oliwą z oliwek – ciasto , tak żeby utworzyło cieniutką warstwę – kształt dowolny . Nakłuwamy wykałaczką focaccie , żeby podczas pieczenia nie utworzyła ogromnego bąbla . Wierzch dekorujemy pokrojonymi oliwkami , pomidorami , posypujemy solą i rozmarynem w lubianej ilości . Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 C i pieczemy około 10-15 minut , aż wierzch się zezłoci ( bez termoobiegu bo przypalą się
Ogrodnik w podróżyłyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem oczarowany! Ciasto szybkie do zrobienia, tanie no i jak wspominałam smaczne :) *** Wszystkim kobiecym blogowiczką życzę w Dniu Kobiet wszystkiego Najlepszego! Aby mogły jeść wszelkie słodkości bez skutków ubocznych :) Najlepszego
W Moim Magicznym Domuwielbicieli czekolady, małe czekoladowe ciasteczka, bez dodatku cukru oraz mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się także jako spód do innych ciast. U mnie właśnie w tym celu powstały. Polecam ;-) Składniki: - 145g miękkiego masła - 215g mąki orkiszowej typ700 (typ750 - ok.235g) - 1/2 szklanki * dobrego, ciemnego kakao - 1 płaska łyżeczka sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli
Smaczne Zdrowewaniliowym i jajkiem. Rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). Złożyć na pół najpierw jedną stronę, następnie drugą, tak, by powstał rulon. Pokroić na 10-12 kawałków. Każdy kawałek skręcić w połowie jedną stronę ciągnąc ku górze jedną ku dołowi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut
Z miłości do słodkościrówne, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie
Smakowy Rajskładniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli
Gotuj z NatkąPodejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na
dom-agi.plKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterszkl. ulubionego musli bez cukru5 łyżek płynnego miodu1 jajko + 2 białkaDuża garść pistacjiMała garstka żurawinyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką
Czarnawisienkaswoje pieczenie do pieczenia mojej mamy, bo z kuchnią mamy się nie dyskutuje ;) ale starałam się jak najlepiej potrafiłam...Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru to zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu... Składniki
NaKońcuJęzykaskórki pomarańczowejna krem- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 i 2/3 szklanki mleka- 2 łyżki cukru- 100 g masłaoraz- 500 g poziomek- 1 galaretka poziomkowaPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy
Zainspirowana w kuchniCalzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym.Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy
kolorowotorcikowowaniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców. Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają u nas w zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe! Ciasto: 200g masła lub margaryny, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki
Z miłości do słodkościKiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka.Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata
W kuchni Karmel-itki