Robiąc taką listę muszę przejrzeć zapasy produktów do pieczenia, których nie mogę kupić na miejscu, kosmetyki, chemie i oczywiście lekarstwa. Przejrzenie dat ważności, ilości produktów, spisanie braków, ktoś powiedział, że małżeństwo to prowadzenie gospodarstwa, aj się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się ale nie łatwo jest się obyć bez rzeczy do których się przyzwyczaiło przez ponad(...)pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło
ciastkarnia na kruchym spodziesłonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki(...)pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto
Moniki SmakołykiJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikużyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkaużyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i brzoskwiniowej) Krem śmietanowy: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkadodajemy przesiane mąki, które delikatnie mieszamy szpatułką (ja bardzo krótko wmieszałam mąkę najpierw mikserem, a dopiero potem szpatułką). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masę przelewamy do foremki, równo rozprowadzamy i pieczemy 20-25 minut (do tzw suchego patyczka i do złocistego koloru). Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Masa kokosowa(...)pudrem i na końcu łyżka po łyżce dodajemy masę kokosową. Do momentu złożenia ciasta masę można trzymać w lodówce. Dodatkowo : – szklanka wody z sokiem z połowy cytryny – 4-5 łyżek kokosu na posypkę Pierwszy blat układamy na dnie naszej blaszki (zostawiłam papier w którym piekłam biszkopt), nasączamy go wodą z cytryną. Równomiernie rozkładamy na nim konfiturę, a następnie
RelaxtimeEngland oraz White Rose . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej) Dodatkowo: różowy cukier do ozdoby Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkamąki ciasto może pękać a wtedy łatwiej zlepić). Zalepiamy jak pierożki i kształtujemy a'la rogaliki. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i przykryć jeszcze na 20 min do podrośnięcia. 6. Białko ubić ze słodzikiem i nasmarować nim nasze rogaliki. Piekarnik nagrzać i pieczemy 30 min 200 stopni. *Ja użyłam mąki z brązowego ryżu (wersja bez glutenowa),ale możecie
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy. Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 25 minut. (Warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, włożony w biszkopt patyczek powinien być suchy). Studzimy i przekrawamy
Kuchnia w czekoladzieszybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia(...)środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili siedzę przed monitorem w letniej, białej spódnicy, bez skarpetek, i nie mogę przestać uśmiechać się do słonka zaglądającego mi przez ramię. Lato, trwaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na blacie posypanym mąką jęczmienną. Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze(...)stopni przez następne 25-30 minut. Jeśli do pieczenia używasz naczynia żaroodpornego, to po upieczeniu wyjmij chleb i wystudź na kratce. Smacznego Chleb jęczmienny znajdziecie również na: Akacjowy blog Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Nieład malutki Nie tylko na słodko Leśny zakątek Ogrody Babilonu Polska zupa W poszukiwaniu slowlife
Codziennik Kuchennyciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm z ceramicznym dnem, jeśli używam zwykłej smaruję dno masłem i wykładam papierem do pieczenia wypuszczając(...)siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia, nie przejmujcie się, tak ma być :) Ciasta nie wyciągamy
Blondynka Gotujezłotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku trikom (z kilku różnych przepisów) wychodzi bez zastrzeżeń.Składniki5 jajek1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki(...)mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
CiastkozercyPodaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut
Kuchnia PokoleńTak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to
Zdrowie i pysznie na talerzu