Lubicie naleśniki ? Ja bardzo. Staś na słodko z dżemem jabłkowym, najlepiej podsmażone na maśle, chrupiące. Mmm pychotka. Z przepisu, którym chce się z Wami podzielić korzystam
Niebieski kubek z kawaDłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane
Malinowa Kawiarenkamamy murowany! :) Sernik jest po prostu przepyszny i mocno kokosowy. Posmak kokosa mamy zarówno w spodzie ciasta, w masie serowej i w zwięczającej całość - bezie. Serdecznie polecam. Składniki na spód: 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek 30 g masła 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu tłustego(...)składników (fot.3) , bez ubijania. Piekarnik nagrzać do 175 ° C (grzanie góra-dół). Dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować dodając likier lub aromat. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec przez 60 minut. Mniej
Świat Ciastanaszej drużynie piłki nożnej, a teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru(...)oregano 250 g tartej mozzarelli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto przez 2-3 minuty, powoli dolewając resztę ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je do miski, przykrywamy ścierką kuchenną
Menmagazinemasa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany(...)pudru 1 szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru 100 ml wody 3 listki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować
Wanilia i KardamonIdealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala i zajadaliśmy się tymi mini pizzami. Bez pośpiechu. Zresztą to też genialny pomysł na jakieś niewielkie przyjęcie w gronie znajomych. Pracy z tym niewiele, a efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki(...)Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę może się lepić do dłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście
Marder&Marder Manufacturezagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne ciasto. Blaszkę smarujemy masłem, i ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar(...)rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki
Walijskie PichceniePasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji
IzaGotujeWikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu White Plateskładnikiciasto500 g mąki pszennej15 g świeżych drożdży (lub 7g instant(...)świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Ciastem
Stare Garymocno wyczuwalne w końcowym produkcie. Ostatnio polubiłam się z mąką pełnoziarnistą i postanowiłam 2/3 zwykłej mąki, zastąpić właśnie taką, a bułeczki i tak były puszyste i dość lekkie, ale bez wrażenia nadmuchanego środka. Naprawdę świetne. I chociaż wiem, że przepis krąży w eterze od dawna i można na niego trafić prawie wszędzie, mimo to postanowiłam go tutaj zamieścić. Dlaczego(...)Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Rano: Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułeczek chcemy uzyskać, formujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Ratunku obiadWitajcie kochani. Dzisiejszy post poświęcony jest zielonym, drobnym jabłuszkom. Kwaskowate papierówki są bezdyskusyjnie wspaniałym darem lata, a co najważniejsze wszędzie jest ich pełno.. Wspaniaje zdobyć
Symfonia SmakówZ cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam
Domowa Cookierenka AgiDla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz
Smaczne Zdrowepszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy powierzchnię, posypujemy amaratnusem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy, np. butelkami z wodą. Pozostawiamy na 1 – 2 godziny, następnie na taki sam czas wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Wyjmujemy i kroimy
mojewypiekiinietylkospore. Rabarbaru mamy teraz tyle, że starczy na muffinki, ciasto, kompot i pewnie jeszcze jakiś dżemik. Więc jak macie jakieś fajne przepisy z nim w roli głównej to śmiało w komentarzach wrzucajcie. Wniosek z tego taki, że chyba wszystkim rabarbar najpierw kojarzy się z kompotem. A ja wolę takie ciasto, które od zeszłego roku jest jednym z blogowych hitów. Przepis(...)ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego ( rozpuszczonego ) 2 łyżki ksylitolu ¼ szklanki mleka (kokosowe lub migdałowe albo inne) odrobina wanilii szczypta soli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia truskawki i rabarbar ( około szklanki ) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy mąkę migdałową i proszek do pieczenia oraz sól. Jajka mieszamy z mlekiem kokosowym, ksylitolem, dodajemy masło
PaleoLifeKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy powierzchnię, posypujemy amaratnusem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy, np. butelkami z wodą. Pozostawiamy na 1 – 2 godziny, następnie na taki sam czas wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Wyjmujemy i kroimy
mojewypiekiinietylkowiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia. Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs(...)święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam
Quinoa Raz!mega prost y. Dziś proponuję Wam chlebek bananowy w wersji f it - na bazie mąki jaglanej, z miodem i olejem kokosowym. W moim wypieku znalazły się również bakaliowe dodatki, bez których nie wyobrażam sobie chlebka bananowego. Dodałam orzechy włoskie, orzechy nerkowca i suszoną żurawinę. Bakalie wybierać możecie dowolnie. Dodajcie to co lubicie lub to, co aktualnie macie w kuchennych(...)solą, cynamonem i sodą. 4 . Do suchych składników dodać składniki mokre, dolać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać do ciasta bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać. 5. Blachę keksówkę długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 55-60 minut. 6 . Upieczony chlebek
kolorowotorcikowogarnka skusiła mnie na swoim blogu Ewa . Żałuję, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca i w zasadzie z każdego bochenka(...)dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę. Następnego dnia rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb ( aż przestanie lepić się do rąk ). Uformować bochenek o kształcie naczynia w którym będziemy go piec. Nakryć ściereczką i zostawić na 40 minut
Pieguskowa Kuchnialudzie żyją jak co dzień, robią rzeczy te, co zwykle niczego się nie spodziewając, aż tu nagle napiera banda oszołomów z zerowym humanitaryzmem i zabija przypadkowych, niczemu winnych ludzi bez jakichkolwiek skrupułów i uczuć. Szok! Ogarnia mnie gniew, nienawiść i wstręt do tych morderczych bestii! Głębokie wyrazy współczucia dla rodzin i bliskich ofiar. "I see humans, but not humanity(...)oliwy - 7g drożdży instant - 1/2 łyżeczki soli * olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie 21 x 11 x 7 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
Be Fit Be Strongwpłynąć na porządek dnia. Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się(...)niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może(...)Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder
Mama GotujeTłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata(...)zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło. 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 5. Ciepłe
Szefowa kuchniwyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem ją z ognia i odstawiłem w chłodne miejsce w celu przestudzenia. Kiedy przestała być gorąca dodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta podzieliłem(...)dekoracje) i odłożyłem. Obie części ciasta rozwałkowałem na dość cienkie płaty, starając się, aby były zbliżone do prostokąta. na rozwałkowanym cieście ułożyłem równomiernie farsz z kapusty i grzybów, pozostawiając z każdej strony około 2 cm cista niepokrytego farszem. Krótsze boki prostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem
Wyprawy kulinarnesprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni
Mienta blogsprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego
Mienta blog