bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:636/1508)

Ciasteczka na każdą pogodę 130

porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić na blaszce - będą bardzo miękkie, stwardnieją w czasie stygnięcia. Smacznego! Nie wiem tylko, skąd mam przepis... Zapisany był na jakimś skrawku papieru, bez dodatkowych informacji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 248

bezy ozdoby z czekolady Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać łopatką. Na dnie formy 21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać(...)dobrze schłodzoną śmietankę. Wkładać porcjami do jeżyn i trzepaczką delikatnie łączyć. Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wyrównać. Odstawić do stężenia. Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego! Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO Tagged: brzoskwinie , jeżyny , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 135

waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy  Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować.  Z cista usmażyć trzy placuszki lub upiec je w mikrofali*. W tym celu przygotować foremkę silikonową w kształcie serduszka. Ja użyłam foremki do smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat(...)minutę.  Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami. Smacznego! * Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne 30 sekund - dla pewności

Chocolate Muffin Blog
Brownie z batata - bezglutenowe, wegańskie, najlepsze :) 186

batatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera). Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).  Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.  W międzyczasie przygotuj polewę(...)kakao. Tylko delikatnie podgrzej, do momentu rozpuszczenia oleju. Całość energicznie mieszaj. Dodaj teraz proszek maca i ponownie dokładnie wymieszaj. Ostudzoną polewą polej wierzch brownie.  Wartość odżywcza całego ciasta (bez polewy): energia: 3370 kcal węglowodany: 414 g w tym cukry: 101 g białko: 62 g tłuszcz: 164 g błonnik: 50,5 g Wartość odżywcza polewy: energia: 674 kcal węglowodany

Zdrowie na języku :P
Łabędzie z bezy. 181

łabędzich skrzydeł, wkładamy do piekarnika i suszymy około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną.      Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe

Rozpustne gotowanie
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 130

tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu  HELIO . Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego(...)miski przekładamy ugotowaną ( według instrukcji na opakowani) delikatnie ciepłą kaszę,sezam, następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn,olej, sól i mąkę. Zarabiamy ciasto około 5 minut, ciasto będzie się delikatnie kleiło ale tak ma być. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocna Baba z jajami ;) 159

pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek

Pełny talerz
Rolada z ciasta serowego z kurczakiem i pieczarkami 158

Rewelacyjna rolada. Po upieczeniu ciasto serowe, czyli wierzch rolady jest niezwykle chrupiący i nawet gdy jest jeszcze ciepła to kroi się bez problemu - nic się nie rozwala. Na zimno również jest wspaniała, jako przekąska lub obkład na pieczywo. Polecam. 35 dkg żółtego sera 30 dkg pieczarek 35 dkg piersi z kurczaka 1 cebula 3 jajka 1/2 szklanki majonezu sól(...)papierem do pieczenia i natłuszczoną foremką o wymiarach ok. 25x40 cm. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.   Mięso kroimy na plasterki około 1 cm plasterki, dodatkowo lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.   Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy wraz z poszatkowaną cebulą na oleju, oczywiście doprawiamy solą i pieprzem.   Na ciepłe ciasto serowe układamy

Jadło i czytadło
Tort kosz malinowo- kokosowy 164

żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości(...)pieczenia i przekrawamy go w szerz na dwie równe połowy. Skórkę, która powstała na wierzchu biszkopta delikatnie osunęłam.  Następnie pieczemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Biszkopty kruszymy i łączymy z wiórkami kokosowymi, następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem  do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Wielkanocna Pascha 158

Przyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast

Mieszam w Garnku
babka kokosowa 121

Lubię babki..ciągle poszukuje nowych smaków..Polecam babkę kokosową..Jest przepyszna .. 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml) – łyżeczka i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ugotujmy Coś
Pomarańczowo- waniliowy sernik light - Thermomix tm5 173

Składniki: 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka starta skórka z jednej dużej pomarańczy (najpierw sparzyć pomarańcza

ClauditteMissCooking
Sernik trzysmakowy 348

SKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2

Kuchenne zapiski Edyty
Bajaderki 193

Składniki: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3 pełne łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka 3 łyżki rumu lub innego alkoholu ok 1 kg

Ciasteczkowy Potwór
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 175

wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam(...)kiedyś dawałam bez nitek, teraz dodaję z nimi). Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i tymianek. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma mieć nieco lżejszą konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe . Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na wysokość blachy. Nagrzać piekarnik do temperatury 200-210 stopni. Ciasto piec na złoty

Weekendy w domu i ogrodzie