bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:422/1508)

KORA ORZECHOWA 221

morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą do naszej masy  wrzucamy bakalie. Mieszamy całość łyżką

Walijskie Pichcenie
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ 189

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 kg truskawek cukier puder 5

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sernik z herbatnikowy z karmelem, chałwą i suszonym rabarbarem 109

Wielkanoc kojarzy się z sernikiem, kremowym kawałkiem tego ciasta pachnącym cytrynowym twarogiem. Osobiście nie pamiętam tych wiosennych świąt bez sernika na stole… Na nadchodzący wielkanocny czas mam dla Was nowy, bardzo ciekawy przepis – na sernik herbatnikowy. Kluczowe w nim jest mocne rozdrobnienie maślanych herbatników. Powinny przypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością(...)łyżki 4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii wierzch pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru Wykonanie Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka mieszanką wylepiamy tortownicę. W blenderze rozdrabniamy maślane herbatniki (bardzo mocno!). Twaróg

Raj dla Podniebienia
Rolada z boczku nadziewana 131

Składniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki

kgwjanczewo
Cake pops z białą czekoladą 115

Ciasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce . Nie lubię wyrzucać jedzenia i

Mania Wypiekania
Bezglutenowe ciasto cynamonowe ze śliwkami i orzechową kruszonką 161

Dzisiaj mamy dla Was kolejne proste bezglutenowe ciasto :) Wykonacie je w maksymalnie 45 minut już z pieczeniem, a lekki słodki i kwaśny

Kuchenne Wariacje
Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą. 181

sięgając w zakamarki mojej szarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram marcepanu -truskawki bez szypułek na połówki przekrojone -obrany rabarbar pokrojony w kostkę -kruszonka Kruszonka(...)przechowujemy w lodówce. Ciasto. Masło ubijamy na najwyższych obrotach około 7 minut, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy około 5 minut do białej, puszystej masy, Dodajemy dwa jajka, miksujemy 2-3 minuty, znów dodajemy dwa jajka, miksujemy. Dodajemy ostatnie jajko i miksujemy jeszcze około 4 minut. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych

BaRepas
Sernik imbirowo-piernikowy 204

czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru 1 łyżka  przyprawy korzennej Dr.Oetker ½ łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa(...)soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i  proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Chłodzimy w lodówce

Wanilia i Kardamon
Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 161

łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na protokąt nieco większy od formy. Wyłożyć(...)formę, formując brzeg. Schłodzić ponownie przez 30 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na ten wysypać fasolę lub kamyki do pieczenia. Piec z obciążeniem przez 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie usunąć kamyki i papier. Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bochen chleba na zakwasie. 125

Moja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ... Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę zakwasowa mapa polski I zaczęło się  . :)  wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo  , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie  , próbowanie .... I kiedy już wydawało mi się ,że znalazłam taki , który zadowala(...)mnie w 100% znów pojawiał się kolejny i kolejny  ...  Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem  ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam  Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem się uśmiecham wyjmując bochen

Malinowa Kawiarenka
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 83

trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu(...)piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe

Moja Książka Kucharska
Idealny biszkopt do tortu (jasny i ciemny) 297

pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao w przypadku biszkoptu ciemnego. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero

Dieta bez mleka
Sześć makowców Babci Anielki 215

Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy na noc do lodówki.           2. (następnego dnia) Mak przekładamy na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze odciskamy(...)grubo, nakładamy farsz. Z każdej strony powinno pozostać po przynajmniej centymetrze czystego ciasta, bez farszu. Wygładzamy makową powierzchnię i zawijamy ciasto w ciasny rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek ciasta do wewnątrz, by końcówki były ślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 164

Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny(...)dodać posiekane masło  Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać

Proste Potrawy