bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:651/1508)

Stecca, czyli włoskie chlebki 156

dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki.  Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony(...)delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka cytrynowo – czekoladowe 197

ciasteczek zbyt blisko, ponieważ lekko ” rozlewają się” w trakcie pieczenia i wszystkie wam się połączą, tak jak moje na zdjęciu poniżej z lewej strony. Kolejną partię piekłam w odległościach większych (zdjęcie na dole z prawej) i była to odległość optymalna. Ciasteczka przed i w trakcie pieczenia Pewnie zastanawiacie się, czemu część moich ciasteczek nie jest obtoczona(...)Pieczemy ciastka w 170 stopniach około 10-12 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy je żeby się nie przypaliły. Proste ciasteczka cytrynowe Mam dla was jeszcze jedną ciekawostkę. Pierwszy raz korzystałam z silikonowej maty do pieczenia. Pierwsza partia pieczona na papierze do pieczenia, bardzo szybko się zarumieniła i spody delikatnie mi się przypaliły. Natomiast kolejną partię piekłam

Relaxtime
Pizza Margherita z salami i rukolą + filmik 211

ciastem (nie bez trudu) wypełnić blachę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze ok. 30 minut. 12. Mozarellę kroimy w kosteczkę. 13. Po upływie pół godziny ciasto smarujemy sosem, następnie układamy plastry salami i wszystko polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. 14. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 12 minut z grzaniem

Kawa z mlekiem
Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem! 175

pieczenia, poukładaj blaty ciasta na bułeczki, na wierzchu poukładaj umyte i osuszone owoce. Zrób kruszonkę zmieszaj cukier(100 g), mąkę (100 g) i masło (50 g) na kruszonkę, posyp nimi bułeczki i wstaw na 35 do 40 minut do piekarnika. Temp. 160 -170 stopni C. Pieczemy na złoty kolor. Gotowe! Bułeczki możesz też zrobić bez kruszonki, wtedy przed

SMYKWKUCHNI
Gofrokanapka ze szparagami 135

mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko sadzone Na początek warto przygotować sobie ciasto na gofry, które musi

MamaOskarka
babka z gara 185

proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM

w mojej kuchni
Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu 301

płatków owsianych bez glutenu 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1-2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć

Mała Cukierenka
Chleb paleo bananowo-fasolowy 201

się uzyskać ciasto o konsystencji gęstego kremu. Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść? Na koniec dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj wszystko dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz

PaleoSMAK
Ciasto cukiniowo-cytrynowe 170

Dawno niczego nie piekłam, dlatego gdy nadszedł weekend postanowił uszczęśliwić moją rodzinę jakimś słodkim wypiekiem. Mój wybór padł na ciasto , które jakiś czas temu sobie upatrzyłam, ale nie było okazji go upiec. Główne składniki to cukinia i cytryna, dzięki czemu ciasto jest lekko zielone, mocno cytrynowe, wilgotne i przepyszne. W dodatku bardzo proste, więc każdy bez problemu je zrobi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 592

patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe naszą pastą grzybową. Tniemy przy pomocy radełka w trójkąty o boku ok 6x23x23 cm Zwijamy je w małe ruloniki zaczynając od boku 6 cm , Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe ciasto dyniowe na ostro 202

bez dodatków, do zjadania znakomite. Ciasto dyniowe słodkie, co tradycyjnie się wypiekało, cukier na chili się pozmieniało.  Warto nowych smaków próbować, a czasem jak coś nie wyjdzie to nie ma co żałować.  Jeśli w kuchni się nie próbuje, to nowych doznań smakowych się nie  skosztuje.   #OlejKonwenanse    #OlejWielkopolski   www.olejkonwenanse.pl Składniki: 500 g pieczonej

Moniki Smakołyki
Purée z dyni 171

kremów, placuszków, ciast itp. Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach. Składniki: 1 dynia (ok 3kg) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C, wkładamy blaszkę. Cząstki warzywa pieczemy ok 40min, a następnie sprawdzamy widelcem czy bez trudu wbijamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z kisielową pianką – biedronka 300

efekt. Ciasto i bez tego, przykryte w całości galaretką smakowałoby równie dobrze, a byłoby dużo bardziej podzielne;) Osobiście ciasto źle mi się w tej formie kroiło i następnym razem z pewnością nie bawiłabym się z nim w ten sposób. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki

Smaki Na Talerzu
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 163

Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na części, uformuj kulki i przełóż w dostępach na blachę. W każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę masy „serowej” i posyp kruszonką. Odstaw na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia. W zależności od ilości/wielkości drożdżówek czas pieczenia 30-35 minut w temp. 180 C bez termoobiegu. Smacznego

greenscarf
Brownie z fasoli dla alergika 208

tylko żółtka), bez kakao. Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci zajadały się ze smakiem, nawet mąż stwierdził, że "może być" :) Polecam wszystkim alergikom oraz osobom na diecie.  1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 4 żółtka 0,5 szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierogi 170

powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,  dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie(...)kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy na przeznaczone do gotowania i do pieczenia :) Do piekarnika wkładamy na 20-30 minut w temperaturę 200 st.C ...a pierogi do gotowania zalepiamy

chleba naszego
MLECZNE BUŁECZKI 126

ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki ( Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia :p )  Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy folia spożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia .  Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy ziarnami . Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu

