placek gryczany z owocami 302Kilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar Zdrowia
Bezglutenowa kuchnia 188produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa. Dieta nie tylko bez glutenu Dlatego czasami ludzie, którzy nie mają o tym bladego pojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów(...)solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez
Kuchcik gotuje
Super foods - super granola 187egzaminów raptem kilka dni, a ja mam wrażenie, że umiem mniej, niż kiedy zabierałam się do nauki. Do testów praktycznych przećwiczyłam już prawie wszystko (została mi wieżyczka z ciasta marcepanowego, ale z pełnym rozmysłem zostawiłam ją sobie na poniedziałek - w końcu przez te dwa dni, przeznaczone właśnie na ćwiczenia, też muszę mieć coś do roboty). Mimo wszystko ciągle(...)dołku, że coś pójdzie nie tak. Makaroniki wyjdą mi plaskate. Wieżyczka będzie przypominała tą w Pizie. Musy wypłyną z foremek. Albo, co gorsza, zrobią się w nich grudki. Beza się nie ubije... Oj, mogłabym tak długo. Ale - moja wina ; trzeba było wybrać coś prostszego i pewniejszego. Tylko co ja poradzę na to, że z takimi rzeczami mi nie po drodze
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kajmakowa napoleonka bez pieczenia 276Deser z cyklu "na szybko". Przygotowałam go na obiad z rodziną mojego męża. Wyszło pyszne, słodkie ciacho, przełamane słodyczą krakersów. Mniam! Pomyśleć, że napoleonki nie jadłam
Cakes By Kejt
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 235łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie na całej powierzchni smarujemy dżemem/konfiturą/marmoladą i kroimy na ok. 6cm plastry(...)cieniutkie plasterki. W górnej części plastra ciasta francuskiego kładziemy pojedyncze plasterki owoców tak, by nieco nakładały się na siebie. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, jakbyśmy kładli kołderkę na nasze owoce. Zawijamy w "ślimaka", staramy się delikatnie skleić końcówkę z całością i umieszczamy w formie na muffinki, bądź w papilotkach. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Na koniec
Be Fit Be Strong
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 233piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Jeżeli przygotowujecie babkę(...)czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut.Po ponownym wyrastaniu wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego
Słodkie Przyjemności
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 432PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto
Słodko-Słony Świat Ilony
Curd z mandarynek 162tygodniach błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić...Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać z ludźmi(...)cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje?Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe, trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrze
100. rocznica urodzin Julii Child. I moje GORĄCE BRZOSKWINIE. 198Czy znacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna!Pani Julia Child!Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i
W kuchni Karmel-itki
Chleb żytni z ziarnami 209Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Codziennik Kuchenny
SERNIK CHAŁWOWY 232Sernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada
Kuchnia Paulettes
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 184Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lekki sernik truskawkowy na zimno. Deser na zdrowo. 450sklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam(...)dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera
Fitsweet.me
Domowy pasztet drobiowy 183Witajcie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie tolerujemy innych pasztetów oprócz tych wykonanych w domu. 😊 Są świetną alternatywą dla wędlin na kanapki. Ten
Zdrowie i pysznie na talerzu
Paszteciki z kapustą i grzybami 251Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo
KuchniaWeDwoje.pl