Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek. Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 gruszki garść płatków migdałowych. Gruszki obieramy, 2 z nich(...)kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C
Cynamonowe szczęścieUwielbiamy babki drożdżowe. Przede wszystkim dlatego, że można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą(...)ręcznie lub za pomocą robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Lukier: wsypać cukier
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMiałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich
Kolorowy Przepisownikpieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki. Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku. Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej (możecie z niego zrobić pokrywkę) i pieczemy stratę
Karo in the Kitchenciasto będzie za suche Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie i wkładamy w nie posiekane w kosteczkę masło i żółtko, siekamy nożem starając się jak najbardziej połączyć składniki. Następnie jak najkrócej wyrabiamy ciasto rękami. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część rozwałkowujemy na wymiary formy i układamy na dno (jeśli wystarczy Wam ciasta(...)można też lekko wyłożyć ciasto na bokach formy). Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy jabłka. ~1,5 kg ulubionego rodzaju jabłek ~łyżeczka cynamonu ew. cukier, jeśli macie kwaśne jabłka Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i ew. cukier i dusimy do miękkości
chili & sugarnimi, ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru(...)drożdżowe mieszamy, by lekko upadło, a następnie nakładamy do foremek do około 1/3 objętości. Następnie wbijamy w ciasto owoce, posypujemy kruszonką i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy w temperaturze 170 ⁰ C około 15 minut. Po upieczeniu muffiny pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem
Smakowy Rajszybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła ! Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 bakłażan młody 3 łodygi selera naciowego 10 średnich(...)zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią. Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem
vegetaniepowidłami jabłkowymi bez cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie(...)pasty z cukrem i wanilią. Wyrabiamy ok 10 minut, podlewamy ciepłym mlekiem. Wyrabiamy podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo delikatne i pulchne. Nacieramy je oliwą i przekładamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na 40 minut. Wszystkie składniki z kruszonki wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy
BaRepasDziś znów przepyszne i proste w wykonaniu muffinki bananowe, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady i chrupiących orzechów. Do muffinek nie dałam żadnego słodzika, użyłam bardzo
Healthy food explorerW lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki
To co kochamNaszła mnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę
Czary - gary w kuchniOwsianka w formie ciasta to ciekawa alternatywa na śniadanie, wycieczkę lub po prostu do pracy. Do jego przygotowania użyłam płatków owsianych oraz mąki owsianej, smak przełamałam
Fabryka pomysłówOrzechowe ciasteczka owsiane to pyszne kruche krążki, przygotowane tylko z 5 składników . Ciasteczka w swoim składzie nie zawierają mąki . Do ich przygotowania niezbędny jest malakser, w
Smakołyki Berenikiwersji z grillowanym mięsem, w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego. Ma on jednak niejedno swoje oblicze, coraz częściej spotykamy go w postaci tortilli czy bez niczego. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis kebaba w bułce. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany samemu w domu. Wiemy dokładnie jakich składników użyliśmy. Moją ulubioną wersją kebaba jest kebab(...)dodajemy do tego resztę wody, sól, drożdże i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy jednolitą masę, odkładamy ciasto na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy 4-5 kulek, które wałkujemy delikatnie niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki. Pity odstawiamy jeszcze na 20-25 minut. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez 7-8 minut
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewspólnie? Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Nadzienie: 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru 100 g ricotty 2 jajka 4 łyżki startego sera żółtego (wędzonego) 15 mini pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść(...)jajkami, ricottą i żółtym serem. Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto farszem i ułożyć w nim pieczarki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni
zadanie-gotowanieciasteczek 300 g płatków owsianych 3 łyżki suszonej żurawiny 3 średnie jabłka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 2 jajka 100 ml mleka kokosowego 30 g odżywki białkowej o smaku szarlotki (można pominąć) Do misy przesyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną żurawinę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj(...)suchych składników. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym, całość dodaj do miski z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Wykładaj na niego niewielkie ilości ciasta, formując płaskie krążki. Ciasteczka piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego
365 dni dookoła kuchniwersji białej i przy okazji bez glutenu przepis tutaj . Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być z wami szczera(...)ziemniaczaną. 3. Wlać ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy. 4. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do lekko natłuszczonych foremek o wym: 11 cm x 13 cm. Piec przez 20 min w 180 st C potem jeszcze 10 minut w 160 st C. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub udekorować płatkami migdałów. Smacznego
vaniliowoczekoladowaczęsto się zdarza. składniki: ciasto 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% masa 800 g domowej masy makowej 2 białka 1 całe jajko oraz białko do posmarowania ciasta do dekoracji polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Ciasto Składniki przygotować wcześniej(...)elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. Masa Białka ubić na sztywno. Domową masę makową przełożyć do miski. Dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę i ponownie zmiksować. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je zagnieść i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wielkości mniej więcej 35x25. Ciasto posmarować
Monia miesza i gotujetrakcie przygotowań i pomyślałam, że przy okazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną(...)sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g ) 6 ugotowanych na twardo jajek 200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz szczypiorek do posypania Blaszkę do pieczenia, najlepiej dość wysoką, wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejne warstwy: 12 sztuk krakersów (3x4). Drobno starty na tarce żółty ser wymieszany z dwoma łyżkami majonezu. 12 sztuk
bistro mamaGOFRY Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso
ClauditteMissCooking