P rzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis
Okiem Blondynki by McBlondiJesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również
Z Kuchni Do KuchniBiszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kinder Country to od zawsze mój ulubiony batonik. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle 'batonikowych ciast' to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Trochę
Słodkie inspiracjeBakalie i orzechy świetnie zaspokajają głód, a te ciasteczka idealnie pasują do kawy lub do ulubionej herbaty w ciągu dnia. Wykonanie: proste i szybkie. Najdłużej
Zasmakuj KuchniJuż dawno na naszym blogu powinien znaleźć się dział z przepisami na
Pan i Pani Smith w kuchni"Piękne lato tej wiosny się zbliża! Mają być bardzo wysokie temperatury. Czas spędzania wolnego czasu zdecydowane się rozpoczął. Dziś zamiast na rower idę z eM. do
Słodkie PrzyjemnościJako słodką przekąskę w zdrowszej wersji polecam pyszne batoniki z nadzieniem daktylowym. Naprawdę doskonałe. Każdy kto spróbował był zachwycony. Z wierzchu są kruche, a
Healthy food explorerpełną kontrolę nad składem (ilością cukru i soli, brakiem polepszaczy), w przeciwieństwie do tych kupionych w sklepie. A w smaku są przepyszne. Nasz Najmłodszy maluszek lubi je zajadać nawet bez żadnego smarowidła Polecam! Inna alternatywą pieczywa mogą być domowe tortille, z których przygotowanie wegabów to fraszka! Polecam takie z batatów<klik> , a w wersji bezglutenowej takie(...)wlewamy olej, gotowy zaczyn z drożdży i mieszamy odwrotną końcówką drewnianej łyżki. Stopniowo dolewamy wody i mieszamy. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, to wykładamy je na podsypany mąką blat i krótko wyrabiamy. Następnie, używając wagi kuchennej dzielimy
Lamarida.plwódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk(...)usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej
prawdziwe jedzenieKruche z wierzchu, lekko płynne w środku, a do tego obłędnie czekoladowe. Brownie, bo o nim mowa, to amerykańskie ciasto, które podbiło serca – a właściwie żołądki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Teraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na
Kuchnia w Słońcu Skąpanagdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał ją jako lunchbox. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Zwykle cukinię faszeruję, wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam(...)smaku. Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/cukinia-faszerowana-miesem-cieciorka-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusłodkie ciasto zapiłam jeszcze słodszą tajską (tak, tak, prosto z Tajlandii!!!), mleczną herbatą. Zasłodziłam się na cały tydzień, ale w końcu, chyba od tego są weekendy? Składniki na całe ciasto 3 banany olej kokosowy mleko roślinne (orzechowe lub ryżowe, min. 1 szklanka) 2 puszki mleka kokosowego (lub puszka i mały kartonik Real Thai) Stewia z erytrytolem Mąka kokosowa Mąka kasztanowa(...)rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka mleka roślinnego 3 łyżki stewi z erytrytolem 30g (4łyżki) mąki kasztanowej 22g (3 łyżki) mąki kokosowej orzechowa warstwa 1 szklanka orzechów ziemnych (ewentualnie migdałów bez skórki) + 2 łyżki orzeszków do posypania 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka agawy/miodu 1/2 łyżeczki soli banany 1 banan (w plastrach) karmel z daktyli 100g daktyli + wrzątek
Fill The BowlJuż chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze(...)lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia. Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy
Mia Cucina Sofietasól rozpuścić w 300 ml ciepłej wody i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej lekko mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 w miarę równych kawałków, około 110 g każdy(...)blacie. Odłożyć na bok. W ten sposób przygotować wszystkie kawałki ciasta. Następnie zrolować każdy z wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie. Formować precle jak na zdjęciach i odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć precle ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić
maniapieczeniaUwielbiam karnawał! To taki specyficzny czas, moim zdaniem idealnie umieszczony w najzimniejszym czasie roku. Bo przecież bez przebieranek, balów, imprez i najróżniejszego rodzaju zabaw, styczeń i luty byłyby strasznie przygnębiające, zimne i depresyjne. Pochody ostatkowe w mojej szkole stanowią jedne z najostszejszych wspomnień z dzieciństwa jakie mam. Co roku razem z mamą i siostrą starałam się wymyślić najorginalniejszy strój(...)zwykle bywa z gotyckim klimatem. Mroczność postaram się zrównoważyć pysznością przepisu, który chciałam Wam dziś zaproponować. Zwykle robiłam faworki z przepisu mojej siostry, bodajże z bardo popularnej książeczki "Piekę ciasta i ciasteczka". Tym razem jednak, z daleka od domu, postanowiłam spróbować czegoś nowego. Skorzystałam więc z przepisu Moniki z bloga Na Grabinie i muszę przyznać, że chrusty wyszły rewelacyjne
Przepysznik - BLW i nie tylkoprodukcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy(...)kompletnie ostygnąć, pod przykryciem. Przecedźcie całość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych
Karo in the KitchenPostanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować(...)krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny wybór. 300 g mąki pszennej 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 475 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko I teraz
Marder&Marder Manufacturecukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Świeże drożdże należy rozpuścić w wodzie, którą następnie wlewamy do ciasta wraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne , a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Sos śmietanowy: 1 biała cebula lub 2-3 szalotki 200 ml śmietany kremówki(...)garstka świeżego posiekanego tymianku Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente . Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość blaszki, którą pokrywamy uprzednio papierem do pieczenia. Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy , zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy
Food Squarewzględu na metrykę i liczbę posiadanych zębów! I trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem, bez większych problemów. Polecam na śniadanko z masełkiem i konfiturą. Jeśli nie macie czasu na poranne zarobienie drożdżowego ciasta, spokojnie można je przygotować wieczorem, a rano, siup i do piekarnika! SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 40 g masła(...)cukrem, solą i roztopionym mlekiem z masłem. Całość przelać do mąki, dodać wcześniej przygotowany zaczyn i dobrze zagnieść. Nie dosypywać mąki. Uformować kulę, odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1h, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyjąć na stolnicę i podzielić na dwie części, podsypać mąką. Jedną rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Podzielić na cztery części i zawinąć. Zacząć
zabawa smakiem