bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1148/1508)

94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 202

oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy:  Składniki: (ok.10muffinek) na spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody(...)wędzony ser. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Zwięzłą i dość gęstą masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy po 2 połówki pomidorków koktajlowych tak by nie wystawały na powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce piekarnika (do tzw. "suchego patyczka", przed degustacją posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz ulubionymi ziołami. Smacznego

Symfonia Smaków
Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów 469

Pierogi z gotowanym kurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów

Dieta bez mleka
"Chleba naszego poprzedniego..." 212

nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy  Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon.  Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy(...)około 10 godzinach rozgrzewam piekarnik na maksimum grzania, od razu wkładam do zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem

I tu będę miała takie te
Sernik wiedeński bezglutenowy 401

zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego twarogu - 500g serka mascarpone - 1,5 szklanki drobnego(...)trzykrotnie (nie odpuszczajmy sobie po drugim razie) ;) - wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej - nie dodajemy proszku do pieczenia - całe jajka wrabiamy do masy serowej szpatułką lub łyżką (nie używamy robota i nie ubijamy piany z białek) - pieczemy bez użycia funkcji termoobiegu (tylko grzanie góra i dół) - upieczony sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia - wystudzony sernik

mojewypiekiinietylko
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 231

zapach rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)całkowitego zmrożenia. Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Herbatniki marcepanowe 205

Te ciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał

Czary - gary w kuchni
KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE 209

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Sernik dyniowy na 3 urodziny bloga 211

3 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 192

Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi na koniec sezonu szparagowego Zbliża się powoli koniec szparagowego szaleństwa. Chociaż w marketach szparagi możemy kupić przez cały rok

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 198

ząbki czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego   sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .    Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny(...)ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii

Grunt to przepis!
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 189

Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko(...)ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Powinna około kwadransa lub dłużej stygnąć

I tu będę miała takie te
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami 192

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
Biblijny chleb Ezechiela 246

odbiega swoim wyglądem od innych chlebów na moim blogu. Kromki z tego chleba można łamać, przy tym nie kruszy się nawet jak odrobinę jest już czerstwy. Upieczcie go, nawet bez mojego przepisu komponując własny. Na pewno Wam się uda! Wystarczy poczytać i wiedzieć, chociaż troszkę na temat wypieku domowego chleba. Na podstawie tak skąpej informacji, można upiec chleb(...)pachnie jak żaden chleb upieczony dotychczas przeze mnie. Nigdy nie miałam w składzie swoich chlebów takiego zestawu zbóż i ziaren.   Biblijny chleb Ezechiela Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej   200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę 200g

Leśny Zakątek
Sernik jaglany z rabarbarem 220

Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań.Tym razem wykorzystałam go do przygotowania

Fabryka pomysłów
Uniwersalne puree (mus) z dyni 230

Z racji tego, że pozostałą połówkę mojej dyni zaczęły na balkonie skubać sikorki, musiałam czym prędzej przerobić chociaż pewną jej część, żeby reszta mogła zmieścić się

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania