Wymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go
greenscarfPrzepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki(...)minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu
SMYKWKUCHNIkiedy pierwszy raz w sezonie odpalamy kozę (czyli taki wolnostojący kominek). Lubię, kiedy fajny rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu, imbiru...) rozchodzą się po wszystkich kątach. Lubię ciepłe skarpety i książkę tuż przy kanapie(...)żółtko 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 250 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie: Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści
bistro mamalubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie ciasta francuskiego1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprzOrazPizza damska: 3 suszone(...)piórek, a paprykę długich pasków. Korniszonki tniemy na plasterki, a papryczki chilli siekamy.Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio
Zakręcony Widelecserka homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy:400 g malin (mogą być mrożone)1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wodycukier do smakuDodatkowo:cukier puder do posypaniaKiedy po raz pierwszy(...)Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło
Świat Domowej Kuchnitruskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę(...)minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta
Mania GotowaniaZauważyłam, że wzbudziłam w Was ogromną ciekawość dotyczącą sera wegańskiego. Niestety muszę Was zmartwić, że zrobiłam go o tak późnej porze, że nie zdołałam zrobić mu
Be Fit Be StrongSkładniki: 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 2/3 kostki masła/margaryny 4 stołowe
Moje-pitraszenieTęsknisz za latem? Ja bardzo, już nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak
Book of spellsTo już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej
Healthy food explorerPstrąg w trzech wersjach: pieczony, w sałatce i w cieście, spaghetti z krewetkami, błyskawiczne stir fry ze świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo(...)składniki można kupić w jednym dyskoncie). Całe menu wyglądało następująco: Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem
Niedzielny kucharzlubisz szarlotki, polecam także obłędną orzechową szarlotkę z bezą i żurawiną , pycha! W Tefal Cuisine Companion możesz w kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej. Scroll down for recipe in English Łatwa szarlotka z malinami (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła(...)cukier i cynamon, podsmaż jeszcze przez chwilę, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Wyłóż połowę ciasta ugniatając palcami na dno tortownicy, na nie wyłóż jabłka a na jabłka maliny. Zetrzyj resztę ciasta na grubych oczkach na wierzch i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw na wystudzenia
karmelowypestek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków(...)zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W smaku jest piekąca. Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie
w mojej kuchniNaszło mnie dziś na babeczki, a że usilnie się redukuję, to postanowiłam zrobić je nie dodając cukru, tylko wykorzystać cukier naturalnie występujący w owocach
greenscarfDeser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to
Wanilia i Kardamonpoza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków(...)Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam drewnianą łyżką , ciasto było dosyć klejące. Dwie foremki o wymiarach 21 x 10 posmarować masłem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto, wyrównać. Casto powinno wypełnić foremki mniej więcej w połowie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę lub więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki
Stare Gary