nawet i dłużej. Dodawała letnią wodę, zeskrobywała ze ścianek płaty ususzonego ciasta i najpierw przy pochylonej dzieży czekała aż wysuszone ciasto dobrze połączy się z wodą. Potem dodawała świeżą mąkę i w ten oto sposób robiła zaczyn na nowy chleb. Wszystko robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była(...)Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić. Nie przypominam sobie aby ciasto było odejmowane przed użyciem soli. Ten kawałek ciasta był zostawiany już po wyłożeniu ciasta do foremek, czyli ciasto było posolone. Reaktywacja suszonego zakwasu Proporcje przy ożywianiu suszonego zakwasu do przepisu poniżej. Zakwas dokarmiany, co około 12 godzin. Pierwszy
Leśny ZakątekIdealna propozycja dla niemających sił lub czasu na pieczenie pączków ani faworków, ale coś domowego i pysznego schrupaliby w ten Tłusty Czwartek. W tym roku nie ma opcji, bym zabrała się za domowe pączki, a marzą mi się od dawna... Cóż, ale sił nie mam na długie stanie przy kuchni. Gdy przypadkiem trafiłam wczoraj na przepis na churros(...)Znalazłam kilka różnych przepisów (m.in. Słodka Strona , Słodka magia od kuchni , 30 minut w kuchni ), ale w sumie i tak zrobiłam po swojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne
Anioszek w kuchniśrednica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)dolna 5 cm, górna 8 cm. Moje zdanie... Papilotki naprawdę prezentują się bardzo ładnie i... elegancko. Na uznanie zasługuje też praktyczne pudełeczko, które od razu przykuło moją uwagę. Piekłam w nich muffinki, które idealnie odchodziły od papierka i absolutnie do niego nie przywierały. Jestem z nich całkowicie zadowolona. Przepis na babeczki znajdziecie tu - klik . 3. Zestaw wykrawaczy - liście
Di gotuje14.11 w zimny , choć słoneczny czwartek miałam niesamowitą przyjemność odwiedzić jedno z nowszych miejsc na krakowskiej kulinarnej mapie – a mianowicie Shake&Bake.Ul. Juliana Dunajewskiego 2
Ostra na Słodkosernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki
Smakołyki BerenikiCynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już
Smaczne ZdroweTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z ciecierzycy (cieciernik?) daktyle-masło orzechowe-dynia; na spodzie daktylowo-orzechowym z malinami Konsystencja wyżej obecnego jeszcze nie do końca taka jak powinna
More food, love and dreamszbędnych dłubań zrobiłam ciasteczka mocno czekoladowe chrupiące smaczne. Myślę, że zyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek inaczej mogą się rozlać Skala smaku- 7/10: Normal 0 21 false(...)zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec w temperaturze 170oC-180oC przez
Kubki smakumaszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest tylko do wyrabiania ciasta i pierwszego wyrastania. Potem maszyna daje znać, że możemy wyjąć ciasto i robić dalej ręcznie. Do całości jest dołączona bardzo dokładna polska instrukcja, w której znajdziecie również kilkanaście przepisów. Nie tylko na chleby, ale również na dżemy i dania słodkie(...)Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy. Taki chleb ma zupełnie inną skórkę
Marder&Marder Manufacturemore at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpufFot: Anna Rappskładniki na 2 płaty ciasta:W minioną sobotę, Opole jak wiele innych miast w Polsce czy na Świecie postanowiło pokazać jak bardzo jest happy. Doprecyzowując, pokazać swoje szczęście chcieli mieszkańcy a nie samo miasto ;) - See more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpufSkładniki na ciasto (2 płaty):3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki(...)masła5 łyżek cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka
Bon Appetit MałgorzatyWiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie
Relaxtimemieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło. Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną(...)stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy go na prostokąt. Wszystkie boki mają być równe. Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie na całej powierzchni posypujemy je mieszanką cukru z cynamonem. Masła powinno być tyle aby cukier mógł się w nim zatopić i nie wypaść podczas formowania serc. Następnie ciasto z każdej strony rolujemy do środka. I kroimy je na plastry grubości
Radość kipiąca uśmiechem.Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański
Smaczne Zdrowe