bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1159/1508)

ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 210

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez spokojnego śniadania, leniwie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe focaccie z dodatkiem pysznego, królewskiego sera, czerwonej cebulki(...)grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy

Ostra na Słodko
Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka 220

I mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają

Be Fit Be Strong
Daktylowo-bananowe ciasto bez cukru 225

Dzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim

Kuchnia Ellie
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 244

   Na Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 207

    Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie

Smaczne Zdrowe
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 212

Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek

Kolorowy Przepisownik
Nie tylko dla dzieci 231

Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 304

Niesamowicie cieszy mnie to, że piszecie wiadomości o komentarze o tym, co chcecie, by pojawiło się na blogu! Każda Wasza uwaga i prośba jest dla mnie

Ostra na Słodko
Pulchne drożdżówki z truskawkami 175

wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia przestanie błyszczeć (trwa to około 5 minut). Ciasto wyrabia się dosyć lekko, tyle, że długo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni). 4. W czasie, gdy ciasto sobie rośnie(...)cukrem. 6.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni.  Z każdej części uformować placuszek z lekkim wgłębieniem na owoce.  Na każdej drożdżówce ułożyć po trochu truskawek, posmarować białkiem i posypać kruszonką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzać

Kubki smaku
Chlebki do koszyczka. 225

było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku(...)ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gdy już ciasto pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 20 części, delikatnie wyrabiamy i formujemy chlebki, odstawiamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chlebki smarujemy mlekiem, nacinamy, posypujemy mąką (niekoniecznie), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 240

Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć po uderzeniu w jego spód. Chleb wyjąć z foremki, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia na kratce. Ostatnio czasu na czytanie jakby mniej, bo nawet jeśli znajdzie się wolny czas, to chce się go spędzić na dworze. Po dwóch latach(...)mnie to ostatnio kolejna książka o tym, jak ludzie radzili sobie w czasie II wojny światowej. Muszę przyznać, że zapadły mi w pamięć sposoby na wyrób mydła czy ciasta z fasoli i uświadomiłam sobie, że wtedy dla ludzi była to konieczność, a teraz niektórzy sięgają po te przepisy z wyboru. Szkoda, że saga się skończyła. To jak pożegnanie z dobrymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 200

Niezrażone porannymi przygodami, we cztery zapakowałyśmy się do auta i ruszyłyśmy w trasę. Na szczęście do godziny dziewiątej śnieg albo został odgarnięty, albo się stopił, i na miejsce dotarłyśmy bez przeszkód. A tam, moi drodzy! Kilogramy płynnej czekolady oblewające najróżniejsze praliny, czekoladki i trufle. Trochę pobawiłyśmy się same, aż w końcu przyszła kolej na degustację. Muszę przyznać(...)zostawić profesjonalistom.  Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 254

dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki(...)Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy. Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt

Symfonia Smaków
Wysokobiałkowy serniczek z musem truskawkowym 201

Kto nie chciałby wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinkę letniej rozkoszy i na kilka minut w pełni oddać się słonecznym promieniom?  Niestety nie zapewnię Wam

Kuchnia Ellie
Czwartek: Zupa tortellini z pulpecikami Zoe 212

porcji: 2 duże W książce są takie przepisy jak „Ciasto ze śmieciowego jedzenia Oskara”, „Gumowa Kaczka Pływa”, „Zielone ciastka Ciasteczkowego Potwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi, waniliowymi ciasteczkami Zoe”. Łącznie przepisów jest ponad 100 w dwóch książkach kucharskich: G jak Gotowanie i P jak Pieczenie. Premiera książki kucharskiej bohaterów Ulicy Sezamkowej odbyła się(...)łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wlej do garnka passatę, szklankę wody, dodaj liść laurowy, cebulę i czosnek, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania