bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:416/1508)

Wielkanocne babeczki 152

truskawkami. Jedną bez przełożenia zostawiłam do święconki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 cukier wanilinowy Delecta Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki silikowe smarujemy masłem i napełniamy ciastem . Pieczemy 20 minut

Salonik smaków
Klasyczne babeczki 157

Składniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiCZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś(...)mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy

My Culinary Art
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 754

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  ( poprzyduszać).  Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Składniki na masę śmietanową:- 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego)- 5 białek- szczypta soli- 1/4 szkl ksylitolu- 60 kropli stewii fluid- 2 op. budyniu waniliowego bez(...)błyszcząca.Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać .Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Limonkowe tartaletki z bezą 133

pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.  Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części(...)rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm). Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana

wyzwania kuchenne
Kruche rogaliki z truskawkami 371

ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce.  Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta,  radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta układamy truskawkę, którą posypujemy delikatnie cukrem i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Kruche rogaliki z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z brzoskwiniami! 152

Uwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce(...)łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka  - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta

SMYKWKUCHNI
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 167

Amber zaprasza do pieczenia ;) Piekarnia w październiku bardzo jesienna. Chleb z pestkami dyni, tylko na żytniej mące. Wilgotny, długo zachowujący świeżość. Robiłam go bez problemów, do wymieszania ciasta wystarcza drewniana łyżka, chleby wyrastały bardzo ładnie. Może mogłyby być odrobinę bardziej słone, ale ja soli używam sporo więc nie jestem pewnie miarodajna. Bardzo, bardzo polecam - chleb pyszny! Chleb wybrała(...)dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne

Stare Gary
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM 140

Obiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania. P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami  😉   Składniki: 4 filety z dorsza 1 jajko 2/3 szklanki piwa 1 szklanka(...)sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami =>  przepis  lub innymi ulubionymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 188

jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy.  Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz(...)ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Piernik staropolski 1334

mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni - ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) - ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części i przygotować trzy duże placki, lub tak jak ja podzielić na dwie równe części(...)wymiarach formy, w której będą pieczone (u mnie szeroka keksówka 25,5x12,5cm) - placki należy piec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową

Smakołyki Bereniki
Sernik z rosą (bez rosy) ;P Sprawdźcie dlaczego :) 123

fajnie, prawda? Składniki: Ciasto – spód: 1 szczypty soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gramów masła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam. Dodaję jajko, masło (miękkie), cukier i mieszam by powstało ciasto. Wykładam ciasto do brytfanki, rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut(...)zgęstnieje podczas pieczenia.   Gdy spód się upiecze wyjmujemy go i przekładamy masę serową. Pieczemy sernik przez 50 minut w 180 stopniach.   Piana: 4 białka pozostałe z masy serowej 1/2 szkl cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą. Dodajemy stopniowo cukier.   Wyjmujemy upieczony sernik. Delikatnie, żeby nie opadł, a jednocześnie szybko nakładamy pianę. Pieczemy przez 10 minut

MojaQchnia.pl
Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. 177

dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie(...)budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się

Izabelawkuchni
Tort rajska wyspa 195

trafiona. Wystarczy udekorować i zrobić niespodziankę tym, których kochamy, nie tylko w dzień jak dziś - Walentynki. Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przepysznie.pl jednak dokonałam kilka zmian.Składniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka mąki tortowej5 łyżek kakao1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:25 dag masła1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy3 łyżki cukru pudru1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo:puszka(...)nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubiłam na sztywno, następnie dodałam cukier i ubiłam na sztywną bezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto wylałam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy - wyszły dwa blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta

NA MOIM TALERZU
Nie daleko pada jabłko od jabłoni 244

Nadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja...  Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka(...)małych, pokrojonych w kostkę) cukier puder do oprószenia W osobnych naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia

bastalena