chrupkimi płatkami migdałów. Pachną, smakują i wyglądają genialnie, i po prostu musicie je upiec! 😋💕 Jak dla mnie jest to czekoladowa bomba i już jedno ciasto zaspokoi Waszą ochotę na czekoladę na długo! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku , jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła - zamiast orzechów pekan(...)proszek do pieczenia i wymieszaj lub zmiksuj na małych obrotach wszystko by nie było grudek. Dosyp płatki migdałowe (lub posiekane orzechy) oraz drobno pokrojoną czekoladę i ponownie dokładnie, ale krotko zamieszaj. Przykryj miskę folia spożywcza i wstaw ja do zamrażalnika na 10 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu). Blachę
Słodko-Słony Świat Ilonyrestauracji ! i to właśnie w Zurych znajduje się najstarsza (1898 r.) wegetariańska restauracja w europie HILTL. W Zurichu również powstała Blinde Kuh "Ślepa Krowa" czyli pierwsza restauracja bez światła stworzona i obsługiwana przez osoby niewidome. A j eżeli chcecie poznać smaki Zurichu to koniecznie wybierzcie sie na Food Zurich czyli 11 dniowy festiwal ulicznego jedzenia w tym roku(...)Etap I - Ciasto Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki) Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny , migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce
Wylizany Rondelblogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny(...)syropu daktylowego lub syropu z agawy 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii 100 g płatków owsianych błyskawicznych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej ➤ Aby przygotować dyniowe puree , wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować
Chilli Czosnek i Oliwaskoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz korzennych przypraw, zapach wigilijnych potraw, pomarańczy i choinki. To również aromat dobrej kawy, tak moi drodzy kawy, bo ja bez niej nie wyobrażam sobie świąt. Czas wtedy zwalnia, można usiąść z bliskimi i leniwie delektować się jej smakiem. Przyjęło się w moim domu, że na święta kupujemy jakąś ekstra kawę(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam je łyżką na blachę wyłożoną
Cynamonowe szczęścieprzepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny! Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las Składniki: · 7 jajek, białka oddzielone od żółtek(...)masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały kompot mieszamy
Mania GotowaniaWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporządku dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą(...)cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera. Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Lekko przestudzić. Pokroić ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaszczytem. Nie byłoby tych warsztatów, gdyby nie wyjątkowość miejsca i jego Właściciela. Stworzył miejsce niezwykłe. Inspirujące. Dające poczucie wolności i niespotykaną okazję do obcowania z pięknem i sztuką. Nie bez przyczyny Siedlisko przywodzi na myśl moje ulubione prowansalskie wspomnienia. Dziękuję Właścicielowi Siedliska za zaufanie i niczym nie skrępowaną swobodę w przygotowaniu wizji warsztatów i samego menu. Jako osoba niepokorna(...)pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą
KUCHARNIAŚwięta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie(...)piasku. Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt, po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę
W kuchni Karmel-itkinich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami(...)Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy przez całą długość, ale zostawiamy mały kawałek złączonego ciasta na “górze”. Części ciasta przeplatamy na wzór sznurka, pamietając, aby część przecięta była zawsze na górze. Układamy na kształt wieńca i mocno sklejamy ze sobą końce. Przenosimy na papier i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy przez 35 minut
Mia Cucina SofietaMoi stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas
Zdrowie i pysznie na talerzuJeżeli uwielbiacie chrupiące pieczywo to musicie wypróbować poniższy przepis. Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej wraz z dodatkiem dużej ilości nasion jest prosty do przygotowania i bardzo
UgotowaćDzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt
Czerwień i błękitObiecałam Wam kilka dni temu przepis na zbajerowanie w bardzo prosty sposób zwykłych kruchych ciasteczek. No w sumie nie takich zwykłych, tylko idealnie kruchych, bezglutenowych i
greenscarfChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzDziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się
W kuchni wieczoremTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i
UgotujmyTo.plciasta, grecka baklawa w aromacie pomarańczy: Blaszkę na ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto rozwijamy w poziomie i kroimy na 3 równe części. Pierwszą porcję ciasta oprószamy mąką i bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy do wymiarów blaszki. Ciasto układamy na spodzie formy, smarujemy je rozpuszczonym masłem, posypujemy 1/2 zmielonych orzechów i 1/4 zmielonych pistacji . Czynność powtarzamy przy drugiej warstwie (ciasto, masło(...)orzechy). Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta. Baklawę kroimy w kwadraty, a następnie w trójkąty. Ciasto smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 30 min. Upieczone ciasto polewamy wcześniej przygotowanym syropem pomarańczowym i dekorujemy pozostałymi zmielonymi pistacjami . Gdy ciasto przestygnie i wchłonie cały syrop, możemy serwować. Smacznego. Baklawa- Baklava grecka w aromacie pomarańczy
kulinarnyJaczasu pieczenia buraków, ale możemy to wybaczyć, bo siedzą sobie w piekarniku bez naszego udziału. Buraki przed pieczeniem myjemy i nakłuwamy. Taki buraczek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki, oczywiście w zależności od wielkości, około godziny. Ja wybieram do pieczenia raczej małe lub średnie egzemplarze. Po upieczeniu, taki burak jest jeszcze bardziej(...)być jedzone przez osoby z cukrzycą. Dania z pieczonych buraków nie trzeba już specjalnie dosładzać. Przy tej sałatce myślałam o jakimś dressingu na bazie miodu. Wystarczyło jednak spróbowanie buraków i wiedziałam, że nie ma co tutaj dodatkowo mieszać miodu bo jest i tak słodko Porcja na 1 osobę Drukuj Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami Składniki
Mieszam w GarnkuTe ciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach,
Dieta moja pasjaTort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego(...)roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Dość istotne jest, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Nie łączmy ubitego masła z zimnymi żółtkami. Ciasto: 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków
królestwo garówNastępny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej. Piekłam kiedyś chleb z kaszą gryczaną i
To co kochamDawno tu nie było żadnej przekąski, którą można by było przygotować na przyjęcie, albo przegryźć w razie niewielkiego głodu ;) No to jest - krakersy z błonnikiem w
Quinoa Raz!gęste ciasto (z ledwością dające się wyrobić za pomocą drewnianej łyżki) do chwili połączenia składników - niech Was nie kusi dolewanie wody, bo dodany za chwilę ser z czasem będzie oddawał wilgoć do ciasta. Lazur pokroić w kostkę, nie musi być regularna. Dodać ser do ciasta i wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż zobaczycie, że ser został wmieszany w ciasto(...)kostki się rozdrobniły. Odcedzić orzechy. Dodać je i pestki dyni do ciasta. Ponownie wyrabiać. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na kilka godzin do wyrośnięcia. Przy obecnych temperaturach za oknem (ponad 20 stopni C) będzie to trwało ok. godzin. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wilgotnymi rękami uformować okrągły bochenek. Posypać powierzchnię mąką bezglutenową i przykryć
Weekendy w domu i ogrodziemąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli, 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej(...)śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły
królestwo garówmożemy wykończyć nasz ręczny mikser. Przy wyrabianiu ciasta pałką , musimy pamiętać o tym, żeby nie wrzucać wszystkiego na raz, tylko stopniowo, trochę ciasta rozcieramy, dodajemy jajko i znów trochę ciasta. No i tak aż do końca. No i oczywiście nie robimy tego w pośpiechu, gdyż źle wyrobione ciasto, grozi zakalcem. Gdy ciasto jest gotowe, wykładamy je na wysmarowaną margaryną(...)ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem
Smakowy Raj"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościOrzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w
Ostra na Słodkodrewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa(...)składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki
My Culinary Art