Marcepanowa kuchnia
Ciasteczka marchewkowe 185

ciekawsze. Ciasta bez jajek, nabiału – typowo wegańskie, nie tylko dla alergików 5.0 from 1 reviews Ciasteczka marchewkowe   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min   Ilość porcji: 10 ciasteczek Składniki 1 ½ szklanki mieszanki mąki ( można pomieszać pełnoziarnistą z zwykłą pszenną) 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Apetyt na Zielone
CHLEB PSZENNY CODZIENNY 170

puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania). Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo).  Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie do piekarnika (piekarnik zaparujcie- spryskajcie wodą). Pieczcie około

OliveandThyme
Sernik z truskawkami 154

Pavlovej. Margarynę rozpuść. Do dużej miski przelej rozpuszczony tłuszcz. Dodaj do niego żółtka oraz pozostałe składniki ciasta kruchego (tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg – sernik po upieczeniu będzie ładnie wyglądał. Kolejnym etapem przygotowania tego sernika jest(...)białka. Gotową masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód z ciasta kruchego. Na wierzchu sernika ułóż połówki truskawek. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez mniej więcej 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu nie będzie obklejony ciastem. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby ostygł

blog.moje-pasje.info
Kostka piernikowa -stary rodzinny przepis 248

bez niej nie ma w moim domu świąt,wszyscy ją uwielbiamy,bo czego tu nie lubić- w środku mięciutki piernik,na to polewa i wiórka kokosowe,mniam..... Składniki: na ciasto: 45 dag mąki pszennej 3 całe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła

Swojskie jedzonko
Najszybsze muffiny 182

Oto przepis na szybkie muffiny . Moje dzieci takie uwielbiają. Przepis jest do zapamiętania bez zaglądania do przepisownika! Składniki 100 g czekoladowych kropel do wypieków 4

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańska babka cytrusowa z avocado 254

swojej formy do pieczenia to tylko ją wysmaruj olejem roślinnym, a jeżeli obawiasz się, że babsko nie będzie chciało wyjść to dodatkowo oprósz formę mąką i strzepnij jej nadmiar. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz w temp. 160-170 C przez 45-50 minut (do suchego patyczka). W zależności od tego w jakiej formie piekłaś/łeś to jeżeli(...)keksówka to baw się z nią dalej ale wyjmij z formy po wystudzeniu. Mieszanką z soku z cytrusów i cukru/”miodu” nasącz ciasto, robiąc dziurki i polewając sokiem lub tak ja bez czułości wbijaj się strzykawką, co zresztą fajnie wyglądało, bo od razu babka się lifitngowała Jeszcze ciepłą, ale już nasączoną babkę posyp cukrem (użyłam kandyzowanego). Smacznego

greenscarf
Chleb potrójnie czosnkowy 293

czasie ciasto w misce zbić kilka razy pięścią - w celu odgazowania . Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Chleb z wierzchu również opruszyć mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia.   Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom

Grunt to przepis!
Babeczki czekoladowe z solonymi orzechami. 311

Pamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki

Ladylaura.
Mini bezy po mojemu 165

Beza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas

Wiszniówka
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 188

Plasterek ciasta ułóż „zawinięciem” pod spód i natnij na środku od dołu i od góry, tak aby zostawić około 1 cm na środku nie przecięty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożona papierem. Każde „skrzydełko” przekręć na zewnątrz. Pozostaw drożdżówki pod przykryciem do ponownego wyrastania na minimum 30 minut. Piecz w temp. 180 C bez termoobiegu przez

greenscarf
sernik na zimno z musem truskawkowo różanym na czekoladowym spodzie 218

najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 700 g sera białego 60 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 150 ml ciepłej wody dodatkowo: ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
ciasteczka maślane z bezą i marmoladą 231

czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty. składniki na bezę: 1 białko 50 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białko ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na, aż piana będzie lśniąca. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą masy białkowej. Układamy bezą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem

Domowy Smak Jedzenia
PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki 298

kakao bez cukru 1 łyżeczka cynamonu     Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 2/3 szklanki wody i dobrze wymieszać. 2. Fasolę osączyć. 3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować ( patrz FILM ). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
wielkanocna babka gotowana 256

proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . Polewa

w mojej kuchni
Babeczki "Sowy" 152

papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Pieczemy do "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy na kratce. W kąpieli wodnej topimy czekoladę wraz z masłem. Z ciasteczek odcinamy jedną połowę, tak by krem został tylko na jednej stronie. Odciętą część (bez kremu) kroimy na pół

Kolizje Smaków
Angielskie bułeczki śniadaniowe 161

odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec we wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom

Grunt to przepis!
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 196

mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe brownie z burakami 127

ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć wcale, że jest z dodatkiem jakiegokolwiek warzywa. Z żółtkami (bez białek), bez mleka, starszemu dziecku średnio przypadło do gustu, za to młodszy bardzo chętnie zjadł wszystkie porcje.  6 dużych łyżek mąki pszennej 2 duże ugotowane buraczki ćwikłowe 3/4 szklanki oleju rzepakowego 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szafranowe bułeczki z pistacjami 212

mnie termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem

codojedzenia
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 157

wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie

GRUBY WAŁEK