymieszaj - czas 30 s/obr łyżka masę szpinakową wyłóż na całą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj
Gotowanie z pasjąjajko 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta wanilii opcjonalnie słodzik np. erytrol , ksylitol (keto, LCHF) lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru) 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy) Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite
Ola la LCHFDodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 mm lekko podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawamy krążki. 4. Nadzienie w ilości ok. ½ łyżeczki umieszczamy w krążkach i sklejamy pierożki. 5. Smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez ok. 20 minut – mają zrobić
Kate's Kitchenblaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Na ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto prosto po wyjęciu
Kuchnia MagdaLenypół solone prażone i bez soli Przygotowanie: Banana, mleko, olej i cuker zblenduj na gładka masę. Dodaj mało orzechowe i wymieszaj dokładnie. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp
greenscarfkawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C aż będzie miękka. Kaszę jaglana gotujemy według przepisu ze szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona należy oba składniki dokładnie zmiksować. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie lekko klejące, ale bez problemu daje się formować. Odrywamy po kawałku
Przysmaki KarolkiPiknik z Optima Omega3 Muffiny truskawkowe na piknik Mój optymalny wybór na piknik? To tylko muffiny z truskawkami. Pyszne, soczyste i mocno owocowe. Nie wyobrażam sobie
dolcevitainmykitchenMaj, pora na rabarbar. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ten kwaśny smak. Dlatego co roku nie mogę sobie odmówić takiej tarty czy po prostu
Marder&Marder Manufacturewyłożonej papierem do pieczenia (my odrywaliśmy kawałek ciasta, robiliśmy kulkę, a potem ją spłaszczaliśmy). Piec ok. 15 min w temperaturze 180st. Ciasteczka za pierwszym razem robiłam z imbirem, a za drugim razem zrobiłam z cynamonem i właśnie te bardziej nam przypadły do gustu. Poniżej zamieszczam nasze zdjęcie konkursowe. Do konkursu zgłoszone zdjęcie było bez informacji o prowadzonym przez
Państwo Wojtczuk gotująNa straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i
Kulinarne pyszności Molkipierwszym wyrastaniu przełóżcie ciasto na oprószony mąką blat i uformujcie podłużny bochenek (możecie też zamiast mąką, spryskać delikatnie bochenek wodą i posypać przygotowaną mieszanką ziaren). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Zaparujcie go. Chleb ułóżcie na blasze, nacechujcie i pieczcie około 40-45 minut. Upieczony
OliveandThymebez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około
OliveandThymeczasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w małej formie keksówce o wymiarach 10x20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i/lub wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Nastoletnie Wypiekaniemnie na razie same skorupki bez masy , ale oczywiście przełożę jakąś masą. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor
Moje domowe kucharzenieskórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć orzech
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasa Grysikowa: ******************************** 1 szkl.mleka bez laktozowego 20 dag.masła 4-5 łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru Polewa: ******************************** 1 szkl.cukru 12.5 dag. masła 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: ******************************* tłuszcz do blaszki papier pergaminowy ********************************* Ciasto-Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.Ciasto wylać na na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę.Pieczemy 60 minut w temp.160-180 stopni. Masa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasę). Ciasto wyrasta w temp ok 40 stopni przez 2,5-3h (najlepiej w piekarniku). Warto „popsikać” wierzch wodą żeby nie było skorupki. Jeżeli chodzi o pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (kostki lodu, woda na blasze). Pieczenie – pierwsze 10 minut w wilgotnej atmosferze (różne sposoby). Co ważne pieczemy BEZ termoobiegu
Szybko Tanio SmacznieKruche, maślane i kształtne ciasteczka. Piękne brzegi uzyskane z wyobraźni rękawa cukierniczego. Przepis z programu Mariety Mareckiej. Wyśmienite! :) Podczas pieczenia w domu unosi
Zasmakuj Kuchniskładniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu Czekoladę rozpuścić, wymieszać z cynamonem. Smarować wystudzone ciasteczka. Wartości odżywcze: 1174 kcal bez polewy (wartości należy podzielić
Chocolate Muffin Blogmasła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem
Z Majeczką w kuchnimożecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza Składniki na kruszonkę: 50 g masła
Ciastkozercyoliwą z oliwek – ciasto , tak żeby utworzyło cieniutką warstwę – kształt dowolny . Nakłuwamy wykałaczką focaccie , żeby podczas pieczenia nie utworzyła ogromnego bąbla . Wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami , pomidorami , posypujemy solą i rozmarynem w lubianej ilości . Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 C i pieczemy około 10-15 minut , aż wierzch się zezłoci ( bez termoobiegu bo przypalą się
Ogrodnik w podróżyłyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem oczarowany! Ciasto szybkie do zrobienia, tanie no i jak wspominałam smaczne :) *** Wszystkim kobiecym blogowiczką życzę w Dniu Kobiet wszystkiego Najlepszego! Aby mogły jeść wszelkie słodkości bez skutków ubocznych :) Najlepszego
W Moim Magicznym Domuwielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki * dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli
Smaczne Zdrowe